Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

ΚTHMA ΑΡΓΥΡΟΥ ΒΑΡΕΛΙ 2011

Το νέο κτήμα Αργυρού βαρέλι από τη σοδειά του 2011



Θα περίμενε κανείς ότι το κτήμα Αργυρού δεν θα ήθελε να αλλάξει το στυλ που έχει δώσει στη περασμένη από βαρέλι Σαντορίνη του, μετά και την ύψιστη διάκριση International Trophy, που έλαβε το κρασί την περασμένη χρονιά στον διαγωνισμό του περιοδικού Decanter. Και όμως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες οινοπαραγωγοί δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους. Αντιθέτως βρίσκονται σε μια διαρκή κινητικότητα και μια περιπετειώδη αναζήτηση που έχει ως στόχο τη μέγιστη δυνατή βελτίωση των κρασιών τους.

Χωρίς αμφιβολία για εμάς, το Ασύρτικο της Σαντορίνης είναι η ποιοτικότερη Ελληνική λευκή ποικιλία και καταφέρνει να δίνει κρασιά σοβαρά, με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης, χωρίς μάλιστα αναγκαία τη χρήση δρυός για να επιδείξει την σπουδαία προσωπικότητα του.

Ο Ματθαίος Αργυρός με τη συνδρομή και του εμπορικού του διευθυντή Στέφανου Γεώργα, φαίνεται ότι περνάνε από την φάση του υπερβολικού ενθουσιασμού για το νέο βαρέλι, σε μια πιο ώριμη και συγκρατημένη προσέγγιση.

Η πρόσφατη κυκλοφορία στην αγορά της κλασικής πλέον βαρελάτης Σαντορίνης του, από την εξαιρετική χρονιά του 2011, δεν διαθέτει λοιπόν καθόλου καινούριο βαρέλι. Ο Στέφανος Γεώργας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: Ενώ δεν έχει μειωθεί ουσιαστικά το χρονικό διάστημα, φέτος αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο δεύτερης και τρίτης χρήσης βαρέλια 500lt με πολύ ελαφρύ τοστάρισμα. Ένα μικρό ποσοστό του κρασιού παραμένει σε μεγαλύτερου όγκου Αυστριακά βαρέλια, για να αποκτήσει το κρασί επιπλέον πολυπλοκότητα από τον συνδυασμό διαφορετικών ειδών ξυλείας.

Οι στιλιστικές διαφορές είναι μεγάλες. Το συμπυκνωμένο φρούτο που δίνουν τα ηλικίας 150 ετών αμπέλια βρίσκεται ήδη από αυτή τη νεαρή φάση της ζωής του κρασιού σε εξαιρετική ισορροπία με τα αρώματα της δρυός, τα οποία είναι περισσότερο δεμένα και δεν κυριαρχούν σε καμιά περίπτωση πάνω στο κρασί. Το κρασί είναι πολύπλοκο, με την κλασική αυστηρότητα, ορυκτότητα και υψηλή οξύτητα του Ασύρτικου, αλλά με περισσότερο εύρος, βάθος φρούτου και πολυπλοκότητα στο στόμα.

Και ενώ πάντα η συγκεκριμένη ετικέτα του Αργυρού ήταν περισσότερο ένα σπουδαίο λευκό κρασί περασμένο από βαρέλι παρά μια τυπική Σαντορίνη, πλέον το terroir του νησιού αποτυπώνεται με διαύγεια στο ποτήρι. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια λοιπόν για τη νέα βαρελάτη Σαντορίνη του Αργυρού. Και μικρότερο κόστος παραγωγής αφού τα νέα δρύινα βαρέλια κοστίζουν έως και 700€ (με εξαίρεση τα βαρέλια Τ5 του Taransaud που η τιμή τους κυμαίνεται στα 1200€) και συνολικά ένα αρτιότερο κρασί που ακολουθεί τις τάσεις της εποχής.
(Κτήμα Αργυρού βαρέλι 2011, 13.2% abv, Προτεινόμενη τιμή λιανικής: 15.30€)

Το νέο κτήμα Αργυρού βαρέλι από τη σοδειά του 2011

ΚTHMA ΑΡΓΥΡΟΥ ΒΑΡΕΛΙ 2011: ΟλΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ Wine commanders