Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

«Αθάνατος» ο καθηγητής Χαρ. Ρούσσος


«Είναι μεγάλη η τιμή, και σας ευχαριστώ γι΄ αυτό κύριε πρόεδρε της Ακαδημίας, κυρίες και κύριοι Ακαδημαϊκοί, να με υποδέχεστε ως ένα από τα μέλη του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας. Η τιμή να ενταχθώ στα μέλη της Ακαδημίας, μου δίνει μια μοναδική ευτυχία, να απευθύνω από αυτό το βήμα, την ευγνωμοσύνη μου και τα ευχαριστώ μου, σε αυτούς που μου χάρισαν το ζην και το ευ ζην».

Ο κ. Ρούσσος είναι το νέο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Εσωτερικής Παθολογίας.
Ο κ. Ρούσσος είναι το νέο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Εσωτερικής Παθολογίας.

Με αυτά τα συγκινητικά λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στην κατάμεστη αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπος Ρούσσος χαιρετίζοντας τη δημόσια συνεδρία της υποδοχής του ως νέου τακτικού μέλους της στην έδρα της Εσωτερικής Παθολογίας. Πολιτικοί άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών, επιχειρηματίες και μεγάλα ονόματα της ναυτιλίας παρευρέθησαν στην επίσημη τελετή. Αλλωστε, για τους περισσότερους ο κ. Ρούσσος πέρα από καλός φίλος υπήρξε κάποια στιγμή ο θεράπων ιατρός των ίδιων ή προσφιλών προσώπων τους.
Γεννημένος το 1942 στη Σαντορίνη αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αριστούχος διδάκτωρ και υφηγητής Εσωτερικής Παθολογίας της ίδιας Σχολής μετεκπαιδεύτηκε αργότερα στην Παθολογία - Εντατική Θεραπεία και στην Πνευμονολογία στα πανεπιστήμια Johns Hopkins (ΗΠΑ), McGill (Καναδάς) και στο νοσοκομείο Laennec (Γαλλία).
Μετά από μια επιτυχημένη θητεία σε κλινικές και πανεπιστήμια του εξωτερικού εξελέγη, το 1988, καθηγητής στον Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργο ζωής του θεωρούνται η ανάπτυξη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του «Ευαγγελισμού», στην οποία κατέχει τη θέση του διευθυντή από το 1988, και η ενίσχυση της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
Δήμητρα Φιλίππου, Αλίκη Περρωτή, Φωτεινή Λιβανού, Μαρίνα Δεληκωστοπούλου, Σόφη Κουταλίδη.
Δήμητρα Φιλίππου, Αλίκη Περρωτή, Φωτεινή Λιβανού, Μαρίνα Δεληκωστοπούλου, Σόφη Κουταλίδη.
Επίσης, σε συνεργασία με τον Οδυσσέα Ελύτη και τον νομικό Ηλία Παρασκευά, ίδρυσε το ίδρυμα «Θώραξ» εξασφαλίζοντας σημαντικές δωρεές για την επιχορήγηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αλλά και για την ανάπτυξη υποδομών στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Ευγενίδειο» και «Σωτηρία». Ο κ. Ρούσσος έχει δεχθεί πλήθος διακρίσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Μάγδα Λιβέρη


«Αθάνατος» ο καθηγητής Χαρ. Ρούσσος | κοινωνια | ethnos.gr