Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Σε ποιο μέρος της Γης είναι πιο γαλανός ο ουρανός;


Το ηλιακό φως είναι ένα μείγμα όλων των χρωμάτων, αλλά δεν είναι το ίδιο εύκολο για όλα τα χρώματα να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης. Αυτό οφείλεται στο ότι το φως πρέπει να διαπεράσει την ατμόσφαιρα, στην οποία όμως σκεδάζεται (διασκορπίζεται) από τα μόρια οξυγόνου και αζώτου, δηλαδή, απορροφάται και στη συνέχεια επανεκπέμπεται προς διάφορες κατευθύνσεις. Τα διαφορετικά χρώματα του φωτός (μήκη κύματος) δε σκεδάζονται με τον ίδιο τρόπο από αυτά τα μικρά μόρια.
Έτσι, το γαλάζιο χρώμα του ουρανού οφείλεται στο γεγονός ότι το ιώδες και το μπλε χρώμα, που έχουν σχετικά βραχέα μήκη κύματος, σκεδάζονται πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα χρώματα του λευκού φωτός. Αυτός είναι ο λόγος που ο ουρανός είναι γαλανός, ενώ ο Ήλιος έχει κιτρινωπό ή κοκκινωπό χρώμα, καθώς το φως αυτών των χρωμάτων διαπερνά ευκολότερα την ατμόσφαιρα και φτάνει στο μάτι του παρατηρητή.
Ταυτόχρονα, το χρώμα εξαρτάται και από το πάχος της ατμόσφαιρας. Στην άκρη του ορίζοντα, όπου το φως έχει διανύσει μεγαλύτερες αποστάσεις μέσω της ατμόσφαιρας, μεγάλο μέρος του μπλε φωτός ανακλάται εντελώς. Γι’ αυτό και ο ουρανός εκεί είναι πιο λευκός, ακόμη και τις πιο διαυγείς ημέρες.
Για να βρούμε την περιοχή με τον πιο γαλανό ουρανό στη Γη, πρέπει να μελετήσουμε το χρωματικό φάσμα του ουρανού σε πολλά και διαφορετικά μέρη.
Το 2006, φυσικοί του βρετανικού National Physical Laboratory διεξήγαγαν μια σχετική έρευνα, σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο Expedia. Κατέγραψαν τα χρώματα του ουρανού σε διάφορους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, και έτσι μπόρεσαν να αποφανθούν πού κυριαρχεί περισσότερο το μπλε χρώμα.
Από τα 25 μέρη που μελέτησαν, το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας μπορεί να καυχηθεί ότι έχει τον πιο γαλανό ουρανό.