Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Διανομή φρούτων στα δημοτικά σχολεία με στόχο την ενθάρρυνση των καλών διατροφικών συνηθειώνΔωρεάν διανομή φρούτων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 2/4/13, στα δημοτικά σχολεία της Σαντορίνης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία” της χώρας.
Η αύξηση στην κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών είναι ένας από τους στόχους που έχουν αναγνωριστεί στη Λευκή Βίβλο περί Διατροφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2007, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και η παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη. Στα συμπερασματικά σχόλια της Λευκής Βίβλου καταγράφεται ότι “το Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”. Η πρόταση αυτή έχει γίνει πια πραγματικότητα και ένα ευρύ για την Ευρωπαϊκή Ένωση σχέδιο διανομής φρούτων και λαχανικών στα παιδιά των σχολείων ξεκίνησε το σχολικό έτος 2009-2010.
Το συγκεκριμένο πανευρωπαϊκό εθελοντικό πρόγραμμα προσφέρει σε μαθητές σχολείων φρούτα και λαχανικά, με στόχο την ενθάρρυνση των καλών διατροφικών συνηθειών στους νέους. Εκτός της παροχής φρούτων και λαχανικών, το πρόγραμμα απαιτεί από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη να εκπονήσουν στρατηγικές που περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να ωφελήσει 364.665 μαθητές 3.522 δημοτικών σχολείων. Για πρώτη φορά φέτος, μάλιστα, περιλαμβάνει και διανομή φρουτοσαλάτας σε κασετίνες.
Ανάδοχοι φορείς είναι οι εταιρείες Σπανός ΑΒΕΕΤ, η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – ΑΛ.Μ.ΜΕ. Α.Ε. και η ΕΥΡΩΦΑΡΜ Γεωργικά Φάρμακα Εμπορική Α.Ε.
http://atlantis-santorini.net