Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Σαντορίνη: Το νησί ηφαίστειο! (φωτογραφίες) 2013 - Santorini Island volcano! (photos) 2013


Σαντορίνη: Το νησί ηφαίστειο! (φωτογραφίες)
ΜΑΧΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ
Η μοναδικότητα της Σαντορίνης προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Η πρώτη επαφή με το νησί είναι συναρπαστική. Σίγουρα θα νιώσετε σαν Ιάπωνες τουρίστες στα καλντερίμια της Καλντέρας, με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι, προσπαθώντας να αποθανατίσετε κάθε της στιγμή. Γιατί στη Σαντορίνη κάθε λεπτό της μέρας είναι... το κάτι άλλο. Αν θέλεις, λοιπόν, να είσαι ταξιδευτής, πρέπει οπωσδήποτε να την επισκεφτείς, έστω και για μια φορά στη ζωή σου. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Traveler's Choice Awards 2013 φέρνουν τη Σαντορίνη στην 5η θέση των προτιμήσεων των ταξιδιωτών.
Η ομορφιά σε περιμένει σε κάθε γωνιά
Σαντορίνη ή Θήρα ή Στρογγύλη: Σύμφωνα με τον μύθο, η Σαντορίνη αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας. Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται ενεργό ηφαίστειο μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Νίσυρο. Η Σαντορίνη, καθώς και τα νησιά Θηρασία και Ασπρονήσι, είναι απομεινάρια του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγύλη. 
Η Στρογγύλη ήταν ένας ηφαιστειακός κώνος. Το κεντρικό τμήμα της ανατινάχτηκε μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου από την έκρηξη στα μινωικά χρόνια που έγινε το 1613 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε καλντέρα της Σαντορίνης και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού. Πριν από τη μεγάλη ηφαιστειακή καταστροφή των προϊστορικών χρόνων η νήσος ήταν στρογγυλή και είχε το όνομα Στρογγύλη, ενώ αργότερα απέκτησε τα ονόματα Καλλίστη ή Καλλιστώ , «η πιο όμορφη».
Την εποχή του Χαλκού δημιουργήθηκαν τρείς μεγάλοι πολιτισμοί, ένας από αυτούς ήταν και ο κυκλαδικός πολιτισμός. Τα νησιά των Κυκλάδων γνώρισαν τη χρυσή εποχή... Οι κάτοικοι της ήταν άνθρωποι χαρούμενοι και ειρηνικοί. Διασκέδαζαν τραγουδώντας, παίζοντας μουσική και κάνοντας αθλήματα. Αυτοί οι άνθρωποι άφησαν πίσω την πόλη του Ακρωτηρίου της Θήρας... Μία αμύθητη κληρονομιά. Μία πόλη μοναδικής αρχιτεκτονικής. Οι δρόμοι της πόλης ήταν λιθόστρωτοι, η αποχέτευση των κτιρίων γινόταν με πήλινους σωλήνες που βρίσκονταν μέσα στους τοίχους των κτιρίων και κατέληγαν σε χτιστούς υπονόμους κάτω από τους λιθόστρωτους δρόμους. Κι όλα αυτά τόσους αιώνες πριν...
Χωριά της Καλντέρας
Είναι όλα τους πανέμορφα και με τη δική τους «προσωπικότητα». Τα Φηρά, πρωτεύουσα του νησιού, συγκεντρώνουν τα περισσότερα καταστήματα, καφέ, εστιατόρια, μουσεία και φυσικά τη βραδυνή ζωή. Το Φηροστεφάνι, το οποίο είναι σχεδόν ενωμένο με τα Φηρά, προσφέρει εξαιρετική θέα και ησυχία. Το Ημεροβίγλι, μια αληθινή βίγλα (σκοπιά) στο ψηλότερο σημείο της Καλντέρας, με τον Σκάρο, όπου άλλοτε ήταν κτισμένη η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, μοιάζει με καρτ ποστάλ. Και η Οία, με το διάσημο ηλιοβασίλεμα, είναι ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς στον κόσμο (και όχι τυχαία).
Θέα που κόβει την ανάσα...
Αξίζει να τους περπατήσετε και να θαυμάσετε τα έργα της φύσης και των ανθρώπων σε κάθε γειτονιά της. Να κοντοσταθείτε στα γραφικά καταστήματα και να απολαύσετε το γλυκό σας ή το κρασί σας συντροφιά με το θαύμα που λέγεται Ελλάδα. Εκεί που το απόλυτο μπλε συναντάει το φως και το μαύρο του ηφαιστείου, η μεγαλειώδη θέα θαμπώνει ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Χωριά της ενδοχώρας
Το Ακρωτήρι, ο Βόθωνας και ο Καρτεράδος με τα υπόσκαφα κτίσματα, τις παλιές γειτονιές και τις εκκλησίες τους. Το Εμπορείο με το καλοδιατηρημένο Καστέλι του. Η Επισκοπή Γωνιά, η έξω Γωνιά που προσφέρει θαυμάσια θέα. Το Μεγαλοχώρι με τα αναστηλωμένα παλιά σπίτια και τις εκκλησίες με τα περίτεχνα καμπαναριά. Η Μεσαριά με τα παλιά αρχοντικά και η Φοινικιά της Οίας με τα πολύχρωμα κτίσματα.
Ο Πύργος, όμως, είναι το πιο εντυπωσιακό χωριό της ενδοχώρας και ίσως το πιο ξεχωριστό της Σαντορίνης. Ανηφορίστε μέχρι το κάστρο του Πύργου και χαθείτε στα λιθόστρωτα δρομάκια του.
Η αρχιτεκτονική
Το υπόσκαφο, το σπίτι δηλαδή που είναι σκαμμένο μέσα στο βράχο. Στα σπίτια αυτά κατοικούσαν, τα παλιά χρόνια , τα πληρώματα που δούλευαν στα καράβια. Το υπόσκαφο σπίτι είναι στενόμακρος χώρος με θολωτή οροφή που φωτίζεται και αερίζεται μόνο από την πρόσοψη. Εκεί στη πρόσοψη υπάρχει μια μικρή πόρτα, τοποθετημένη στο κέντρο, δεξιά και αριστερά της έχει ένα παράθυρο και πάνω από την πόρτα τον φεγγίτη.
Στο εσωτερικό του σπιτιού υπάρχουν δύο χώροι. Η σάλα μπροστά και ένα μικρό δωμάτιο στο βάθος του σπιτιού, η κάμαρη. Ένας τοίχος χωρίζει τους δυο χώρους και σ’ αυτόν επαναλαμβάνονται τα παράθυρα και η πόρτα της πρόσοψης για λόγους αερισμού και φωτισμού της κάμαρης.
Αξιοθέατα
- Εκδρομή στο ηφαίστειο
Τα καραβάκια ξεκινούν από τον Γιαλό (παλιό λιμάνι των Φηρών), το λιμάνι του Αθηνιού και το Αμμούδι κάτω από την Οία. Η επίσκεψη στα ηφαίστεια Νέα Καμένη και Παλαιά Καμένη με τις ιαματικές πηγές. Αξίζει να περπατήσεις στον κρατήρα του ηφαιστείου (30΄από το λιμανάκι της Νέας Καμένης όπου σε αφήνει το σκάφος). Συνιστώνται ελαφρά ρούχα, αντηλιακό, πολύ νερό και ανθεκτικά μαλακά παπούτσια 
Ο προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου
Στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου
Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στο Αιγαίο. στεγάζεται πλέον με νέο και πρωτοποριακό βιοκλιματικό στέγαστρο, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και απέχει 15 χλμ. από τα Φηρά. Ώρες λειτουργίας: Χειμερινό ωράριο: (1 Νοεμβρίου - 30 Απριλίου) Τρίτη - Κυριακή: 08.00 - 15.00, Δευτέρα: κλειστό. Θερινό ωράριο: 08.00 - 17.00, Δευτέρα: κλειστό. Τιμή εισιτηρίου: κανονικό 5 ευρώ, μειωμένο 3 ευρώ. Τηλ. 22860 81366.
Μουσεία
Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας
Στα Φηρά αξίζει να δείτε το Αρχαιολογικό μουσείο και το Santozeum, με τα αντίγραφα των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου. Στην Οία υπάρχει το Ναυτικό Μουσείο, στον Πύργο η Εκκλησιαστική Συλλογή και το Πολιτιστικό Χωριό «Η Σαντορίνη που έφυγε». Στο Κοντοχώρι (1 χλμ. από τα Φηρά) βρίσκεται το Λαογραφικό μουσείο Εμμ. Λιγνού.
- Επίσκεψη στα οινοποιεία
Τα ευρήματα στις ανασκαφές της προϊστορικής πόλης του συνηγορούν στο ότι υπήρχε καλλιέργεια αμπελιού στο νησί τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα π.Χ. Η ηφαιστειακή γη έκανε το θαύμα της δημιουργώντας κρασιά με ποιότητα και ξεχωριστά όπως, το visanto το βραβευμένο «κρασί του ήλιου». Όλα τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα και μπορείτε να κάνετε γευσιγνωσία.
- Επίσκεψη στα βυζαντινά μνημεία
Η Παναγιά της Μέσα Γωνιάς, το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, το ανδρικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία με το εκκλησιαστικό λαογραφικό μουσείο.
2013: Χρονιά Γευσιγνωσίας
Το 2013 είναι αφιερωμένο στους καρπούς της άνυδρης ηφαιστειακής γης. Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη, συνδέει το παρελθόν του νησιού, της εποχής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου με το σήμερα και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα των ηφαιστειογενών εδαφών της Σαντορίνης. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Θήρας περιλαμβάνει αφιερώματα με γαστρονομική, καλλιτεχνική και ιστορική θεματολογία.
Με αφορμή το Έτος Γαστρονωμίας στη Σαντορίνη οι επιχειρήσεις εστίασης του νησιού, που συμμετέχουν σε αυτήν την δράση, προσφέρουν γαστρονομικές επιλογές που θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο. Παραδοσιακές συνταγές, ειδικά μενού γευσιγνωσίας, πρωτότυπες συνταγές βασισμένες σε τοπικά προϊόντα, θεματικές βραδιές με καλεσμένους βραβευμένους σεφ, μαθήματα τοπικής κουζίνας, μενού σε προνομιακές τιμές, ειδικά μενού γευσιγνωσίας οίνων, βραδιές με καλεσμένους οινοπαραγωγούς, αλλά και παραγωγούς τοπικών προϊόντων. Όλα αυτά θα προσφέρονται καθ' όλη την διάρκεια του έτους.
Φάβα: Για τους ντόπιους ήταν τόσο σημαντική όσο το ψωμί, και τη χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν σε πολλές συνταγές. Έχει πλούσια, γλυκιά γεύση και προέρχεται από ένα όσπριο, το λαθούρι, για το οποίο οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι υπήρχε στο νησί εδώ και 3.500 χρόνια. Μάλιστα, έχει αναγνωριστεί ανάμεσα στους καρπούς που ανακαλύφθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου. Στο παρελθόν και επειδή δεν υπήρχαν πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, συνήθιζαν να την καλλιεργούν μαζί με το αμπέλι ώστε να εξασφαλίζουν μεγαλύτερα έσοδα. Η φάβα γίνεται σαν πουρές και τρώγεται μαζί με κάπαρη ή «παντρεμένη», με κρεμμύδια.
Πάσχα στον Πύργο
Τα «τενεκεδάκια» είναι από τις πιο εντυπωσιακές περιφορές Επιταφίου. Ξεκινώντας από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, δεκάδες παιδιά τοποθετούν σε ταράτσες, μπαλκόνια, δρόμους, αλλά και στα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου χιλιάδες «τενεκεδάκια». Πρόκειται για αυτοσχέδια λυχνάρια που καίνε παραφινέλαιο και μόλις «πέσει» το σκοτάδι και λίγο πριν από την έναρξη της περιφοράς του Επιταφίου, ανάβουν και προσδίδουν μαγική ατμόσφαιρα στο νησί. Η θέα του φωτισμένου κάστρου από μακριά... μοναδική. Και Ανάσταση ψηλά, στο μοναστήρι του Προφ. Ηλία χωρίς ρεύμα!
Δεκαπενταύγουστος
Ανήμερα στις 15 Αυγούστου γίνεται αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου, όπου για παραπάνω από 30΄πυροτεχνήματα και φωτιές που ανάβουν πάνω στο κρατήρα και φωτοβολίδες από τα γύρω αγκυροβολημένα καϊκια και σκάφη προκαλούν μια εικονική έκρηξη που φωτίζουν ολόκληρη την Καλντέρα.