Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Θα έλθουν εφέτος οι Ιταλοί; - Ανησυχία σε Ιόνιο και Κυκλάδες
Προβληματισμός επικρατεί στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αλλά καις τις Κυκλάδες για το κατά πόσο οι Ιταλοί θα επιλέξουν τα Επτάνησα για τις διακοπές τους. Στελέχη του τουρισμού της περιοχής θεωρούν ότι η έλλειψη απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ιταλίας με την Κέρκυρα, χωρίς το μεσοσταθμό της Ηγουμενίτσας, αλλά και η εντεινόμενη κρίσης την Ιταλίας αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες. Την ίδια ώρα στις Κυκλάδες, όπου παραδοσιακά, κατευθύνονται Ιταλοί επισκέπτες, ανησυχούν για το κατά πόσο η αστάθεια στην Ιταλία θα επηρεάσει. Η Ιταλική αγορά για τη Μήλο, ΄'αλλωστε, είναι βασική πηγή προέλευσης τουριστών. Εάν πάει καλά θα καλύφθεί το χαμένο έδαφος από τη μείωση του εσωτερικού τουρισμού.  
Επισημαίνεται ότι περίπου 1,3 εκατομμύρια Ιταλοί επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας.
 
Από την πλευρά της η Περιφέρεια Ιονίων θεωρεί ότι παρά την αύξηση του τουρισμού φέτος δε θα υπάρχει τόνωση του ρεύματος από την Ιταλία. «Δεν πρέπει να αναμένονται θεαματικές αλλαγές ως προς την ταξιδιωτική συμπεριφορά των Ιταλών, αφενός λόγω των οικονομικών συγκυριών και αφετέρου εξαιτίας έλλειψης σημαντικού ερεθίσματος προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει ανακοίνωση της Περιφέρειας και σημειώνει: «Το γνωστό πρόβλημα με τα πλοία που προσεγγίζουν την Ηγουμενίτσα, είναι ο πιο σοβαρός παράγοντας προβληματισμού ως προς την επιλογή της Κέρκυρας για τις διακοπές τους. Η Alitalia και η Volotea έχουν απευθείας πτήσεις και από Νάπολη και από Ρώμη και από Μπρίντεζι για Κρήτη, Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κω, Σάμο οι οποίες διευκολύνουν τους ταξιδιωτικούς πράκτορες (τουρ οπερέιτορς) για την διοχέτευση των Ιταλών προς την Ελλάδα. Το ότι η Κέρκυρα είναι κοντά στην Ιταλία σύμφωνα με τον μεγαλύτερο τουρ οπερέιτορ της Ν.Ιταλίας, Viaggi de la Irone, που διακινεί 40.000 Ιταλούς, λειτουργεί αρνητικά. Κι αυτό γιατί οι Ιταλοί προτιμούν να έρχονται μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια των ταξιδιωτικών πρακτόρων κι έτσι δεν υπάρχει κίνητρο γι’ αυτούς να προωθήσουν τον προορισμό ή να δημιουργήσουν μαζική ζήτηση και να επηρεαστούν και οι πλοιοκτήτριες εταιρείες και να αλλάξουν πολιτική. Κανένα κίνητρο που να αντισταθμίζει την ταλαιπωρία της Ηγουμενίτσας δεν υπάρχει (άμεση ανταπόκριση με πλοίο ή μειωμένες τιμές). Παράλληλα, η Τουρκία προσπαθεί να αλώσει την αγορά. Η Turkish Airlines έχει καθημερινή πτήση από Νάπολη για Κωνσταντινούπολη και προγραμματίζει καθημερινή πτήση και για την Αντάλεια».

Πάντως η  Περιφέρεια Ιονίων Νησιών ψηφίστηκε ως η καλύτερα οργανωμένη συμμετοχή στην έκθεση τουρισμού «Borsa Mediterranea del tourismo 2013», τη μεγαλύτερη στη Νότια Ιταλία, που πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό εκθετών. Η ΠΙΝ λόγω των ειδικών συνθηκών (γειτνίαση και υποδοχέας μεγάλου αριθμού επισκεπτών) συμμετείχε αυτόνομα με ένα σταντ για κάθε νομό. Ο ΕΟΤ δεν συμμετείχε στην έκθεση, αλλά η ΠΙΝ του παραχώρησε χώρο εντός του περιπτέρου της, προκειμένου να προβληθεί η Ελλάδα.

Σε αυτή την έκθεση η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων απέσπασε διάκριση καλύτερης οργανωμένης συμμετοχής. Ο δήμαρχος του Κάπρι, που έχει αδελφοποιηθεί με την Κέρκυρα, του Μόντε ντι Προτσίντα, που έχει αδελφοποιηθεί με την Ιθάκη και άλλοι τέσσερις δήμαρχοι της Καμπανίας – Τσιτά Ίστια, Προτσίντα, Ποτσουόλι, Νάπολη) τίμησαν με την παρουσία τους το περίπτερο των νησιών του Ιονίου, ενώ δήλωσαν τη θέληση τους να συνεργαστούν τόσο στον πολιτισμό όσο και στον τουρισμό με τα νησιά του Ιονίου. Ο περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου προσκάλεσε τους δημάρχους των ιταλικών πόλεων να επισκεφθούν την Περιφέρεια.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους μεγαλύτερους tour operators, όπου παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που ανέκυψαν κυρίως με την ακτοπλοϊκή σύνδεση και την έλλειψη απευθείας πτήσεων από τη Ν. Ιταλία. Η Εταιρεία Τουρισμού Ιονίων Νήσων είχε αναλάβει το συντονισμό των συναντήσεων, ενώ στην έκθεση παρέστησαν, για την περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας ο κ. Γ. Παπαβλασόπουλος, προϊστάμενος της διευθύνσης τουρισμού, για την Κεφαλονιά ο κ. Π. Σταθάτος της διεύθυνσης τουρισμού, για την Ζάκυνθο η κα. Ν.Καψάσκη γραμματέας της ένωσης ενοικιαζόμενων καταλυμάτων Λαγανά.


http://miloslife.gr