Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Η ομορφιά εμπνέει τους Έλληνες καλλιτέχνες που εκθέτουν τα έργα τους στο Βέλγιο - ΕΡΤ The beauty inspires Greek artists exhibit their works in Belgium - ERTΈργο του ο Αλέξιου - Πλάτωνα Χατζημιχάλη, πρέσβη της Ελλάδας στο Βέλγιο
Με τον τίτλο «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο», άνοιξε τις πύλες της, στο Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης Tournai του Βελγίου, μια πρωτότυπη εικαστική έκθεση. Έργα με θέμα την ομορφιά που αντανακλά η φύση και η θεϊκή δημιουργία, διαπερνούν το χρόνο και συγκεντρώνουν μια ποικιλία έκφρασης εκατό και ενός καλλιτεχνών.
Ανάμεσά τους ο Αλέξιος - Πλάτων Χατζημιχάλης, πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο, με μια διπλή ιδιότητα: αυτήν του διπλωμάτη (όπως κάποτε ο διάσημος Φλαμανδός ζωγράφος, Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, στην Αμβέρσα) και εκείνη του καλλιτέχνη που μετέχει στην έκθεση της πόλης Tournai με δημιουργίες που αναπλάθουν οργανικά υλικά.

Ο Έλληνας δημιουργός PLATON H, επιστρατεύοντας την... διπλωματία της τέχνης παρουσιάζει δημιουργίες από οργανικά υλικά, όπως φτερά πτηνών, δέρμα ζώων, τρίχες, φυτά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να εμπνεύσει και να προκαλέσει τη φαντασία.

Στην εικαστική συνάντηση της Tournai σμίγουν τα έργα γνωστών καλλιτεχνών του παρελθόντος, όπως του Greco, του Friedrich, του Monet, του Van Gogh ή του Franz Marc, από την περίοδο της Αναγέννησης ως την avant-garde: Την πρωτοποριακή ή και πειραματική ιδέα που, από τις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελεί την «εμπροσθοφυλακή» στους χώρους της τέχνης, με εκείνα σύγχρονων καλλιτεχνών που προκαλούν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση.

Η έκθεση φιλοξενεί ένα μείγμα διαφορετικών εκφράσεων, που εκδηλώνονται με έντονα χρώματα στη ζωγραφική, ανατρεπτικά σχέδια και εξεζητημένα ανάγλυφα. Μια αισθητική πρόκληση που καθιστά επίκαιρους τους κλασσικούς δημιουργούς και παράλληλα αναδεικνύει νεότερους καλλιτέχνες.


Η ομορφιά εμπνέει τους Έλληνες καλλιτέχνες που εκθέτουν τα έργα τους στο Βέλγιο - ΕΡΤ