Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

Οινοπαρουσίαση: Τριλογία Vinsanto Αργυρού. Wine Presentation: Trilogy Vinsanto Argyros.Το διάσημο και πολυβραβευμένο Vinsanto 20 ετών παλαίωσης του Κτήματος Αργυρού, τον τελευταίο ένα χρόνο περίπου απέκτησε παρέα: το Vinsanto 12 ετών παλαίωσης και το Vinsanto 4 ετών παλαίωσης.
Και τα τρία παράγονται από 80% Ασύρτικο, 10% Αηδάνι και 10% Αθήρι, από διαλεγμένα σταφύλια που απλώνονται με προσοχή κάτω από τον καυτό, καλοκαιρινό ήλιο της Σαντορίνης για περίπου δύο εβδομάδες. Τα διαφοροποιεί μόνο η διάρκεια της μακροχρόνιας παλαίωσής τους για 4, 12 ή 20 χρόνια, μέσα σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.
Η παλαίωση επιδρά όπως είναι φυσικό και στα αρώματα που αναδύουν. Τα φρουτώδη αρώματα αποξηραμένων φρούτων, βερύκοκου και φλούδας πορτοκαλιού εξελίσσονται με τα χρόνια σε αρώματα σταφίδας, σύκου και καραμέλας βουτύρου, ενώ στο παλαιότερο Vinsanto κυριαρχούν αρώματα καβουρδισμένου καφέ, ξηρών καρπών, καραμέλας και σοκολάτας.
Αυτή τη στιγμή, στην αγορά θα βρείτε Vinsanto 20 ετών από τη σοδειά του 1990, Vinsanto 12 ετών από τη σοδειά του 1998 και Vinsanto 4 ετών από τη σοδειά του 2006. Και τα τρία έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις και μετάλλια στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς οίνου*, καθώς και πολύ υψηλές βαθμολογίες από τον σημαντικότερο κριτικό οίνου στον κόσμο Robert Parker και το Wine Advocate (96 βαθμοί για το vinsanto 20 ετών που αποτελεί ρεκόρ για ελληνικό κρασί, 95 και 90 βαθμοί για τα vinsanto 12 και 4 ετών αντίστοιχα).
Μπορείτε να τα απολαύστε στους 6-8 °C συνδυάζοντάς τα με σοκολάτα, επιδόρπια με καραμέλα και ξηρούς καρπούς, foiegras και κρεμώδη τυριά όπως Roquefort και Stilton ή παλαιωμένο χλωρό ή και να τα παλαιώσετε για πάντα!
Διακρίσεις και μετάλλια
Vinsanto 20 ετών, 1990: Trophy – Decanter World Wine Awards και Χρυσό μετάλλιο – International Wine & Spirits Competition
Vinsanto 12 ετών,1998: Χρυσό μετάλλιο – Challenge International Du Vin, France και Χρυσό μετάλλιο – Decanter World Wine Awards
Vinsanto 4 ετών, 2006: Ασημένιο μετάλλιο – Decanter World Wine Awards
http://atlantis-santorini.net