Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Το 2013 θα είναι η χρονιά του ελληνικού τουρισμού λένε οι ξένοι tour operators - 2013 will be the year of Greek tourism say foreign tour operators

Και το δύσκολο στοίχημα των εσόδων φαίνεται να κερδίζει φέτος ο τουρισμός, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να δείχνουν πως οι τουριστικές εισπράξεις θα φτάσουν ακόμη και τα 12 δισ. ευρώ, δύο δισ. δηλαδή επιπλέον σε σχέση με την περσινή χρονιά. Όπως τόνισε ο γεν. γραμματέας του υπουργείο Τουρισμού Α. Λιάσκος κατά τη χτεσινή 16η ετήσια γενική συνέλευση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων- Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΕΕ), σε παρόμοια τροχιά κινούνται και οι κρατήσεις, που με σιγουριά πλέον υπολογίζεται πως σημειώνουν αύξηση τουλάχιστον 15-20% από τις βασικές αγορές. Της Βίκυς Κουρλιμπίνη, Capital.gr Την ίδια ώρα, κάτι παραπάνω από αισιόδοξα είναι πλέον τα μηνύματα που έρχονται από τους ξένους tour operators, οι οποίοι δηλώνουν χαρακτηριστικά όχι μόνο ότι η χώρα αποκαθιστά την εικόνα της, αλλά και πως φέτος θα είναι η χρονιά του ελληνικού τουρισμού. 

Τα τελευταία δεδομένα στην πορεία των ελληνικών τουριστικών μεγεθών δίνουν ανάσα ζωής για 40 χιλ. περίπου επιχειρήσεις στον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων, προσδοκώντας σε ανάλογη αύξηση των μεγεθών τους και θετικά αποτελέσματα στην περιφερειακή οικονομία. Όπως υποστηρίζουν μάλιστα, αν και η φετινή χρονιά ακολουθούσε ξανά την ίδια πτωτική πορεία της προηγούμενης τριετίας, τότε πάνω από το 30% των επιχειρήσεων θα οδηγούνταν σε αναγκαστικό λουκέτο. 

Οι τουριστικοί επιχειρηματίες σημειώνουν πως παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο κλήθηκαν να δραστηριοποιηθούν και τον έντονο προβληματισμό που προκαλεί η παγιοποίηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, εντούτοις μπορούν να αναστρέψουν το πρότερο αρνητικό κλίμα, ώστε η χρονιά να κλείσει με καλά αποτελέσματα. Εξάλλου και πέρσι, που ήταν χρονιά κρίσης, ο ελληνικός τουρισμός αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός, επιτυγχάνοντας 16 εκατ. διεθνείς αφίξεις και 10 δισ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις. 

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει ο διάλογος για την κατασκευή ενός κεντρικού portal της ΣΕΕΔΔΕ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα οικονομικά οφέλη από την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις πρωτοβουλίες του Σ.Ε.Τ.Ε. για τη δημιουργία της εταιρίας «Μarketing Greece» για την τουριστική προβολή της χώρας και του ΙΝ-ΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ), που θα καλύψει γενικότερες ανάγκες στον χώρο της πιστοποίησης των προσφερόμενων υπηρεσιών από τις τουριστικές επιχειρήσεις. 

Όπως σημειώνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, όλες οι παραπάνω δραστηριότητες συμβάλλουν σημαντικά στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην πιστοποίηση των επιχειρήσεων, που με την σειρά τους θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, αυξάνοντας τα οικονομικά μεγέθη του τουρισμού. 

Το 2013 θα είναι η χρονιά του ελληνικού τουρισμού λένε οι ξένοι tour operators - Ανάσα για 40.000 επιχειρήσεις στον τουρισμό!‏