Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

Καβαλιέρος Σιγάλα 2011




Είναι πραγματικά απολαυστικό να ασχολείσαι επαγγελματικά-και κάθε τόσο να επανέρχεσαι-με τα κρασιά της Σαντορίνης,τον μόνο (πιθανώς) τύπο Ελληνικού Κρασιού παγκοσμίου επιπέδου και υψηλοτάτων ποιοτικών προδιαγραφών.

Χαλάλι τους που χρειάστηκαν κάμποσα χρόνια μέχρι να το καταλάβουμε και να αποδεχθούμε όλα αυτά που χρειάζονταν για την ανάδειξη αυτού του καταπληκτικού δυναμικού.

Αν και όχι νεαρός στην ηλικία,από τότε που άρχισε να ασχολείται με την αμπελουργία και οινοποιία ο (πρώην καθηγητής Μαθηματικών) Πάρις Σιγάλς από την Οία έδειξε ότι όχι απλώς ήρθε στο κρασί για να μείνει αλλά κυρίως για να φτιάξει μερικά από τα καλύτερα κρασιά που έδωσε ποτέ η Καλλίστη Νήσος Θήρα.Κρασιά μάλιστα με εκπληκτικό δυναμικό παλαίωσης,που χρειάζεται να έχεις υπομονή να περιμένεις να φτάσουν σε σημείο κατανάλωσης

Ο "Καβαλιέρος" βέβαια,το κορυφαίο λευκό κρασί του Πάρι Σιγάλα,ως καινούργιο κρασί δεν έχει δείξει ακόμα μέχρι που μπορεί να φτάσει οπότε πρέπει να είσαι έμπειρος και εξοικειωμένος για να καταλάβεις τι απίστευτη ενέργεια και δυνατότητες κρύβει.

Το υπέροχο αυτό αμπελοτόπι ανήκε για 50 χρόνια στον ίδιο αμπελουργό και απ'όταν πέρασε στα χέρια του Πάρι Σιγάλα,άρχισε να του δίνεται και η κατάλληλη περιποίηση:το ομώνυμο κρασί "Καβαλιέρος" (100% Ασύρτικο) οινοποιείται ανάλογα με τις δυνατότητες του αμπελοτοπιού και κυκλοφορεί πάντα ώριμο αφού έχει παραμείνει για 18 ολόκληρους μήνες με τις οινολάσπες του

Στην εσοδεία του 2011 (το ξαναδοκίμασα χτες 22 Οκτωβρίου 2013) παρουσιάζεται ξανθόχρωμο,φωτεινό και λαμπερό.Το άρωμα είναι πυκνό,πολυσύνθετο και-όπως με κάθε σοβαρή "Σαντορίνη"-διακριτικό και σε μεταλλικό φόντο που λες και κάθεται σε ένα "στρώμα" ορυκτών:έντονη αίσθηση λεμονιού μαζί με διακριτικά κεντημένες νότες από φρλεσκο χόρτο και ανθούς εσπεριδοειδών.

Κομψό και φινετσάτο,θέλει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να το αερίσεις 1-2 ώρες πριν το σερβίρεις και-ακόμα καλύτερα-να το μεταγγίσεις σε καράφα που μετά θα ακουμπήσει σε πάγο.Και φυσικά να το πιεις όχι-για όνομα του Θεού-παγωμένο αλλά δροσερό.

Για την γαστρονομική συνοδεία,αφήνω την φαντασία σας να τρέξει στα πιο απαιτητικά και πλούσια πράγματα.Εγώ θα το ήθελα οπωσδήποτε με χριστόψαρο,καλκάνι και σφυρίδα….

Σπουδαίο κρασί,χρειάζεται ακόμα 2-3 χρόνια παλαίωσης για να δείξει πλήρως τα δόντια του.Περιμένετε το!

Αλέξανδρος Σακκάς (alexsakkas.wine@gmail.com)

Nooz.gr : Καβαλιέρος Σιγάλα 2011