Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

Η υψηλή κοσμηματοποιία ανακαλύπτει την οικολογία
Για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 κάποιοι ακτιβιστές οικολόγοι έθεσαν το θέμα της ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων από την εξόρυξη του χρυσού. Ένα παράπλευρο θέμα που ετέθη ήταν η καταστροφή των καλλιεργήσιμων εδαφών και η υποβάθμιση της ζωής των τοπικών πληθυσμών στις περιοχές των ορυχείων. Το θέμα περέμενε εντός του στενού κύκλου των οικολογικών ομάδων μέχρι το 1999 οπότε γυρίστηκε η ταινία “Το ματωμένο διαμάντι”, και το θέμα άρχισε να απασχολεί περισσότερους ανθρώπους.

Σταδιακά κάποιοι κοσμηματοποιοί κυρίως βρετανοί άρχισαν να αναζητούν και να χρησιμοποιούν στα κοσμήματά τους πολύτιμα μέταλλα τα οποία κατά το στάδιο της εξόρυξης και της επεξεργασίας τους είχαν ακολουθηθεί καπόιες βασικές αρχές προστασίας της γης και των ανθρώπων στις περιοχές εξόρυξης. Σύντομα το πιό ενημερωμένο κομμάτι των καταναλωτών άρχισε να αναζητά αυτά τα κοσμήματα και έτσι δημιουργήθηκε μία μικρή αλλά ανερχόμενη τάση στην αγορά των κοσμημάτων.

Στο πρόσφατο φεστιβάλ κινηματογράφου στις Κάννες το όνομα της εταιρίας Chopard ακούστηκε λόγω μίας μεγάλης ληστείας που συνέβη κατά τη διάρκεια των εργασιών του φεστιβάλ. Υπάρχει όμως μία ακόμη σημαντική ιδιαιτερότητα στη φετινή συλλογή Chopard. Τα κοσμήματά της έχουν κατασκευαστεί από πολύτιμα μέταλλα και λίθους που πληρούν τις οικολογικές προδιαγραφές. Εισηγητής γι αυτή τη στροφή της Chopard υπήρξε η Λίβια Φερθ. Η Λίβια είναι σύζυγος του ηθοποιού Κόλιν Φερθ και ιδρυτής της εταιρίας Eco Age η οποία ασχολείται με το να στρέψει την βιομηχανία καταναλωτικών προιόντων σε πιό οικολογικές πρακτικές . Μέσω της Λίβια Φερθ η Chupard έχει εμπλακεί επίσης σε πιό ουσιαστική βοήθεια στους πληθυσμούς των περιοχών της Νότιας Αμερικής όπου βρίσκονται τα ορυχεία του χρυσού που χρησιμοποιεί.

Ανάλογο οικολογικό προφίλ χτίζει και η εταιρία Gemfields που έχει έδρα τη Ζάμπια και δραστηριοποιείται στην παραγωγή σμαραγδιών.


Η υψηλή κοσμηματοποιία ανακαλύπτει την οικολογία - Jewelpedia.com