Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

Όταν η λάβα περνάει στο γονίδιο της φύσης…τότε γίνεται Σαντορίνη!

.

Ηφαίστειο ΣντορίνηςΣαντορίνη, το νησί στο Αιγαίο Πέλαγος που άλλαξε τη ροή της ιστορίας. Είναι  προικισμένο νησί, χάρη στο θαυμάσιο ηφαίστειο με τις θερμές πηγές και την τεράστια ηφαιστειακή Καλντέρα. Το ποιο εντυπωσιακό μέρος για να θαυμάσεις τα ηφαιστειακά νησάκια, να μπεις  στον τεράστιο  κρατήρα του ηφαιστείου και να κολυμπήσεις στα νερά των θερμών πηγών.
Ο παγκόσμιος χάρτης ίσως να ήταν διαφορετικός σήμερα αν το ηφαίστειο της Σαντορίνης δεν είχε εκραγεί πριν από 3.500 χρόνια, προκαλώντας μία έκρηξη που οι γεωλόγοι θεωρούν ως την ισχυρότερη που συνέβη ποτέ στα χρονικά.
Το ηφαίστειο δεν δημιούργησε απλά μία τεράστια τρύπα στο νησί της Σαντορίνης, αλλά άλλαξε ριζικά το ρου της ιστορίας της αρχαίας Μεσογείου. Το νησί πήρε την μορφή που έχει σήμερα, μετά από μια σειρά, ηφαιστειακών εκρήξεων, που επηρέασαν, όλο το Αιγαίο, μέχρι και την Κρήτη.
ce97cea3ceb1cebdcf84cebfcf81ceafcebdceb7cebcceb5cf84cebfceb7cf86ceb1ceafcf83cf84ceb5ceb9cebf
Ο μινωικός πολιτισμός, ο κυρίαρχος πολιτισμός της Μεσογείου εκείνη την εποχή, κατέρρευσε ως αποτέλεσμα της έκρηξης αυτής,, αλλάζοντας οριστικά το πολιτικό τοπίο του αρχαίου κόσμου.
Όταν ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας περιέγραφε τη χαμένη πόλη της Ατλαντίδας σχεδόν μία χιλιετία μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, ίσως είχε ως αναφορά τις λαογραφικές παραδόσεις της Σαντορίνης που πέρασαν από γενιά σε γενιά και διογκώθηκαν με το πέρασμα των χρόνων.
Η έκρηξη συνδέθηκε, όμως, και με τη Βιβλική ιστορία του Μωυσή και την έξοδο από την Αίγυπτο. Οι επιπτώσεις από την έκρηξη του ηφαιστείου θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν πολλές από τις Πληγές που περιγράφονται στην Παλαιά Διαθήκη, συμπεριλαμβανομένων των ημερών σκότους και της μόλυνσης των ποταμών.


http://gr.greekreporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα ήθελα να αφήσετε το σχόλιο σας εδώ ! ευχαριστώ !