Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

15 Πολιτιστικοί Σύλλογοι μαγειρεύουν με άρωμα Κρήτης
Του Γιάννη Ζωράκη

Στόχο την προβολή αλλά και την τόνωση της Κρητικής Φιλοσοφίας και της Κρητικής Παραδοσιακής Κουζίνας, έχει η πρώτη επίσημη διοργάνωση του Φεστιβάλ Οικιακής Καθημερινής Κρητικής Κουζίνας. 

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Εργαστήρι Μαγειρικής Kappa Studies, την εταιρία catering Kappa Foods και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αποστόλων. 

Το Φεστιβάλ πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 7 Απριλίου στις 11.00 το πρωί στο Κτήμα Καλαθάκη στις Μαλάδες. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν συνολικά 15 Πολιτιστικοί Σύλλογοι από το Δήμο Μινώα Πεδιάδος, οι οποίοι θα μαγειρέψουν με αγνά και παραδοσιακά υλικά της Κρήτης, εμπνευσμένες δημιουργίες, όπως ακριβώς μαγειρεύονται στο σπίτι τους. Στους σκοπούς του Φεστιβάλ εντάσσεται επίσης η διάσωση και διάδοση της παράδοσης, των αυθεντικών συνταγών της Πεδιάδας, καθώς και η διατήρηση σπουδαίων στοιχείων πολιτισμού, έτσι όπως διαδίδονται από γενιά σε γενιά μέσα από τις παραδοσιακές γεύσεις της Κρήτης. 

Το σκεπτικό του Φεστιβάλ, αλλά και βασικές γεύσεις του, παρουσιάστηκαν χθες στο Κτήμα Καλαθάκη, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, σχετικά με το Φεστιβάλ. Στην εκδήλωση παρουσίασης, ο κ. Θόδωρος Καλαθάκης είχε επιμεληθεί με την υποστήριξη της κ. Λένας Ηγουμένακη, ένα παραδοσιακό κρητικό μενού, με γεύσεις γνωστές μεν, αλλά που φθίνουν και απομακρύνονται από τα τραπέζια των Κρητικών στο πέρασμα των ετών. Η οικογένεια του κ. Καλαθάκη, η Διεύθυνση της Kappa Foods, αλλά και η κ. Λένα Ηγουμενάκη, παρουσίασαν ένα απολαυστικό κρητικό τραπέζι γεύσεων, το οποίο αποτέλεσε ταξίδι στην παράδοση, αλλά και τον πολιτισμό της Κρήτης. 

Στο Φεστιβάλ για πρώτη χρονιά συμμετέχουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αποστόλων, Σαμπά, Ζωφόρων, Βόνης, Γαλατά, Θραψανού, Πολυθέας, Διαβαϊδέ, Σμαρίου, Ρουσοχωρίου, Αυλής, Γαρύπας, Λευκοχωρίου, Τουρλωτής, Κασταμονίτσας και Γερακίου. Στόχος των διοργανωτών είναι το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός και από την επόμενη χρονιά να διευρύνεται σταδιακά όσο το δυνατόν περισσότερο, με γνώμονα πάντα την κρητική παράδοση, ιστορία και φιλοσοφία, από τη Μινωική Κρήτη μέχρι και σήμερα. 

Το σύνολο των εξόδων για τη διοργάνωση, αποτελούν μια χορηγία της Kappa Foods – Kappa Studies και της οικογένειας Καλαθάκη. 

15 Πολιτιστικοί Σύλλογοι μαγειρεύουν με άρωμα Κρήτης: 15 Πολιτιστικοί Σύλλογοι μαγειρεύουν με άρωμα Κρήτης