Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ


Το πιο αξιόλογο, ίσως, έργο του Δήμου Άνδρου είναι ο Μαθητικός Διαγωνισμός Λογοτεχνίας και Φωτογραφίας.
Επένδυση στο μέλλον του νησιού είναι αυτή η διοργάνωση. Ενεργοποιεί τις πνευματικές δυνάμεις και ικανότητες των μαθητών του νησιού. Τους φέρνει στο προσκήνιο. 
Αποδεικνύει παράλληλα και τα γερασμένα μυαλά των θρασύτατων κατακριτών των νέων, που τους χαρακτηρίζουν ως αδιάφορους στα προβλήματα που τους φόρτωσαν.

Το φετινό θέμα  του διαγωνισμού ήταν η Αλληλεγγύη και οι μαθητές το απέδωσαν με διηγήματα και ποιήματα. Ανέπτυξαν την ανθρώπινη αξία που είχε ατονήσει από τον έκφυλο ευδαιμονισμό των προηγούμενων χρόνων, προ της κρίσης.
Η κρίση έφερε και την επαναξιολόγηση των αρετών της ανθρωπιάς. Η αλληλεγγύη προκύπτει και ως ανάγκη. Αυτό ισχύει για τους ενήλικες που βάπτισαν την κραιπάλη, πολιτισμό. Στα κείμενά των μαθητών ο ανθρωπισμός είναι πηγαίος...
Ο Δήμος είχε την σοφή έμπνευση, αλλά την καλλιέργεια της φρόντισαν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων του νησιού, ώθησαν τους μαθητές να εκφράσουν τις απόψεις τους, τις υγιείς ιδέες τους.
Τα συγκροτημένα κείμενα και ο ορθός χειρισμός της γλώσσας είναι ιδιότητες ποιοτικής παροχής παιδείας που προσφέρεται στο σχολείο από τους λειτουργούς του, τους δασκάλους και τους καθηγητές.
Στο βιβλίο φέτος παρουσιάζονται και οι συμμετοχές στον φωτογραφικό διαγωνισμό που είναι παγκυκλαδικός.
Τη νησιώτικη φύση σε ρομαντικές απεικονίσεις περιλαμβάνουν οι φωτογραφίες  των μαθητών. 
Στα εικονιζόμενα τοπία, δημιουργήματα της φύσης, απουσιάζει η ανθρώπινη παρουσία. Σημειολογικά φαίνεται ότι τους τρομάζει, την έχουν  συνδεδεμένη με μονοσήμαντη αξιοποίηση σε βάρος του περιβάλλοντος. Οι φωτογραφίες των παιδιών φανερώνουν ότι επιδιώκουν την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με την φύση.

ΑΝΔΡΟΣ σήμερα: Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ