Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Βόλτες στα νησιά με το... κινητό! Walks on the islands ... mobile!


Φανταστείτε ότι βρίσκεστε μέσα σε ένα αεροπλάνο. Το σκάφος πετά χαμηλά πάνω από την Υδρα και εσείς χαζεύετε το νησί.

Βόλτες στα νησιά με το... κινητό
Βλέπετε με κάθε λεπτομέρεια τα σπίτια, τις παραλίες, τα καταστήματά του. Οταν εντοπίζετε ένα ξενοδοχείο που σας ενδιαφέρει, το αεροσκάφος κατεβαίνει κι εσείς μπαίνετε μέσα. Περιηγείστε τους χώρους του, μεταφέρεστε σε ένα δωμάτιο, κι αν σας αρέσει κάνετε απευθείας κράτηση.
Παράλληλα, μια διαδραστική εγκυκλοπαίδεια σας παρέχει κάθε είδους χρηστική πληροφορία: Πρόγνωση του καιρού σε πραγματικό χρόνο μέσω δορυφόρου, ανακοινώσεις για τις αθλητικές διοργανώσεις στο νησί, φυσιολατρικές διαδρομές, ενημέρωση για το πού μπορείτε να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας, βοήθεια για να νοικιάσετε επιτόπου αυτοκίνητο ή να εκδώσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ακόμη και τρισδιάστατη απεικόνιση του μανάβη ή του φαρμακοποιού που βρίσκονται κοντά στο ξενοδοχείο σας. Και όλα αυτά ακόμη κι αν βρίσκεστε στην άλλη άκρη του κόσμου...
Τη μοναδική αυτή δυνατότητα μαζί με πληθώρα άλλων online υπηρεσιών προσφέρει πλέον μια έξυπνη ελληνική εφαρμογή, το Smart-Hydra (www.smart-island.eu) που αναμένεται να ταράξει τα δεδομένα στον χώρο του τουρισμού. Μια πρωτοποριακή πλατφόρμα που επιτρέπει στον χρήστη να περιηγηθεί πάνω από το νησί σε 3D περιβάλλον και «φορτώνεται» δωρεάν σε tablets.
Βόλτες στα νησιά με το... κινητό
Η εφαρμογή, η οποία δημιουργήθηκε από την εταιρεία διαστημικής και γεωπληροφορικής Epsilon, είναι συμβατή με τα λειτουργικά συστήματα Apple iOS και Google Android Tablets PCs και όποιος το επιθυμεί μπορεί να την κατεβάσει για iPad από το Apple Store. Ενα πρόγραμμα που κάνει τους χάρτες της Google να φαίνονται ξεπερασμένοι...
Το έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Smart Cities της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα νησιά: τη Σαντορίνη, τη Σκιάθο, την Τζιά, την Ιθάκη, την Κάσο, τη Χάλκη, το Μεγανήσι και την Τήλο, σε τμήμα της Λευκωσίας, τη Μάλτα, την Ιμπιζα, τα νησιά του Αιόλου στη Μεσόγειο.
Υψηλής ακρίβειας
Οπως εξηγεί ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μάρκος Μποναζούντας, ο οποίος διαχειρίζεται το πρόγραμμα εκ μέρους της εταιρείας Epsilon, στην εφαρμογή χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες αεροναυπηγικής με αποτέλεσμα οι χρήστες να μπορούν να έχουν μπροστά τους ακριβώς όσα θα έβλεπε ένας πιλότος μέσα από το κόκπιτ. «Πρόκειται για ένα χρήσιμο τουριστικό εργαλείο το οποίο αξιοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να παράσχει στον περιηγητή πολύτιμες πληροφορίες. Το τρισδιάστατο ψηφιακό περιβάλλον της εφαρμογής είναι υψηλής ακρίβειας, με πρωτόφαντες δυνατότητες. Οι έξυπνες εφαρμογές όπως το Smart-Hydra φέρνουν πραγματική επανάσταση στον χώρο του τουρισμού και όχι μόνο», επισημαίνει.


Βόλτες στα νησιά με το... κινητό | κοινωνια | ethnos.gr