Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Αρωμα καλοκαιριού από την ΊοΠανέμορφες παραλίες, κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και διασκέδαση χαρακτηρίζουν την Ίο, έναν από τους πιο κλασικούς προορισμούς για καλοκαιρινές αποδράσεις.
Η Ίος ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στη Νάξο, τη Σίκινο και τη Θήρα. Οι σημαντικότεροι όρμοι του νησιού είναι ο Γιαλός, ο Μυλοπότας και το Μαγγανάρι.


Χώρα
Ψηλότερα από το λιμάνι και σε απόσταση 2 χλμ. από αυτό βρίσκεται η Χώρα της Ίου, πρωτεύουσα του νησιού. Κύριο αξιοθέατο εδώ είναι η Παναγία η Γκρεμιώτισσα, γραφική, κατάλευκη και χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο. Στα δεξιά θα δείτε το λιμάνι, στα αριστερά τους ανεμόμυλους και απέναντι τα γειτονικά νησιά Σίκινο και Σαντορίνη. Στο τελείωμα της Χώρας βρισκόμαστε στην περιοχή των Ανεμόμυλων, που πριν από αρκετά χρόνια αποτελούσαν βασικό στοιχείο της παραγωγικής δύναμης του νησιού.

Μυλοπότας
Ξαναγυρίζουμε στον κεντρικό οδικό άξονα, που ξεκινά από το Λιμάνι, περνά από τη Χώρα και καταλήγει στον Μυλοπότα, μια πανέμορφη παραλία με χρυσαφένια άμμο και καταγάλανη θάλασσα. Είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού, στην οποία συνωστίζονται κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι από όλες τις γωνιές του πλανήτη!

Μαγγανάρι
Στο τέλος της παραλίας του Μυλοπότα αρχίζει ο χωμάτινος δρόμος για το Μαγγανάρι. Εστιατόρια με τοπική παραδοσιακή κουζίνα, καθώς και καταλύματα για διαμονή συνθέτουν την εικόνα της παραλίας - καμάρι του νησιού. Πρόκειται για μια καταπληκτική αλληλουχία πέντε κολπίσκων με χρυσή άμμο. Η πρόσβαση στο Μαγγανάρι μπορεί να γίνει και με καραβάκι, που θα ναυλώσετε από το λιμάνι του νησιού.

Αγία Θεοδότη
Ακολουθώντας το δρόμο του Επάνω Κάμπου, κατευθυνόμαστε στην Αγία Θεοδότη. Η αμμουδερή παραλία και ο προφυλαγμένος κόλπος της, καθώς και η ανατολή του ήλιου με θέα το νησάκι της Ηρακλειάς, συνθέτουν μια καταπληκτική εικόνα. Η συγκεκριμένη παραλία είναι πιο ήσυχη και ενδείκνυται για όσους αναζητούν στιγμές απομόνωσης.

Αξιοθέατα
_Ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός του λόφου του Σκάρκου είναι το πιο σημαντικό. Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Ίου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αυτόν το σημαντικό οικισμό.
_Ο τάφος του Ομήρου βρίσκεται σε ένα λόφο στην βόρεια Ίο πάνω από τον όρμο Πλακωτό. Στο ότι υπάρχει ο τάφος του Ομήρου στο νησί υπάρχουν οι αναφορές των αρχαίων ιστορικών και περιηγητών. Στην άποψη αυτή συνηγορεί η παράδοση που θέλει την μητέρα του Ομήρου να έχει γεννηθεί στο νησί.
_Εντυπωσιακοί, παρόλο που δεν σώζονται όλοι στην αρχική μορφή τους, οι ανεμόμυλοι της Ίου, συνδέουν με τον καλύτερο τρόπο το παρελθόν και το παρόν, πλήρως ενταγμένοι σήμερα στον παραδοσιακό οικισμό της χώρας ως ένα πανέμορφο τουριστικό αξιοθέατο.
_Το πετρο-μαρμαρόκτιστο ανοικτό θέατρο "Οδυσσέας Ελύτης" (1000 θέσεων), κτισμένο στο μπαλκόνι του Αιγαίου μια από τις αγαπημένες μεριές του μεγάλου μας ποιητή.

Εορτές- εκδηλώσεις στην Ίο
Το καλοκαίρι ο δήμος ετοιμάζει εκδήλωση για την προβολή των παραδοσιακών προϊόντων. Τυριά, ρακί, μέλι και γεωργικά προϊόντα είναι στη διάθεσή μας, στην κεντρική πλατεία. Συνήθως αυτό γίνεται στις 13 Αυγούστου. Φέτος ετοιμάζεται επίσης εκδήλωση και έχει τίτλο "Από την κλασσική μουσική έως την παραδοσιακή των νησιών". Μουσικοί θα κληθούν να παίξουν κλασική μουσική, παραδοσιακά τραγούδια αλλά και έντεχνα, μέσα στη Χώρα, στο λιμάνι και στην περιοχή του Μυλοπότα. Τα παραδοσιακά πανηγύρια του νησιού είναι του του Αγίου Ιωάννη του Καλάμου, στις 29 Αυγούστου. Πρόκειται για ένα λαμπρό πανηγύρι, όπου προσφέρεται βραστή γίδα και παραδοσιακά τυριά. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την μοναδικη γιορτή της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας, στις 15 Αυγούστου, που μαζί με την Τήνο και την Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, είναι οι τρείς μεγαλύτερες γιορτές προς τιμήν της Παναγίας στα νησιά. Τέλος του Αγίου Νικολάου, στη γιορτή των ψαράδων, μετά την λειτουργία οι ψαράδες μαγειρεύουν φρέσκα ψάρια και προσφέρουν ένα εντυπωσιακό γεύμα.


Αρωμα καλοκαιριού από την Ίο