Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

Τ.Ε.Ι. (Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου): Δράσεις σχετικές με την ακουστική οικολογία TEI (Department of Audio Engineering): Measures relating to the acoustic ecology (04/17/2013)Σειρά ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων σχετικών με το επιστημονικό πεδίο της Ακουστικής Οικολογίας
Το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και συγκεκριμένα ο Τομέας Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας διοργανώνει σειρά δράσεων στα πλαίσια του έργου:

Δ.12 «ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»

Το πρόγραμμα των δράσεων έχει ως εξής:
Τετάρτη 17/4/2013 - Ληξούρι, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Λεωφόρος Στ. Τυπάλδου.
09:00 – 13:00 Εκπαιδευτική επίσκεψη Β/θμιων σχολικών μονάδων (Αίθουσες Γ2, Β4).
18:00 – 19:30 Διάλεξη απευθυνόμενη στο ευρύ κοινό (Αίθουσα Γ2).
19:45 – 20:30 Συναυλία οπτικοακουστικών έργων (Αίθουσα Β4).
 Σάββατο 20/4/2013 - Αργοστόλι, Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος», Αίθουσα Αντιόχου Ευαγγελάτου.
18:30 – 19:30 Διάλεξη απευθυνόμενη στο ευρύ κοινό
19:30 – 20:30 Συναυλία οπτικοακουστικών έργωνΤο έργο αφορά στην καταγραφή των λεγόμενων «ηχοτοπίων», υπό την έννοια της διάσωσης του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω παρακολούθησης της διαχρονικής πορείας του ηχητικού περιβάλλοντος. Κατ’επέκταση, οι κύριες κατευθύνσεις είναι: (α) η δημιουργία μιας πολυμεσικής βάσης δεδομένων («ψηφιακό μουσείο») η οποία θα αποτελέσει την πλατφόρμα ανάπτυξης προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και (β) η αξιοποίηση ηχητικών και κινηματογραφικών δεδομένων μέσω της μουσικής και οπτικοακουστικής σύνθεσης.
Πρόκειται για ένα έργο καινοτόμο, με σημαντικά αναμενόμενα οφέλη ως προς την τοπική κοινωνία, το οποίο δημιουργεί  ένα αξιοσημείωτο επιστημονικό υπόβαθρο στην Κεφαλονιά και το οποίο δημιουργεί αντίστοιχα και μεγάλα περιθώρια προβολής του επτανησιακού φυσικού πλούτου.
Το έργο είναι τριετές, στις πρότερες φάσεις του οποίου έχει πραγματοποιηθεί εκτενής σειρά από καταγραφές ήχου και εικόνας της φύσης υψηλών προδιαγραφών, όπως και ηχητικές μετρήσεις αστικών και ημιαστικών περιοχών της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου.  
Στα πλαίσια του έργου έχει μεταξύ άλλων αναπτυχθεί από την ομάδα του Δρ. Απ. Λουφόπουλου μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου και ενός «χώρου εμβύθiσης» (immersionspace)οι οποίες συνεισφέρουν απλόχερα στον βωμό της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ένα νέο μέσο καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Οι συγκεκριμένες ενημερωτικές δράσεις εντάσσονται στον σχετικό στόχο διάχυσης γνώσης προς την τοπική κοινωνία, αφ’ενός μεν σε στοχευμένες ομάδες οι οποίες εμπίπτουν στο «Ψηφιακό Σχολείο», αφ’ετέρου δε στο ευρύ κοινό. Αναμένεται οτι η εν λόγω δράση, πέρα από μια εκπαιδευτική διαδικασία, θα αποτελέσει μια άκρως ενδιαφέρουσα βιωματική εμπειρία στον χώρο των νέων τεχνολογιών και της οικολογικής ευαισθητοποίησης μέσω αυτών.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συνεργασία και θα βρίσκομαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετικό θέμα ή διευκρίνιση.

         Μετά τιμής,
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Δράσης
Δρ. Γεώργιος Π. Ηλιάδης
Επίκουρος Καθηγητής


Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.


Read more: http://www.kefalonitikanea.gr/2013/04/1742013.html#ixzz2QKosp0nM