Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

Οι 15 ακριβότερες περιοχές στην Ευρώπη για αγορά σπιτιού.


Το Knightsbridge, στο Λονδίνο, είναι στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας. Οι κατοικίες πωλούνται έως 93 χιλ. ευρώ/τ.μ.
Το Knightsbridge, στο Λονδίνο, είναι στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας. Οι κατοικίες πωλούνται έως 93 χιλ. ευρώ/τ.μ.
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
Ούτε στις δεκαπέντε πιο ακριβές περιοχές της Ευρώπης δεν βρίσκονται πλέον τα σπίτια στην Ελλάδα, εξαιτίας της σημαντικής υποχώρησης των τελευταίων ετών. Μέχρι το 2008 κατοικίες στην οδό Ηρώδου Αττικού, στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης ή στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, «φιγουράριζαν» μεταξύ των ακριβότερων σε όλο τον κόσμο.
Παρά το γεγονός ότι οι αγοραπωλησίες ήταν ελάχιστες, όταν γίνονταν, οι τιμές που καταγράφονταν ήταν εξωπραγματικές. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, μέχρι το 2007 οι υψηλότερες τιμές πώλησης σπιτιών έφταναν τις 25 - 30 χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Επρόκειτο για ζητούμενες τιμές για διαμερίσματα δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο και με θέα στον Εθνικό Κήπο. Οσο για τις υπόλοιπες περιοχές, στη Βουλιαγμένη τα νεόδμητα σπίτια πωλούνταν 8 - 12 χιλιάδες ευρώ/τ.μ., στην παραλιακή λεωφόρο της συμπρωτεύουσας έως και 20.000 ευρώ/τ.μ., ενώ στα πανέμορφα ελληνικά Kυκλαδονήσια έως και 12.000 ευρώ/τ.μ. Με την κρίση κατέρρευσε πρώτη η αγορά πολυτελών σπιτιών με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα στα… αζήτητα κατοικίες οι οποίες παλιότερα κόστιζαν μια περιουσία. Βεβαίως, ειδικά στην περιοχή των Παλαιών Ανακτόρων υπάρχουν πολλά σπίτια που έχουν βγει στο σφυρί και κοστίζουν από 4 έως 12 χιλ. ευρώ, ενώ καταγράφονται και μεμονωμένες προσφορές για ακίνητα σε τιμές… άλλων εποχών ήτοι 24 χιλ. ευρώ/τ.μ. που πολύ δύσκολα μπορούν να προσελκύσουν κάποιο αγοραστή.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πολυτελούς διαμερίσματος 500 τ.μ. δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο που έχει σχεδιαστεί από τον διάσημο αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο. Πλήρως ανακαινισμένο. πωλείται 12 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει βγει από τον χάρτη των περιοχών με τα ακριβότερα σπίτια κι αυτό δείχνει ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν σήμερα μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για αγορά ακινήτων.
Οι 15 ακριβότερες περιοχές στην Ευρώπη για αγορά σπιτιού
Η τελευταία έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Engel & Völkers καταγράφει τις ακριβότερες «διευθύνσεις» στην Ευρώπη.
Αυτό το υπέροχο σπίτι, στη Σαρδηνία, κοστίζει έως και 300 χιλ. ευρώ ανά τ.μ. και βρίσκεται στην πρώτη θέση
Αυτό το υπέροχο σπίτι, στη Σαρδηνία, κοστίζει έως και 300 χιλ. ευρώ ανά τ.μ. και βρίσκεται στην πρώτη θέση
Σύμφωνα με τη νέα κατάταξη της εταιρείας, οι τιμές στις περισσότερες περιοχές παρέμειναν σε επίπεδα-ρεκόρ. Η πιο ακριβή περιοχή της Ευρώπης βρίσκεται στον κόλπο Romazzino στην Ιταλία, κοντά στη διάσημη περιοχή Cala di Volpe στη Σαρδηνία. Στο παραθαλάσσιο θέρετρο Porto Cervo και στους λόφους της Costa Smeralda τα σπίτια πωλούνται προς… 300 χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η διάσημη Avenue d' Ostende στο Μονακό. Το πριγκιπάτο είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο, δεν μπορούν να κτιστούν νέα σπίτια κι έτσι όσα βγαίνουν προς πώληση κι έχουν θέα στη μαρίνα του Μονακό, πωλούνται έως 100.000 ευρώ/τ.μ. Στην 3η θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται το Λονδίνο και συγκεκριμένα η περιοχή Κένσινγκτον όπου δεσπόζει το Knightsbridge. Οι τιμές αγοράς σπιτιού φτάνουν τις 93 χιλιάδες ευρώ/τ.μ. και είναι οι υψηλότερες σε ευρωπαϊκή μητρόπολη.
Στην Avenue Montaingne στο Παρίσι, τα πανέμορφα σπίτια μπορούν να πωληθούν μέχρι  και 40.000 ευρώ το τ.μ.
Στην Avenue Montaingne στο Παρίσι, τα πανέμορφα σπίτια μπορούν να πωληθούν μέχρι
και 40.000 ευρώ το τ.μ.
Η τέταρτη πιο ακριβή διεύθυνση της Ευρώπης βρίσκεται στη νότια Γαλλία και συγκεκριμένα στην περίφημη Cote d' Azur. Στην περιοχή Chemin de Saint-Hospice (Saint-Jean-Cap-Ferrat) οι κατοικίες πωλούνται έως 70 χιλ. ευρώ/τ.μ., ενώ στην περίφημη λεωφόρο Croisette, στις Κάννες, ο αγοραστής σπιτιού πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει έως 50.000 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί το St. Moritz στην Ελβετία με σπίτι στην οδό Survetta να πωλούνται έως 65.000 ευρώ/τ.μ. και στην St. Moritz Dorf έως 30.000 ευρώ/τ.μ. Μια άλλη ελβετική πόλη, η Γενεύη βρίσκεται στην 6η θέση, με ακίνητα που βρίσκονται πάνω στη λίμνη της πόλης να αλλάζουν χέρια ακόμη και σε τιμές έως 55.000 ευρώ/τ.μ.
Στην παραλιακή λεωφόρο του Μονακό, με θέα την περίφημη μαρίνα, οι κατοικίες έχουν  έως 100 χιλ. ευρώ τ.μ.
Στην παραλιακή λεωφόρο του Μονακό, με θέα την περίφημη μαρίνα, οι κατοικίες έχουν
έως 100 χιλ. ευρώ τ.μ.
Στο κοσμοπολίτικο Γκστάαντ, στην περιοχή του λόφου, γνωστού και ως Hillside plot in Oberbort οι τιμές ξεπερνούν τα 48.000 ευρώ/τ.μ. Στην 8η θέση βρίσκεται το Παρίσι των πανέμορφων κτιρίων τα οποία πωλούνται έως 40.000 ευρώ/τ.μ. στην Avenue Montaigne, έως 30.000 ευρώ/τ.μ. στην Rue Fabert και έως 25.000 ευρώ/τ.μ. στον περίφημο εμπορικό δρόμο Avenue des Champs – Elysees. Στη δέκατη θέση βρίσκεται η Βιέννη με ορισμένα αρχιτεκτονικά κοσμήματα να πωλούνται έως 30.000 ευρώ/τ.μ. στο πρώτο διαμέρισμα. Για πρώτη φορά στη σχετική λίστα μπαίνει η λίμνη Starnberg στη Γερμανία όπου ο περιορισμένος αριθμός αδειών για κατασκευή σπιτιών με θέα της Αλπεις ανεβάζει τις τιμές έως 25.000 ευρώ/τ.μ. Στη ίδια θέση και η περιοχή Müllerstraße στο Μόναχο. Στη Μαγιόρκα της Ισπανίας αυξάνονται, επίσης, ραγδαία οι τιμές, εξασφαλίζοντας στο νησί των Βαλεαρίδων τη 12η θέση με τιμές έως 23.000 ευρώ/τ.μ. Τη 13η θέση μοιράζονται η περιοχή Zurchberg στη λίμνη της Ζυρίχης, η Μαρμπέλα στην Ισπανία και η Piazza di Spagna στην Ιταλία με τιμές σπιτιών έως 20.000 ευρώ/τ.μ.
Τις δύο τελευταίες θέσεις καταλαμβάνει το Αμβούργο και η περιοχή Harvestehuder Weg στη λίμνη Alster. Ο πιο ακριβός δρόμος έχει σπίτια που πωλούνται έως 16.000 ευρώ/τ.μ.
Τέλος στη 15η θέση βρίσκεται το Βερολίνο μαζί με την Βαρκελώνη.


Οι 15 ακριβότερες περιοχές στην Ευρώπη για αγορά σπιτιού | στηλες , ακινητα | Ημερησία