Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Ο ελληνικός πολιτισμός στο επίκεντρο Αμερικανών δημοσιογράφων. The Greek culture at the heart of American journalists.
Την «αφρόκρεμα» των Αμερικανών συντακτών τέχνης, πολιτισμού, τουρισμού και «ευ ζην», που ήρθαν στη χώρα μας για να γνωρίσουν από κοντά τα εκθέματα βυζαντινού πολιτισμού, κάποια από τα οποία θα ταξιδέψουν μέχρι τις ΗΠΑ για την έκθεση «Heaven and Earth. Art of Byzantium from Greek Collections», υποδέχτηκαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρας, καθώς και οι υπεύθυνοι του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Οι δημοσιογράφοι από το ραδιόφωνο, τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και τα πιο καταξιωμένα αμερικανικά περιοδικά πολιτισμού και τουρισμού, όπως το Smithsonian Magazine και το National Geographic Traveler, καθώς και από το βρετανικό Apollo, ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Μουσείου, δείχνοντας τον θαυμασμό και το ειλικρινές ενδιαφέρον τους για τα βυζαντινά εκθέματα. Βρίσκονται στη χώρα μας από την περασμένη Δευτέρα και έχουν ήδη περιηγηθεί στα μνημεία και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα, εκτός από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ξεναγήθηκαν στο Νομισματικό Μουσείο και στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ θα ακολουθήσει η γνωριμία τους με το Μουσείο της Ακρόπολης και τον Ιερό Βράχο. 
Στη συνέχεια θα ταξιδέψουν μέχρι τον Μυστρά, τη σημαντικότερη βυζαντινή καστροπολιτεία, καθώς και τη Μονεμβασιά, τον ζωντανό μεσαιωνικό οικισμό όπου συνεχίζεται αδιάλειπτα η κατοίκηση μέχρι σήμερα.«Σας καλωσορίζω σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας μας. Στην Αθήνα όπου βρίσκεται αυτό το μουσείο μπορείτε να διαπιστώσετε ότι εξακολουθεί ακόμα να υπάρχει η πνευματική αίγλη αυτής της πόλης που δεν χάθηκε αλλά διατηρήθηκε μέσα στην αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής ιστορίας», δήλωσε προς τους ξένους δημοσιογράφους ο κ. Τζαβάρας λίγο πριν ξεκινήσει το γεύμα που τους παραχωρήθηκε στον υπέροχο κήπο του Βυζαντινού Μουσείου.«Πιστεύω πάντως ότι μαζί με τις διαπιστώσεις που κάνατε για την αξία αυτών των μνημείων θα πρέπει να καταλήξατε και στη διαπίστωση ότι και το παρόν στον τόπο μας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο πολλοί το περιγράφουν. Αγωνιζόμαστε σκληρά όλοι μαζί, λαός και κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχουμε την έξοδο από τη σημερινή κρίση και βέβαια δύναμη για τον αγώνα μας αυτόν παίρνουμε από την παρακαταθήκη των αξιών και των ιδεών του ιστορικού μας παρελθόντος», ανέφερε, τονίζοντας ότι αυτή ή έκθεση έχει και μια ξεχωριστή λειτουργία: «Αποτελεί έναν ισχυρό κρίκο στην αδιάσπαστη αλυσίδα της φιλίας και της συνεργασίας που συνδέει τους δύο λαούς, τον ελληνικό και τον αμερικανικό, που πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει όπως και τα έργα πολιτισμού: ενωτικά δημιουργικά και πολλαπλασιαστικά». 

Επικεφαλής της ομάδας των ξένων επισκεπτών είναι η Ντέμπορα Ζίσκα, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της National Gallery στην Ουάσινγκτον, όπου για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί έκθεση βυζαντινών έργων τέχνης. Η φιλοξενία και η γενναιοδωρία των Ελλήνων, σε συνδυασμό με τα εξαιρετικής τέχνης βυζαντινά έργα, ήταν η κυρίαρχη εντύπωση μεταξύ των Αμερικανών που εκδήλωσαν τον θαυμασμό τους.

«Οι εκθέσεις που παρουσιάζουν το Βυζάντιο στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα σημαντικές διότι φέρνουν ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από μια άλλη παράδοση στη θέση να νιώσουν την αξία του Βυζαντίου, που για πολλά χρόνια έβλεπαν κάπως σαν δεύτερης διαλογής' πολιτιστικό προϊόν. Όμως σήμερα, και μόνο το γεγονός ότι παρουσιάζουμε δύο μεγάλες εκθέσεις σε δύο σημαντικά κέντρα της Αμερικής, στην Ουάσινγκτον και στο Λος 'Αντζελες, δείχνει πώς έχει αλλάξει η αντίληψη αυτή. Και αυτό έγινε από το 1930 και μετά, με την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, καθώς και με τις προσπάθειες των βυζαντινολόγων να δώσουν το ουσιαστικό περιεχόμενο της βυζαντινής τέχνης», δήλωσε ο καθηγητής Νικόλας Ζίας, πρόεδρος της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση της έκθεσης στα μουσεία των ΗΠΑ.

Η έκθεση, που θα περιλαμβάνει πολύ σημαντικά βυζαντινά εκθέματα από το 330 μ. Χ. έως το 1453, διοργανώνεται από τη γενική γραμματεία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και δύο προβεβλημένα αμερικανικά μουσεία στα οποία και θα παρουσιασθεί: τη National Gallery of Art της Ουάσιγκτον (Οκτώβριος 2013 - Μάρτιος 2014) και το J. Paul Getty Museum του Λος 'Αντζελες (Απρίλιος - Αύγουστος 2014). 

Πηγή: http://www.skai.gr/news/culture/article/230469/o-ellinikos-politismos-sto-epikedro-amerikanon-dimosiografon-/#ixzz2RYS5zQlx