Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

Οι New York Times δοκίμασαν δέκα ελληνικά κρασιά και ξετρελάθηκαν: «Διεγερτικά, καθηλωτικά, με χαρακτήρα» [λίστα] Πηγή: Οι New York Times δοκίμασαν δέκα ελληνικά κρασιά και ξετρελάθηκαν: «Διεγερτικά, καθηλωτικά, με χαρακτήρα» [λίστα]


Οι New York Times δοκίμασαν δέκα ελληνικά κρασιά και ξετρελάθηκαν: «Διεγερτικά, καθηλωτικά, με χαρακτήρα» [λίστα]

«Διεγερτικά», «καθηλωτικά», «γεμάτα χαρακτήρα». Είναι μόνο μερικούς από τους χαρακτηρισμούς που απέδωσαν στα ελληνικά κρασιά οι New York Times. Μία επιτροπή ειδικών τα δοκίμασε για λογαριασμό της εφημερίδας, που στη συνέχεια φιλοξένησε ένα εκτενές αφιέρωμα σε αυτά, με εγκωμιαστικά σχόλια.
«Είναι συστατικά ενός παράλληλου σύμπαντος, στο οποίο πλήθη κόσμου αγκαλιάζουν αυτά τα υπέροχα αναζωογονητικά, ενδιαφέροντα λευκά και τα προτιμούν από ένα pinot grigio», έγραψε ο Έρικ Ασίμοφ, ένας εκ των δοκιμαστών, που είναι ο κριτικός οίνου των New York Times. «Δεν έχω τίποτα με το pinot grigio, αλλά είναι... εγκόσμιο. Γιατί κάποιος που ενδιαφέρεται για το τι τρώει και πίνει να συμβιβαστεί με αυτό και όχι με κάτι γεμάτο χαρακτήρα;», προσθέτει πριν ξεκινήσει ο... ύμνος για τα ελληνικά προϊόντα.
Η επιτροπή δοκίμασε κρασί παραγωγής 2011-2012 και επιβεβαίωσε την ποιότητα και την αξία τους σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Τα προκλητικά ελληνικά κρασιά, αν και παράγονται από λιγότερο γνωστές ποικιλίες αμπελιών, είναι διεγερτικά, ακόμη και καθηλωτικά, αλλά ποτέ βαρετά», επισημαίνεται. Οι ίδιοι ειδικοί είχαν δοκιμάσει και παλιότερα ελληνικό κρασί, αλλά τότε εκτίμησαν πως η γεύση τους ήταν σαν «δουλειά που δεν είχε ολοκληρωθεί», καθώς προσπαθούσαν να κάνουν τη μετάβαση από την τοπική αγορά στο παγκόσμιο κοινό. Αυτή η άποψη άλλαξε. «Βρήκαμε σταθερά καλοφτιαγμένα κρασιά. Μας άρεσαν ιδιαίτερα εκείνα από τη Σαντορίνη, που προέρχονται εξ' ολοκλήρου ή σε μεγάλο βαθμό από ασύρτικα αμπέλια. Η γεύση τους σαν να είναι το απόσταγμα εκατομμυρίων μικροσκοπικών κοχυλιών», αναφέρει το κείμενο.
Ακόμη στα θετικά αναφέρεται η χαμηλή τιμή, όσα δοκίμασαν κόστιζαν 14-24 δολάρια, ενώ το μόνο... αρνητικό που εντοπίστηκε ήταν τα ονόματα των κρασιών. «Μοσχοφίλερο, Ροδίτης, Ασσύρτικο... είναι λίγο τρομακτικά. Μοιάζουν με εξωγήινα όντα!». Το ελληνικό κρασί μπορεί να ηχεί περίεργα στα αμερικάνικα αφτιά, αλλά σίγουρα ικανοποιεί τον ουρανίσκο όπως φαίνεται.
Τα ελληνικά κρασιά που μάγεψαν τους New York Times
1. Ασύρτικο Σαντορίνη, Κτήμα Αργυρού
2. Ασύρτικο- Αθήρι, Κτήμα Σιγάλας
3. Ασύρτικο, Γαία
4. Αμέθυστος, Κτήμα Λαζαρίδη
5. Mountain Sun, Κτήμα Σέμελη

6. Θέμα, Κτήμα Παυλίδης

7. Θαλασσίτης, Γαία
8. Σαντορίνη, Κτήμα Σιγάλας
9. Ατλαντίς, Κτήμα Αργυρού
10. Πέτρα, Κτήμα Κυρ- Γιάννη


Πηγή: Οι New York Times δοκίμασαν δέκα ελληνικά κρασιά και ξετρελάθηκαν: «Διεγερτικά, καθηλωτικά, με χαρακτήρα» [λίστα] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/107046#ixzz2UHhZNjpQ