Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

Ιαματικές πηγές Μήλου – αφετηρία για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Milos Health spas - the starting point for alternative tourism


Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στον Αγ. Ιωάννη Προβατά, όπου βρίσκονται ατμόλουτρα με ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες. Στο σχεδιασμό, σύμφωνα με το δήμαρχο Μήλου Γεράσσιμο Δαμουλάκη, είναι να κατασκευστεί ειδικός χώρος για λασπόλουτρα στις Αλυκές, αλλά και να αναδειχθούν τα θερμά θαλάσσια λουτρά μπροστά από τη ΔΕΗ. Στις Λάσπες αλυκών τα ιαματικά Λουτρά έχουν υποστεί ζημίες από τις σεισμική δραστηριότητα του παρελθόντος, αλλά σχεδιάζεται η κατασκευή δεξαμενών, όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν προγράμματα λασποθεραπειών.
«Στόχος μας είναι η Μήλος να μπει δυναμικά στο χάρτη των ιαματικών προορισμών της Ευρώπλης καθώς διαθέτει πληθώρα πηγών κι δυνατότητες εναλλακτικών θεραπειών» τονίζει στο miloslife ο κ. Δαμουλάκης.
Σημειώνεται ότι το περασμένο φθινόπωρο σε ειδική ημερίδα που διοργανώθηκε στο νησί ο Δήμαρχος Μήλου αναφέρθηκε στις ιαματικές πηγές του νησιού μας, στην εξαιρετική σημασία τους για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς και στο σχεδιασμό του Δήμου για την άμεση αξιοποίησή τους.
Το υπουργείο Τουρισμού πάντως εν όψει και της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον ιατρικό τουρισμό προχωράει σταδιακά στην επίσημη αναγνώριση των  ιαματικών πηγών. Η αδρανής μέχρι πρόσφατα, Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων, την οποία ενεργοποίησε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, στοχεύει με συνεχείς αναγνωρίσει πηγών στην ανάπτυξη και την τουριστική αξιοποίηση του ιαματικού τουρισμού και του θερμαλισμού στη χώρα. ‘Ηδη πηγές,  όπως π.χ.  Λουτράκι - Πόζαρ (Αριδαία), Σουρωτή (Θεσσαλονίκη), Κάνιστρα (Κασσάνδρα, Χαλκιδική), Καλλιθέα (Ρόδος) και Λουτράκι - Περαχώρα (Κόρινθος) έχουν λάβει τις σχετικές πιστοποιήσεις.
Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρχει συνεχής ροή αναγνώρισης πηγών με άξονα την αναβάθμιση των ιαματικών φυσικών πόρων ως προστιθέμενη αξία στη συνολική ανάπτυξη του εθνικού τουριστικού προϊόντος.
Στο πλαίσιο του στόχου για εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος απαραίτητη είναι ηπροώθηση οικονομοτεχνικής μελέτης, ώστε σε σταθερή βάση να υπάρχει αξιοποίησης του  ιδιαίτερου αυτού φυσικού πόρου του νησιού μας.