Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Θαλάσσιος μικροοργανισμός μπορεί να γεμίσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου!


Θαλάσσιος μικροοργανισμός μπορεί να γεμίσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου!

Στο άμεσο μέλλον, ένας θαλάσσιος μικροοργανισμός που ζει σε μεγάλη αφθονία στους ωκεανούς, ενδεχομένως να μπορεί να κινεί τα αυτοκίνητά μας. Ο μικροοργανισμός αυτός, όπως αποδείχτηκε από νορβηγικές έρευνες, μπορεί να αποτελέσει με την κατάλληλη επεξεργασία ένα πρώτης τάξης βιοκαύσιμο για τους κινητήρες των αυτοκινήτων.
Πρόκειται για οργανισμό που ανήκει στην συνομοταξία των χιτωνοφόρων, τα οποία φιλτράρουν το νερό και τρέφονται με βακτήρια. Πολλές φορές σχηματίζουν αποικίες στα σκοινιά των πλοίων ενώ τα ίδια αποτελούν τροφή για τα ψάρια. Στην Ιαπωνία και την Κορέα αυτοί οι οργανισμοί θεωρούνται περιζήτητοι μεζέδες.
Η δυνατότητα αξιοποίησης τους, όπως προκύπτει από μελέτη ειδικών στο Πανεπιστήμιο του Μπέργεκν, έγκειται στην περιεκτικότητά τους σε κυτταρίνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Ο καθηγητής Ερικ Τόμσον από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου, λέει ότι ο μανδύας των οργανισμών αυτών αποτελείται από κυτταρίνη που συνιστά ένα σύμπλεγμα σακχάρων. Οταν η κυτταρίνη αποδομείται, προκύπτει αιθανόλη η οποία μπορεί με τη σειρά της να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο.
Προς το παρόν η βιοαιθανόλη που χρησιμοποιείται σήμερα προέρχεται κυρίως από υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαγητών. Για τον λόγο αυτό η συγκεκριμένη πηγή βιoαιθανόλης θεωρείται από τους ειδικούς μη βιώσιμη. Από την άλλη πλευρά λένε, η παραγωγή βιοαιθανόλης από την ξυλεία είναι διαδικασία περίπλοκη επειδή το ξύλο περιέχει λιγνίνη η οποία καθιστά δυσχερή την ανάκτηση της κυτταρίνης. Αντιθέτως οι θαλάσσιοι μικροοργανισμοί δεν περιέχουν λιγνίνη και η κυτταρίνη τους έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κρυστάλλους και μετατρέπεται σε βιοαιθανόλη με πιο αποτελεσματικό τρόπο.


Θαλάσσιος μικροοργανισμός μπορεί να γεμίσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου! - Κόσμος - Επικαιρότητα - Τα Νέα Οnline