Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Διακεκριμένοι γενετιστές και νευροβιολόγοι στη Σαντορίνη

GNCP_9167

Η δεύτερη, σε μια σειρά τριών προγραμματισμένων επιστημονικών συναντήσεων, που εξετάζουν τα “Γενετικά και νευροβιολογικά θέματα στην ψυχιατρική (Genetic and Neural Complexity in Psychiatry – GNCP 2013)”, διοργανώθηκε στη Σαντορίνη, στο ξενοδοχείο Ηλιότοπος, στο Ημεροβίγλι,15-18 Ιουνίου 2013.
Για τη συνάντηση αυτή ήρθαν στη Σαντορίνη διακεκριμένοι επιστήμονες από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ  (Columbia, Harvard, MIT, Stanford, Yale, UCLA), της Μεγάλης Βρεττανίας (Oxford, UCL) και της Γερμανίας (Max Planck Institute).
Ο στόχος αυτών των συναντήσεων είναι να θεσπισθεί και να υπάρξει ένας συνεχής διάλογος ανάμεσα σε γενετιστές και νευροβιολόγους που θα επιτρέψει την άμεση αξιοποίηση και ταχεία εφαρμογή των πρόσφατων σχετικών επιστημονικών ευρημάτων, προκειμένου να θεσμοθετηθεί μια νέα ερευνητική agenda στην ψυχιατρική.
“Να οραματισθούμε και να σχεδιάσουμε με έξυπνο τρόπο τα κρίσιμα επόμενα βήματα που θα μας φέρουν πιο κοντά στο να καταλάβουμε τις αιτίες των ψυχιατρικών ασθενειών και να χαράξουμε τη στρατηγική για την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία” δήλωσε η καθηγήτρια ψυχιατρικής και γενετικής στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, κα Μαρία Καραγεώργου, που είναι η ψυχή αυτών αυτών των επιστημονικών συναντήσεων.
Η καθηγήτρια Μαρία Καραγεώργου έχει συνδέσει αρκετά από τα καλοκαίρια της με τη Σαντορίνη που τη θεωρεί ιδαίτερο τόπο έμπνευσης για υψηλού επιπέδου επιστημονικές συναντήσεις αυτού του είδους.
Μεγάλος χορηγός της συνάντησης ήταν το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ. Χορηγοί επίσης ήταν η οικογένεια Μαρτίνου και το κληροδότημα του καθηγητή ψυχιατρικής Kallman.
Τα συμπεράσματα της συνάντησης θα δημοσιευθούν σε μεγάλο επιστημονικό περιοδικό, όπως άλλωστε έγινε και με τα συμπεράσματα της πρώτης συνάντησης που επίσης διοργανώθηκε στη Σαντορίνη το 2011 και τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό NATURE NEUROSCIENCE (Volume 15, pages 811-812, 2012)

Διακεκριμένοι γενετιστές και νευροβιολόγοι στη Σαντορίνη