Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013

Αφιέρωμα στα τοπικά προϊόντα Σαντορίνης!

Αφιέρωμα στα τοπικά προϊόντα Σαντορίνης!

Το κλίμα αλλά και το ξεχωριστό έδαφος της Σαντορίνης παράγουν μία σειρά μοναδικών προϊόντων που σίγουρα θα μαγέψουν τις γευστικές σας αισθήσεις. Κρασί Σαντορίνης, Φάβα αλλά και ντοματάκια είναι τα προϊόντα που αν θα βρεθείτε στο νησί θα πρέπει να δοκιμάσετε ή καλύτερα να απολαύσετε.

ΚΡΑΣΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Στη Σαντορίνη οινοποιούνται διάφοροι τύποι κρασιών.

1. Το Ασύρτικο είναι το κρασί που έχει πάρει το όνομα της ποικιλίας που έχει μεγαλουργήσει στο ηφαιστειακό κλίμα και έδαφος της Σαντορίνης. Γευτήτε όλες τις γεύσεις και τα αρώματα της Σαντορίνης σε ένα κρασί.

Το Νυχτέρι είναι ένα κρασί παλαίωσης που έχει ονομαστεί έτσι καθώς η παράδοση αναφέρει ότι όλες οι εργασίες για την οινοποίηση του γινόταν τις νύχτες.

Το Βινσάντο (Vino di Santorini) το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Σαντορίνης που είναι συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της και την έχει κάνει γνωστή σε όλο το κόσμο. Η οινοποίηση του γίνεται από λιασμένα σταφύλια στον καλοκαιρινό ήλιο της Σαντορίνης.

Το κρασί της Σαντορίνης με σημαντικό παρελθόν και παρόν έχει μπεί με τα 10 οινοποιία που διαθέτει το νησί, με τους καλύτερους οιωνούς στον 21ο αιώνα.

2. ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

 Η Φάβα είναι ένα από τα πιο παλιά προϊόντα της Σαντορίνης μαζί με το σταφύλι και έχουν βρεθεί αρχαία απομεινάρια στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Το μέγεθος της Φάβας είναι σαν ψηλό χαλικάκι με έντονο κίτρινο χρώμα. Αυτό που κάνει τη Φάβα Σαντορίνης να ξεχωρίζει είναι η γεύση της και το άρωμα της.

3. Το ντοματάκι της Σαντορίνης είναι ένα ξεχωριστό αγροτικό προιόν με ιδιαίτερη ιστορία. Η ποικιλία του προέρχεται από την Αίγυπτο και βρήκε στη Σαντορίνη το ιδανικό άνυδρο περιβάλλον για αναπτυχθεί. Το πως πρωτοήρθε στη Σαντορίνη χάνεται στο θρύλο. Κάποιοι θέλουν το ντοματάκι της Σαντορίνης να το πρωτοφέρνει ένας καθολικός καλόγερος και γρήγορα να διαδίδεται ανάμεσα στους καλλιεργητές του νησιού.

Η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι το ντοματάκι έφεραν οι καπετάνιοι της Σαντορίνης που μετέφεραν με τα πλοία τους Θηραϊκή γη για τις ανάγκες της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ.

Αφιέρωμα στα τοπικά προϊόντα Σαντορίνης! http://www.touristorama.com/