Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

Ύμνος του Spiegel στη Σαντορίνη!


«Μία φορά το χρόνο, το ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης φαίνεται να «σπάει». Ο ουρανός καίει, βροντές ακούγονται, αλλά οι νησιώτες γιορτάζουν ένα θέαμα παρόμοιο με αυτό που δημιούργησε το νησί τους. Το ηφαίστειο καιρό τώρα γκρινιάζει κάτω από το βυθό της θάλασσας». O συντάκτης της γερμανικής διαδικτυακής εφημερίδας Spiegel, μαγεμένος από την ομορφιά της Σαντορίνης, έγραψε ένα άρθρο – ύμνο για το ελληνικό νησί, με αφορμή το ετήσιο φεστιβάλ- τα Ηφαίστεια- που διοργανώνεται στο νησί, και που αναπαριστά την έκρηξη του ηφαιστείου.
Ο αρθρογράφος, ο οποίος πέρυσι βρισκόταν στο νησί τις ημέρες του Φεστιβάλ και παρακολούθησε την τελευταία νύχτα με τα πυροτεχνήματα από το πλοίο Thalassa, περιγράφει εκστασιασμένος: «Σιγοβράζει. Το ηφαίστειο μοιάζει να φτύνει φωτιά. Ο ουρανός καίγεται. Κόκκινοι, κίτρινοι, πράσινοι και μπλε σπινθήρες φωτίζουν το νυχτερινό ουρανό πάνω από τη Νέα Καμένη. Η θάλασσα είναι ασημένια. Φωτοβολίδες, φλεγόμενες μπάλες στον ουρανό.
 
Και συνεχίζει: «Φέτος το φεστιβάλ θα γίνει στις 19 Αυγούστου. Κάποιοι χτίζουν στο ακατοίκητο νησί της Νέας Καμένης κάτι σαν κρατήρα ηφαιστείου και τον γεμίζουν με κροτίδες και ρουκέτες. Για μια ώρα η Νέα Καμένη καίγεται».
 Στη συνέχεια του άρθρου ο συντάκτης δίνει ιστορικές πληροφορίες όσον αφορά την διαμόρφωση του ξεχωριστού τοπίου του νησιού, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις θερμές πηγές στους πρόποδες του νησιού, όπως και στην απουσία βλάστησης. Παράλληλα κάνει αναφορές στη μυθολογία γύρω από το νησί και στη θεωρία της χαμένης Ατλαντίδας.
Κλείνοντας, εκστασιασμένος περιγράφει την αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου! «Ήρθε η ώρα για το αποκορύφωμα. Για άλλη μια φορά, το νησί λάμπει. Για άλλη μια φορά, το υψηλότερο σημείο στα 122 μέτρα του νησιού, είναι φωτισμένο. Στη συνέχεια, η Νέα Καμένη επιστρέφει ξαφνικά στο σκοτάδι. Όλοι τώρα τρέχουν στο λιμάνι των Φηρών».
 


Ύμνος του Spiegel στη Σαντορίνη! | ΕΛΛΑΔΑ | Agelioforos.gr