Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ήσυχο το ηφαίστειο της Σαντορίνης – προβληματισμός για την Κόκκινη Παραλία

Από αριστερά Μιχάλης Φυτίκας, Κώστας Παπαζάχος, Σπύρος Παυλίδης

Καθησυχαστικοί ήταν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) κατά τη χθεσινή (Σάββατο 28/9/13) ετήσια φθινοπωρινή ενημέρωση των κατοίκων του νησιού.
Όπως τόνισαν τόσο ο Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ, ομότιμος καθηγητής Μιχάλης Φυτίκας όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΠΗΣ καθηγητής Κώστας Παπαζάχος η μικρή ηφαιστειακή κρίση, της περιόδου 2011-2012, ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν. Η παρακολούθηση όμως του ηφαιστείου, σημείωσαν και οι δύο ομιλητές, συνεχίζεται κανονικά, σε καθημερινή 24ωρη βάση.
Εκτενή αναφορά στο πρόβλημα της αστάθειας των πρανών στην Κόκκινη Παραλία και στη θέση “Αποθήκες” στο Ακρωτήρι, έκανε ο καθηγητής Σπύρος Παυλίδης, επισημαίνοντας την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα. Συγκεκριμένα για την Κόκκινη Παραλία είπε ότι “ο βαθμός επικινδυνότητας εκδήλωσης καταπτώσεων είναι μεγάλος”.
Ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος που ήταν παρών στην ενημέρωση, δήλωσε ότι σύντομα θα ανατεθεί μελέτη για να υποδειχθούν οι καταλληλότερες μέθοδοι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και στα δύο σημεία και θα επιδιωχθεί να εξασφαλισθούν τα ανάλογα κονδύλια για να κατασκευασθεί το έργο.
Να σημειώσουμε ότι η Κόκκινη Παραλία ανήκει στην αρμοδιότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κάθε επέμβαση στην περιοχή προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ)

http://atlantis-santorini.net/isyho_to_ifaisteio_tis_santorinis/