Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι πίνακες με την υπογραφή του Pablo Picasso - The 10 most expensive paintings with signature by Pablo Picasso


Με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από το θάνατο του ιδιοφυούς Ισπανού ζωγράφου, το Cosmo.gr έψαξε και βρήκε τους δέκα πιο ακριβούς πίνακές του.

Είτε σου αρέσουν τα έργα του είτε όχι, δεν μπορείς να αμφισβητήσεις ότι ο Pablo Picasso, που γεννήθηκε στην Ισπανία στις 25 Οκτωβρίου 1881 και πέθανε στις 8 Απριλίου του 1973, είναι ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ου αιώνα και συνιδρυτής, μαζί με τον Georges Braque, του κυβισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι τα έργα του πωλούνται σε αστρονομικές τιμές, όπως αυτά που ακολουθούν, που αποτελούν τους δέκα πιο ακριβούς πίνακές του.
Nude, Green Leaves and Bust (1932)

Δεν είναι μόνο ο πιο ακριβός πίνακας του Picasso αλλά και ένας από τους  πιο ακριβούς πίνακες που έχουν πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία (τον ξεπέρασε το 2012 η "Κραυγή" του Munch που αγοράστηκε 119 εκατομμύρια δολάρια).  Ο πίνακας απεικονίζει τη διάσημη ερωμένη και μούσα του Picasso Marie-Therese Walter. Μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει τα χείλη του Picasso που διακρίνονται πίσω από ένα πέπλο. Φτιαγμένος σε μια μόλις μέρα, ο πίνακας αντιπροσωπεύει την πιο παραγωγική περίοδο της καριέρας του ζωγράφου. Το 1952, οι συλλέκτες έργων τέχνης Sidney και Frances Brody αγόρασαν το έργο σε τιμή ευκαιρίας, μόλις 17.000 δολάρια. Ο πίνακας παρέμεινε στη συλλογή Brody μέχρι το Μάιο του 2010, όταν πουλήθηκε για 106.500.000 δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie's. Φημολογείται ότι αγοραστής ήταν ο Ρώσος κροίσσος Roman Abramovich.
Garcon A La Pipe (1905)
Δεν είναι μόνο ένας από τους πιο ακριβούς πίνακες του Ισπανού ζωγράφου αλλά και ένας από τους πιο γνωστούς. Απεικονίζει ένα αγόρι από το Παρίσι που εργάζεται. Κρατάει στα χέρια του μια πίπα και φοράει ένα στέμμα από τριαντάφυλλα στο κεφάλι του. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Picasso δημιούργησε τον πίνακα σε ηλικία μόλις 24 ετών. Ο πρώτος αγοραστής του ήταν ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βρετανία, John Whitney, στην τιμή των 30.000 δολαρίων και παρέμεινε στην ιδιωτική συλλογή του μέχρι το 2004, όταν πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's για 104 εκτομμύρια δολάρια.
Dora Maar Au Chat (1941)
Μια από τις πολλές ερωμένες του Picasso, την εκκεντρική φωτογράφο Dora Maar, απεικονίζει ο τρίτος ακριβότερος πίνακας του ζωγράφου, που είναι και ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του. Η Dora κάθεται σε μια καρέκλα, ενώ πίσω της στέκεται μια μικρή μαύρη γάτα. Τα χρώματα που έχει χρησιμοποιήσει είναι έντονα, ενώ το σύνθετο σχέδιο του φορέματος της Dora προσθέτει μεγαλύτερη δραματικότητα στον πίνακα. Το 1963 οι συλλέκτες έργων τέχνης  Leigh και η Maria Block πούλησαν τον πίνακα σε ιδιωτική συλλογή, στην κατοχή του οποίου παρέμεινε μέχρι το Μάιο του 2006, όταν δηλαδή πουλήθηκε από τον οίκο Sotheby's σε άγνωστο συλλέκτη για το ποσό των 95.216.000 δολαρίων.
Femme Aux Bras Croises (1902)

Το έργο είναι επίσης γνωστό ως "Woman with Crossed Arms" και ανήκει στη λεγόμενη μπλε περίοδο του Picasso. To θέμα του πίνακα πιστεύεται ότι είναι μία τρόφιμος του νοσοκομείου Saint -Lazare των φυλακών του Παρισιού. Μια από τις ιδιοκτήτριες του πίνακα ήταν η συγγραφέας και συλλέκτρια έργων τέχνης Gertrude Stein, την οποία ζωγράφισε ο Picasso το 1906. Το 1936 το έργο πέρασε στην ιδιοκτησία του Αμερικανού Chauncey McCormick μέχρι το 2000, όταν πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie's σε ανώνυμο αγοραστή για 55 εκατομμύρια δολάρια.
Pierrette’s Wedding (1905)
Άλλο ένα έργο της μπλε περιόδου του Picasso, που απεικονίζει έναν αρλεκίνο που δίνει ένα φιλί στη νύφη. Οι αποχρώσεις του μπλε προσθέτουν μια σκοτεινή και βαρύθυμη νότα σε ένα θέμα που θα έπρεπε να είναι γιορτινό και λαμπερό. Προφανώς όχι τυχαία. Αν και οι θολές απεικονίσεις έχει ειπωθεί ότι μπορεί να δείχνουν ότι ο πίνακας είναι ημιτελής, οι εμπειρογνώμονες τέχνης διαβεβαιώνουν ότι είναι ολοκληρωμένος. Πρώτος αγοραστής (το 1907) ήταν ο Josef Stransky, προσωπικός φίλος του Picasso, ενώ αρκετά χρόνια μετά, ανάμεσα στο 1942 και 1962, πέρασε στα χέρια του Paulo Picasso, γιου του διάσημου ζωγράφου για να καταλήξει το Νοέμβριο του 1989 στην κατοχή του Ιάπωνα Tomonori Tsurumaki που "χτύπησε" τον πίνακα σε τηλεφωνική δημοπρασία στο Τόκιο πληρώνοντας 51,3 εκατομμύρια δολάρια.
Femme Assise Dans Un Jardin (1938)
Για άλλη μια φορά ο Picasso ζωγραφίζει την "προσωπική του μούσα", όπως έχει αποκαλέσει την Dora Maar, αυτή τη φορά με φόντο έναν κήπο. Είναι η εποχή που ο ζωγράφος αρχίζει να πειραματίζεται με τον κυβισμό. Ο πίνακας παρέμεινε στην ιδιωτική συλλογή του συνθέτη Daniel Saidenberg για πολλά χρόνια και πουλήθηκε μετά το θάνατό του, το 1997, στον Sotheby's. Δυο χρόνια αργότερα, το 1999 πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου στη Νέα Υόρκη για περίπου 49,5 εκατομμύρια δολάρια.
Le Reve (1932)
Η Marie-Therese Walter απεικονίζεται (ξανά), αυτή τη φορά παραδομένη στα χέρια του Μορφέα. Ένα θέμα που επαναλαμβάνεται σε άλλο πίνακα του ζωγράφου με τον τίτλο "La Lecture". Εκείνη την εποχή ο Picasso είχε πατήσει τα 50 και η Marie-Theresse ήταν μόλις 24. Λέγεται ότι ολοκήρωσε τον πίνακα σε ένα μόνο απόγευμα, στις 24 Ιανουαρίου του 1932. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για το ερωτικό περιεχόμενό του, αλλά και για ένα ατύχημα που του συνέβη: Το Νοέμβριο του 1997, ο πίνακας πουλήθηκε 48,4 εκατομμύρια δολάρια και έγινε ο έκτος πιο ακριβός πίνακας στον κόσμο. Ο ιδιοκτήτης του Steve Wynn σκόπευε να τον πουλήσει στην τριπλάσια τιμή και θα τα κατάφερνε αν ένας φίλος του δεν άπλωνε το χέρι πάνω του, ρίχνοντας την τιμή στα 85 εκατομμύρια. Εκείνος πήρε το συμβάν ως σημάδι ότι δεν πρέπει να πουλήσει τον πίνακα και τελικά τον κράτησε.
Yo, Picasso (1901)
Ένας από τους πίνακες των πρώτων χρόνων του Picasso που αποτελεί αυτοπροσωπογραφία. Το 1981 αγοράστηκε 5,8 εκατομμύρια δολάρια από τον Wendell Cherry, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's. Οκτώ χρόνια αργότερα ο Cherry πούλησε ξανά τον πίνακα σε ανώνυμο αγοραστή που πλήρωσε 43,5 εκατομμύρια δολάρια για να τον αποκτήσει συν ποσοστό 10% επί των πωλήσεων στον οίκο Sotheby's, γεγονός που ανεβάζει την τιμή του σχεδόν στα 47,9 εκατομμύρια δολάρια.
La Lecture (1932)
Ένα πορτρέτο σε λάδι, με την Marie-Therese Walter για άλλη μια φορά (πρέπει να της είχε ιδιαίτερη αδυναμία ο καλλιτέχνης) την ώρα που την έχει πάρει ο ύπνος στην καρέκλα, με ένα βιβλίο στα πόδια της. Ο πίνακας σηματοδότησε και το τέλος του γάμου του ζωγράφου με την Olga Khokhlova, όταν η Olga συνειδητοποίησε ότι το μοντέλο του πίνακα δεν ήταν η ίδια αλλά η ερωμένη του συζύγου της. Από το 1932 το έργο άλλαξε πολλά χέρια, μέχρι που πουλήθηκε σε δημοπρασία του Sotheby's το Φεβρουάριο του 2011 σε ανώνυμο Ρώσο συλλέκτη που το αγόρασε για 40,7 εκτομμύρια δολάρια.
Au Lapin Agile (1904)
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από τον συγκεκριμένο πίνακα. Προφανώς ο Picasso τον ζωγράφισε σε αντάλλαγμα δωρεάν γευμάτων στο φημισμένο ομώνυμο καμπαρέ της Μονμάρτης. Ο ιδιοκτήτης του καμπαρέ, Frede, που δεν ήξερε τότε ότι οι πίνακες του Picasso είναι κάτι σαν την κότα με τα χρυσά αυγά, πούλησε το έργο για είκοσι μόλις δολάρια το 1912. Φανταζόμαστε ότι θα το μετάνιωσε οικτρά όταν κατάλαβε τι έκανε. Το 1952 ο πίνακας περιήλθε στην ιδιοκτησία του συλλέκτη Joan Whitney Payson για 60.000 δολάρια και παρέμεινε στην ιδιοκτησία του μέχρι το 1989, όταν η κόρη του, Linda de Roulet, τον πούλησε σε μια δημοπρασία του Sotheby's για 40,7 εκατομμύρια δολάρια.


Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι πίνακες με την υπογραφή του Pablo Picasso - Τέχνες - Entertainment | Cosmo.gr