Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013

Η γένεση του Αιγαίου
Την Τετάρτη και την Πέμπτη έδωσε διαλέξεις στη Μελβούρνη, παρουσία πολλών ομογενών ο φυσικός και σεισμολόγος καθηγητής, Σπύρος Παυλίδης.
 Την περασμένη εβδομάδα στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Notre Dame Australia στο Fremantle μίλησε ο ίδιος μίλησε και στο Περθ μπροστά σε ένα ακροατήριο 250 επιστημόνων, επαγγελματιών και στελεχών του ελληνισμού της Δυτικής Αυστραλίας.

 Παρόντες η πρόξενος της Ελλάδας στο Περθ, κ. Σοφία Χολή, ο πρώην πολιτειακός υπουργός Παιδείας, κ. Bob Pearce, ο πρόεδρος του Ελληνικού Αυστραλιανού Συμβουλίου και νομικός Ευάγγελος Κακούλας, ο επιχειρηματίας και ευεργέτης του ελληνισμού κ. Μανώλης Πετρέλης, ΑΟΜ με τη σύζυγό του Μαρίνα, πρόεδροι Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων, πανεπιστημιακοί και φοιτητές.

Τη διάλεξη οργάνωσε ο υπεύθυνος του Τμήματος Ελληνικών κ. Σάββας Παπασάββας, ο οποίος εξήρε τη συμβολή ενός ενωμένου Ελληνισμού, κάλεσε τους ηγέτες της παροικίας να αντιμετωπίσουν ενωμένοι τη διατήρηση της εθνογλωσσικής ταυτότητας των Ελλήνων στη Διασπορά, επαίνεσε την πρόξενο για τη συμβολή της, τον κ. Κακούλα για τη στήριξη και τον κ. Πετρέλη για την τεράστια συμβολή του στην εκπαίδευση και τη φιλανθρωπία. Η οικογένεια Πετρέλη κατασκευάζει υπαίθριο αμφιθέατρο αρχαία ελληνικής τεχνοτροπίας στις εγκαταστάσεις του ημερήσιου ελληνικού Κολεγίου Αγίου Ανδρέα.

 Ο κ. Παπασάββας κάλεσε τον ελληνισμό σε συσπείρωση και προσκάλεσε την πρόξενο να χαιρετίσει τον καθηγητή, κ. Παυλίδη. Την οργάνωση του δείπνου που ακολούθησε στήριξε οικονομικά και πάλι ο κ. Κακούλας με την επιχείρησή του.

Στη συνέχεια, προσκλήθηκε ο καθηγητής κ. Α. Μ. Τάμης, ο οποίος παρουσίασε τον ομιλητή, διαπρεπή επιστήμονα Νεοτευτονικής και Σεισμολογίας, κ. Παυλίδη, και αναφέρθηκε στο έργο του και στα συγγράμματά του αλλά και στη διοικητική προσφορά του προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Ο καθηγητής Παυλίδης εντυπωσίασε το ακροατήριό του με τον προσιτό του λόγο, τις έντεχνες διευκρινίσεις που έδιδε σε επιστημονικά θέματα και με το μπαράζ το 100 και πλέον εικονιδίων που προβάλλονταν στη μεγάλη οθόνη και έδειχναν τη γένεση του Αιγαίου, τη γένεση των ηπείρων, της Ευρώπης και της Ελλάδας, τα ρήγματα και τις πλάκες που διαμορφώνουν την περιοχή και τις συνέπειες που είχαν οι σεισμοί στη διαμόρφωση του ελληνικού πολιτισμού και του γενικότερου ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στην εποχή του homo erectus, τη διαδοχή των πολιτισμών στην περιοχή, τη σχέση της ζωής του ανθρώπου με τη ζωή της γης, στη γέννηση της Ευρώπης, στον κυκλαδικό πολιτισμό, τη σχέση της σεισμικότητας στην περιοχή της Ελλάδας με τη ζωή των Ελλήνων, στο ευαγγέλιο του Μινωικού πολιτισμού, αποσπώντας τα δίκαια χειροκροτήματα των ακροατών του.

Στην ομιλία του, ο κ. Παυλίδης περιέγραψε τα γεωδυναμικά χαρακτηριστικά του Νοτίου Αιγαίου Πελάγους, την ηφαιστειακή δραστηριότητα σε Νίσυρο, Μήλο, Μέθανα με ιδιαίτερη έμφαση στη δομή και δράση του μοναδικού σε επιστημονικό ενδιαφέρον και ομορφιά ηφαιστειακού οικοδομήματος της Θήρας-Σαντορίνης.

Έδωσε χαρακτηριστικές εικόνες ηφαιστειακών δομών από τα τοιχώματα της Καλδέρας, που αποτελούν ένα «ανοιχτό βιβλίο Γεωλογίας» καθώς και από τα ενεργά ηφαιστειακά κέντρα των ιστορικών εκρήξεων και περιέγραψε λεπτομερέστερα τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη, σε παγκόσμια κλίμακα, των τελευταίων 5.000 χρόνων, γνωστή και ως Μινωική του 1613 π. Χ. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η περιγραφή του για τις συνέπειες αυτής της έκρηξης στον θαυμάσιο πολιτισμό της εποχής του Χαλκού που αναπτύχτηκε τόσο στη Θήρα όσο και στην Κρήτη και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο αυτή η βιβλική καταστροφή επηρέασε τον μινωικό πολιτισμό.

Μετά τη διάλεξη ακολούθησε μακρά περίοδος ερωτήσεων από το ενθουσιώδες ακροατήριο. Ο κ. Παπασάββας και το επιτελείο των συνεργατών του στη συνέχεια παρέθεσαν δείπνο στη μεγάλη τραπεζαρία του Πανεπιστημίου στο οποίο παρακάθισαν 200 περίπου καλεσμένοι.

Η γένεση του Αιγαίου | Neos Kosmos