Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

Δίκη NSU: Νεοναζί της διπλανής πόρτας.
Η Μπεάτε Τσβέπε είναι το μοναδικό ζωντανό μέλος της νεοναζιστικής τρομοκρατικής ομάδας NSU. Στη δίκη της που ξεκίνησε τη Δευτέρα αναμένεται να φωτιστεί η προσωπικότητα μιας γυναίκας που περιγράφεται από τους γείτονές της ως εξωστρεφής και συμπαθητική. Η ίδια, αρνείται να σχολιάσει  οτιδήποτε σχετικά με τις κατηγορίες. Επιμέλεια Γρηγόρης Καυκιάς.

Όπως υποστήριξε η ίδια, το Νοέμβριο του 2011 όταν παραδόθηκε στην αστυνομία της Γιένα, η οικογένειά της είναι νεκρή. Η ίδια εξήγησε πως την οικογένειά της αποτελούσαν οι Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπόνχαρτ , τους οποίους γνώρισε σε μία λέσχη νέων στην ανατολική γερμανική πόλη όπου μεγάλωσε. Ενεπλάκη ερωτικά και με τους δύο και τελικά βύθισε τη ζωή της στο έγκλημα και το περιθώριο το 1998.

Η σχέση της με αυτούς τους δύο άντρες, ήταν πιο δεμένη ακόμα και από αυτή που είχε με τη γιαγιά της, η οποία της ανέθρεψε υποκαθιστώντας ουσιαστικά τη μητέρα της. Τον πατέρα της, άλλωστε, δεν τον είχε γνωρίσει ποτέ και οι σχέσεις με τη βιολογική της μητέρα ήταν παγωμένες.

Στη δίκη που ενώ αρχικά είχε οριστεί για τις 17 Απριλίου τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου σε δικαστήριο του Μονάχου, οι κατηγορίες που θα τη βαρύνουν είναι , μεταξύ άλλων, η συνενοχή στη δολοφονία οκτώ Τούρκων, ενός Έλληνα και μιας αστυνομικού, δύο βομβαρδισμοί στη Κολωνία και 15 ληστείες τραπεζών. Επίσης, η ίδια φέρεται ως ιδρυτικό μέλος της νεοναζιστικής ομάδας Εθνικό Σοσιαλιστικό Υπόγειο.

Ως το μοναδικό εν ζωή μέλος αυτής της οργάνωσης, η Μπεάτε αποτελεί σήμερα την προσωποποίηση  του τρομοκρατικού ‘’κυττάρου΄’’ του Τσβικάου. Για σχεδόν 14 χρόνια, ζούσε με τους δύο άντρες που είχαν διαπράξει 10 φόνους με ρατσιστικά κίνητρα, βομβαρδισμούς αλλά και ληστείες τραπεζών.

Η Μπίτε γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1975 στη Γιένα. Η μητέρα της έμεινε έγκυος σε αυτή όταν σπούδαζε οδοντιατρική στη Ρουμανία ενώ ο πατέρας της θεωρείται πως είναι κάποιος Ρουμάνος φοιτητής που ποτέ όμως δεν την αναγνώρισε ως παιδί του.  Μετά τη γέννα η μητέρα της Μπεάτε, την εγκατέλειψε στους γονείς της στη Γιένα και επέστρεψε στις σπουδές της, ενώ μέσα σε ένα χρόνο παντρεύτηκε ένα παιδικό της φίλο από την περιοχή που ανέλαβε την ανατροφή της Μπεάτε.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών της χωρίζει από αυτό το γάμο και ξαναπαντρεύεται μετακομίζοντας αυτή τη φορά με το νέο της σύζυγο στην πατρίδα του το Κάμπουργκ της Θουρινγκίας. Ωστόσο και αυτός ο γάμος απέτυχε και η Μπεάτε στα 5 της χρόνια μένει τελικά με τη μητέρα της.

Το 1993 έχοντας μετακομίσει στη Βινζέρλα (περιοχή της Γιένα), η Μπεάτε  γνωρίζει τον Ούβε Μούντλος, γιό ενός καθηγητή σχολείου. Τότε έγιναν ζευγάρι και άρχισαν να προσχωρούν μαζί στη τοπικό ακροδεξιό τοπίο. Τελικά, τον άφησε για τον Ούβε Μπόνχαρτ, γιό ενός μηχανικού και μιας δασκάλας και ένθερμο Νεοναζί.

Η γιαγιά της Μπεάτε ανέφερε στην Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Αστυνομική Υπηρεσία: «Οι πολιτικές απόψεις της κόρης μου δεν ήταν ο μόνος λόγος για την αποξένωσή μας» και περιέγραψε τη σχέση τους ως τεταμένη και χαρακτηριζόμενη από έλλειψη αμοιβαίας στοργής και ενδιαφέροντος. Ωστόσο, είπε, πως η κόρη της ποτέ δεν έκανε ακροδεξιά και ξενοφοβικά σχόλια μπροστά της.

Όπως έγινε γνωστό, η Μπεάτε με τους δύο ‘’φίλους’’ της ήταν ανάμεσα στους εμπνευστές της ακροδεξιάς μαχητικής οργάνωσης «Συντροφικότητα Γιένα» ενώ παρευρίσκονταν σε αγώνες και σε εβδομαδιαίες συναντήσεις της νεοναζιστικής ομάδας THS, η οποία είχε πολλούς υποστηρικτές.


Δίκη NSU: Νεοναζί της διπλανής πόρτας | TVXS - TV Χωρίς Σύνορα