Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Η όπερα συναντά τη μόδα στη Λυρική Σκηνή. The opera meets fashion in Opera.


Ενα πρωτότυπο θέαμα όπου η όπερα και η μόδα πειραματίζονται και συγκλίνουν
Ενα πρωτότυπο θέαμα όπου η όπερα και η μόδα πειραματίζονται και συγκλίνουν
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΪΛΑΚΗ
Τη μαγεία της όπερας με την σαγήνη της μόδας συνδυάζει μοναδικά η πρωτότυπη παράσταση που ανεβάζει, το Σάββατο 13 Απριλίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή. Με σημείο εκκίνησης την τρέλα -ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται συχνά στην όπερα- η παράσταση «La Follia» επιχειρεί να συνδυάσει το λυρικό θέατρο με τη μόδα, με τρόπο ισότιμο και δημιουργικό προχωρώντας πέρα από τα προφανή, προκειμένου να υπογραμμίσει το σύγχρονο χαρακτήρα και τις πολλές δυνατότητες σύγκλισης της όπερας με τη μόδα.
Ο σχεδιαστής Δημήτρης Ντάσσιος σκηνοθετεί και «ντύνει» αυτήν την ιδιότυπη περφόρμανς που υπογραμμίζει τη συνάφεια ανάμεσα σε δυο κόσμους οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έρχονται ολοένα και πιο κοντά. Ετσι, μέσα από διάσημες σκηνές όπερας και άριες των Πουτσίνι, Μασνέ, Ντονιτσέττι οι οποίες συνδέονται με σύντομα οργανικά «διαλείμματα» με συνθέσεις μεταξύ άλλων των Ντεμπυσσύ, Σούμαν και Βέμπερ, η τρέλα -με την ευρεία έννοια της ακραίας συναισθηματικής αντίδρασης- είναι παρούσα μέσα από όλες τις εκφάνσεις της: Η τρέλα του έρωτα, της απόγνωσης, του πόνου, της χαράς, της εξουσίας, της ματαιοδοξίας. Και όλα αυτά, σε έναν απρόσμενο χώρο ο οποίος χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για τους σκοπούς της παράστασης: Τις? σκάλες της εισόδου και το «μπαλκόνι» του θεάτρου «Ολύμπια».
ΘέαμαΣε κάθε περίπτωση, ο Δημήτρης Ντάσσιος και μια πλειάδα καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δημιουργούν ένα πρωτότυπο θέαμα όπου η όπερα και η μόδα πειραματίζονται και συγκλίνουν κάνοντας ένα βήμα παραπέρα στην ούτως ή άλλως εκλεκτική τους συγγένεια. Με έναν απρόσμενο συνδυασμό νέων δημιουργιών του Δημήτρη Ντάσσιου με κοστούμια και αντικείμενα από το βεστιάριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και κοστούμια σημαντικών σκηνογράφων όπως του Νικόλα Γεωργιάδη, του Γιάννη Μετζικώφ και του Νίκου Πετρόπουλου) επιχειρείται να καταδειχτεί το πώς κάποια κοστούμια, ιδωμένα με ένα τρόπο διαφορετικό και πρωτότυπο, μπορούν να αποτελέσουν μοντέλα υψηλής ραπτικής.
Ερμηνεύουν οι σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη, Ελενα Κελεσίδη, Τζούλια Σουγλάκου, Βάσια Ζαχαροπούλου και η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη. Στο πιάνο θα είναι ο Δημήτρης Γιάκας, ενώ συμπράττουν οι μουσικοί Θοδωρής Μαυρομμάτης (φλάουτο) και Αμαλία Γιαννοπούλου (βιολοντσέλο). Συμμετέχουν επίσης μέλη του Μπαλέτου και της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οσο για την περφόρμανς, θα αναμεταδίδεται ζωντανά στην αίθουσα του θεάτρου «Ολύμπια» με δωρεάν είσοδο για το κοινό.


Η όπερα συναντά τη μόδα στη Λυρική Σκηνή | ειδησεις , πολιτισμος | Ημερησία