Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Σαντορίνη: ο must προορισμός των Κυκλάδων και το Πάσχα! Santorini: the must destination in the Cyclades and Easter!5 hints για τον εορτασμό του Πάσχα στο μοναδικό νησί της Σαντορίνης.  5 ήθη & έθιμα από την τοπική παράδοση του νησιού, που ξεχωρίζουν και δίνουν στις εορταστικές αυτές μέρες μια μοναδική νότα!

1.  Το Σάββατο του Λαζάρου στις πλατείες των χωριών της Σαντορίνης οι κάτοικοι στήνουν τον «Λάζαρο», έναν πελώριο ξύλινο σταυρό τυλιγμένο με αλισμαρί και λουλούδια – ο οποίος θα παραμείνει εκεί μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.

2.  Η θεαματική περιφορά  του Επιταφίου στον Πύργο, το πανέμορφο και ψηλό χωριό της Σαντορίνης, είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια.   Μόνο οι φωτογραφίες μπορούν να απεικονίσουν τη  μοναδική ατμόσφαιρα, που δημιουργείται!  Από το πρωί μικροί και μεγάλοι γεμίζουν όλους τους δρόμους και τα σπίτια του χωριού με ντενεκεδένια λυχναράκια, τα οποία το βράδυ ανάβουν και υπό το φως τους τελείται  η περιφορά του Επιταφίου.  Ένα μαγευτικό θέμα πραγματικά!

3.  Το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση το εορταστικό δείπνο περιλαμβάνει απαραιτήτως το τοπικό παραδοσιακό έδεσμα, τα «σγαρδούμια».  Μια πανδαισία γεύσης, που θα σας συγκινήσει!

4.  Την Κυριακή του Πάσχα σε αρκετά χωριά του νησιού «στήνεται» το λαϊκό δικαστήριο του «Οβραίου», ο οποίος αναπαρίσταται με ένα πάνινο ομοίωμα ανθρώπου.  Όπως θέλει η παράδοση ο «Οβραίος» καταδικάζεται σε θάνατο, κρεμιέται και καίγεται από τους κατοίκους με αυτοσχέδια δυναμιτάκια και βαρελότα.

5.  Στο Εμπορείο το χωριό βγαίνει στους δρόμους χτυπώντας μεταλλικά αντικείμενα, προκειμένου να ξορκίσει το «κακό».


Σαντορίνη: ο must προορισμός των Κυκλάδων και το Πάσχα! - Capital.gr