Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Από τις καλύτερες χρονιές στη παραγωγή ελληνικού κρασιού-Αναλυτικά οι περιοχές

krasi
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Το 2013 είναι μια χρονιά με πολλές βροχές. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είχαμε μεγάλης διάρκειας βοριάδες, οι οποίοι ενισχύουν την καλή υγεία του σταφυλιού. Δεν παρατηρήθηκαν πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Συνολικά οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του έτους 2013 συνέβαλαν στην παραγωγή σταφυλιού υψηλής ποιότητας.
Χαρακτηριστικό της χρονιάς του 2013 ήταν η χαμηλή παραγωγή της. Σε κάποιες περιοχές παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγής κάτω από 50% σε σύγκριση με τη χρονιά του 2012. Συγκριτικά με το 2012 το ποσοστό μείωσης της παραγωγής του 2013 είναι τουλάχιστον 25%.
Το 2013 φαίνεται να είναι μια χρονιά, που τη χαρακτηρίζει η πολύ καλή ποιότητα, το υγιές και καθαρό σταφύλι, η υψηλή οξύτητα και η υψηλή αλκοόλη.
Αν και ακόμη είναι νωρίς για εκτιμήσεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 2013 θυμίζει τις χρονιές 2011 και 2009 οι οποίες ήταν εξαιρετικές.
Λόγω της χαμηλής παραγωγής αλλά και των αυξημένων υποχρεώσεων των οινοποιείων της Σαντορίνης υπήρξε μεγάλη ζήτηση σταφυλιού. Οι τιμές που δόθηκαν στο Ασύρτικο κυμάνθηκαν από 1€ (τιμή του 2012) έως και 1,7€.
Αναλυτικά οι περιοχές στο link: Από τις καλύτερες χρονιές στη παραγωγή ελληνικού κρασιού-Αναλυτικά οι περιοχές