Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Πασχαλινές νοστιμιές από τις Κυκλάδες !!!


Στην Σαντορίνη και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό και στις μέρες μας, οι νοικοκυρές στα σπίτια τους για τις οικογένειές τους, αλλά και πολλά εστιατόρια για την πελατεία τους, φτιάχνουν τα «σγαρδούμια». Για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιούν τη συκωταριά από το κατσίκι  που θα ψήσουν την επόμενη μέρα, κόβοντάς την σε κομματάκια.
Περνάνε τα κομματάκια σε κλαδάκι δεντρολίβανου και τα τυλίγουν με τα εντεράκια, φτιάχνοντας μικρές γαρδουμπίτσες.  Μετά σιγοβράζουν μαζί με το κεφάλακι , τον πατσά και τα ποδαράκια του αμνοεριφίου. Έτσι, δημιουργείται ένα πρωτότυπο πιάτο με γαρδουμπάκια σε σούπα!

Στην Άνδρο οι επισκέπτες και οι εκδρομείς του Πάσχα έχουν την δυνατότητα να γευθούν τις ημέρες του Πάσχα ένα από τα πιο πλούσια και μυρωδάτα πιάτα. Τον Λαμπριάτη που και σε άλλα νησιά συναντάμε, αλλά εδώ μια υπερπληθώρα εντάσεων και γεύσεων τυλίγουν το πασχαλινό αρνί, καθώς πηγάζουν από μέσα του. Το μυστικό στη μοναδική γέμισή του. Τρία διαφορετικά είδη τυριών, φρέσκα αυγά, εντόσθια και ρύζι, αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα που απαλύνεται από τη δροσερή γεύση των μυρωδικών. Του μαϊντανού και του δυόσμου που απλόχερα συνυπάρχουν στη γέμιση αυτή.

Στην Κέα πολλοί κάτοικοι αλλά και εστιάτορες συνηθίζουν για την Κυριακή του Πάσχα να φτιάχνουν κατσικάκι κεμιστό (Καπαμάς) με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο.

Στην Τήνο φτιάχνουν την πασχαλινή Τηνιακή τυρόπιτα! 
Η πρωτοτυπία είναι τόσο στο ντόπιο τυρί, το πέτρωμα, όσο και στο χειροποίητο φύλο που
αγκαλιάζει τη γέμιση. Βέβαια, αυτό που την έκανε γνωστή είναι ο περίτεχνος, τσιμπητός, τρόπος που κλείνουν οι μικρές τυρόπιτες!

Στην Μύκονο απο το Σάββατο του Λαζάρου ξεκινούν να φτιάχνουν τις παραδοσιακές Πασχαλινές νοστιμιές, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα γνωστά Λαζαράκια!

Στην Πάρο "διασκευάζουν" το αρνάκι, συνδιάζοντάς το με .. κλίματα! 
Το πιάτο μάλιστα το ονομάζουν "Αρνί στα κλίματα"

Οι Ναξιώτες ετοιμάζουν το παραδοσιακό τους «μπατούδο», με λαχανικά, ρύζι, αυγά και τυρί ψημένο το φούρνο. 

Στις πανέμορφες μικρές Κυκλάδες και συγκεκριμένα στα Κουφονήσια την Μεγάλη Πέμπτη, μετά το τέλος της ακολουθίας των Παθών, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην εκκλησία και στολίζουν
τον Επιτάφιο με άνθη, μια κυρία ψάλλει το μοιρολόι της Παναγίας, ενω οι γυναίκες παραμένουν στην εκκλησία κοντά στον Επιτάφιο μέχρι το πρωί. Τη Μεγάλη Παρασκευή το λιμάνι φωταγωγείται από άκρη σε άκρη με δάδες και γίνεται η περιφορά του Επιταφίου.
Ανήμερα του Πάσχα οι κάτοικοι γεύονται κατσίκι γεμιστό με ρύζι στον φούρνο, το παραδοσιακό  φαγητό της ημέρας. Την επόμενη εορτάζεται ο πολιούχος Άγιος Γεώργιος με λειτουργία και λιτάνευση της εικόνας η οποία συνοδεύεται από ψαροκάικα που παραπλέουν της πομπής. Κατόπιν γίνεται πανηγύρι, προσφορά του «πανηγυρά» ο οποίος μετά από  κλήρωση διοργανώνει τη γιορτή με δωρεάν προσφορά φαγητών και ποτών. 

Στην Ηρακλειά (όπως άλλωστε και στην Σαντορίνη, όπου αποτελεί παραδοσιακό και δημοφιλέστατο κέρασμα) οι κάτοικοι του μικρού και πανέμορφου νησιού φτιάχνουν τα μελιτίνια. 

Στην Αμοργό, το Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές πλάθουν κουλουράκια σε ανθρωπόμορφα
σχήματα τα «λαζαράκια» ή «κουκλάκια». 
Τη Μεγάλη Παρασκευή προσφέρονται ψωμί, ελιές και νηστίσιμα γλυκά και κατά την περιφορά του Επιταφίου ενω οι γυναίκες ραίνουν την πομπή με αρώματα.

Στην Ίο οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν μια ακόμη παραλλαγή γεμιστού αρνιού, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ντόπιο μιας και η Ίος είναι γνωστή για την εντυπωσιακά μεγάλη ακόμη και στις μέρες μας παραγωγή κτηνοροφικών και γαλακτοκομικών προιόντων. 


Συνταγές στο link: http://www.exoumekaileme.com/p/blog-page_2.html#.UVsrLVZpkaw.blogger