Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

«Ζουμ» στη Σαντορίνη της γεύσης.


SHUTTERSTOCK

Η Σαντορίνη πόνταρε επιτυχημένα στον γαστρο-τουρισμό (το 2013 χαρακτηρίστηκε Έτος Γαστρονομίας της Σαντορίνης) και αποτελεί εγγυημένη επιλογή όσων εκτιμούν ιδιαίτερα τις γαστριμαργικές απολαύσεις και την ποιότητα των τοπικών προϊόντων.
Επιμέλεια: Μαριάννα Κουρκούνη
Με περίπου δεκαέξι χιλιόμετρα γαλάζιας ακτογραμμής, απόκρημνες στροφές, εντυπωσιακά βυθίσματα και εμφανές το ανάγλυφο «αποτύπωμα» που άφησε στην Καλντέρα μια από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην παγκόσμια ιστορία η Σαντορίνη πρωταγωνιστεί δικαίως στις τουριστικές καμπάνιες της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αυτή η ιδιαίτερη φυσική ομορφιά της, σε συνδυασμό με την χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αισθητική που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και την τάση του νησιού να εξελίσσεται διαρκώς στον τομέα της γεύσης και της φιλοξενίας, έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια τη Σαντορίνη ανάμεσα στους πιο must μεσογειακούς προορισμούς.

Μια επίσκεψη στο Κάστρο του παραδοσιακού οικισμού της Οίας επιβάλλεται για κορυφαία φωτογραφικά αναμνηστικά ίσως του πιο φημισμένου ηλιοβασιλέματος.
Τα Φηρά είναι η ζωηρή και κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα του νησιού. Κάντε ένα διάλειμμα από τα κοκτέιλ και τη ρομαντζάδα και ανακαλύψτε στα μαγαζάκια που βρίσκονται διάσπαρτα στα καμιά φορά πολύβουα μα προσεγμένα στενά της έθνικ στολίδια και άλλα καλαίσθητα μικροαντικείμενα για όλα τα βαλάντια που θα σας θυμίζουν τις διακοπές σας. Μια επίσκεψη στο Κάστρο του παραδοσιακού οικισμού της Οίας επιβάλλεται για κορυφαία φωτογραφικά αναμνηστικά ίσως του πιο φημισμένου ηλιοβασιλέματος, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε και από θαλάσσης. Οι πολυδιαφημισμένες «volcano tours» των πρακτορείων είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να ξεναγηθείτε στην Καλντέρα και στο ηφαίστειο, είτε πριβέ είτε με γκρουπ. Οι επιλογές είναι πολλές και οι παροχές για κάθε γούστο: γεύμα με το ηλιοβασίλεμα «στο πιάτο», βουτιές σε θερμές πηγές, παραμυθένιοι γάμοι, εκδρομή στην κοντινή Θηρασιά κ.λπ.


SHUTTERSTOCK
Αν και η Καλντέρα «κλέβει την παράσταση», οι σαντορινιές παραλίες δεν υστερούν καθόλου σε ομορφιά μιας και η μαύρη άμμος, η ελαφρόπετρα και το ηφαιστειακό πέτρωμα είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών εξ’ αυτών. Σημειώστε πως η Κόκκινη Παραλία, ο Περίβολος, ο Μονόλιθος, η Βλυχάδα, η Περίσσα, ο Έξω Γιαλός και το Καμάρι είναι κάποιες από τις πιο γνωστές του νησιού που επιβάλλεται να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της διαμονής σας.

SHUTTERSTOCK



















Οι γεύσεις της Σαντορίνης αξίζουν ειδική μνεία. Το κυκλαδίτικο νησί πόνταρε επιτυχημένα στον γαστρο-τουρισμό (το 2013 χαρακτηρίστηκε Έτος Γαστρονομίας της Σαντορίνης) και αποτελεί εγγυημένη επιλογή όσων εκτιμούν ιδιαίτερα τις γαστριμαργικές απολαύσεις και την ποιότητα των τοπικών προϊόντων: η φάβα, το ντοματάκι, η κάππαρη και η λευκή μελιτζάνα σερβίρονται σε ταβέρνες ως τοπικά εδέσματα αλλά και σε πιο κλασάτα εστιατόρια που αναδομούν τις παραδοσιακές συνταγές με μοντέρνες τεχνικές. Έχοντας μεγάλη παράδοση στην αμπελουργία, το νησί παράγει κάποιες από τις πιο ονομαστές ελληνικές ποικιλίες: το Ασύρτικο, το Νυχτέρι και το Βινσάντο είναι τα τρία κρασιά Ο.Π.Α.Π. που θα συνοδέψουν τα γεύματά σας. Σημειώστε, τέλος, πως από φέτος η Σαντορίνη διαθέτει επιπλέον δύο νέες, αφρώδεις οινοποιήσεις Ασύρτικου.

REUTERS/STAFF





















Η Σαντορίνη συνδέεται ακτοπλοϊκά σε καθημερινή βάση με το λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αλλά και αεροπορικά με τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) και το Εξωτερικό.
«Ζουμ» στη Σαντορίνη της γεύσης | naftemporiki.gr