Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

Γαία Οινοποιητική: Το δημοφιλέστερο Ελληνικό οινοποιείο ανάμεσα στα εστιατόρια των ΗΠΑ - Online Κάβα House of Wine - e-κάβα σου

Τo πολύ γνωστό και έγκυρο Wine & Spirits Magazine κάνει κάθε χρόνο μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα ανάμεσα στα αμερικανικά εστιατόρια και αφορά στη δημοφιλία των κρασιών στις λίστες αυτών των εστιατορίων. 

Η έρευνα παρουσιάζει τα αποτελέσματά της σε 3 κατηγορίες: Ανά χώρα προέλευσης,ποικιλία και κρασιά σε ποτήρι, καθώς και μια γενική, που αφορά στα 50 πιο δημοφιλή κρασιά ασχέτως των προηγουμένων κατηγοριών. Διευθυντές, sommeliers και υπεύθυνοι προμηθειών και καταλόγων από περίπου 2.500 αμερικανικά εστιατόρια συμβάλλουν σε αυτή την έρευνα.

Πολύ χρήσιμα στοιχεί για την αγορά του κρασιού στα εστιατόρια των ΗΠΑ προκύπτουν από αυτή την έρευνα. Αυτή τη χρονιά πολλοί sommeliers ανέφεραν σημαντική άνοδο των πωλήσεων κρασιών στα εστιατόριά τους. Πριν δύο χρόνια, μόνο τρία από τα 50 κρασιά της λίστας είχαν τιμή πάνω από 100$. Εφέτος ήσαν εννέα! Και ποιά καλύτερη ένδειξη από την εμφάνιση στη λίστα των top 50 -για πρώτη φορά- των Barolos και Barbarescos του Angelo Gaja με μέση τιμή 480$!

Όχι, δεν υπάρχουν ελληνικά κρασιά στη λίστα των top 50 δημοφιλέ-στερων κρασιών. Υπάρχουν όμως ελληνικά κρασιά που αναφέρθηκαν στην έρευνα, και μάλιστα με πολύ κολακευτικά λόγια από εστιάτορες και sommeliers. Nα θυμηθούμε ότι μέχρι το 2006 τα ελληνικά κρασιά δεν αναφέρονταν σε αριθμό αρκετό ώστε να περιληφθούν στα αποτελέσματα / χώρα. Από τότε όμως "κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι" και στην φετινή έρευνα η άνοδος των ελληνικών κρασιών ήταν εκρηκτική, τόσο που είναι σχεδόν όσο δημοφιλή και τα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας!

Όπως αναφέρεται, τα κρασιά της Σαντορίνης και το Ασύρτικο έχουν τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις, και αυτό γιατί η Σαντορίνη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς: Οι πελάτες έλκονται από αυτό το «εξωτικό» νησί, δοκιμάζουν τα Ασύρτικα και μετά τα αγοράζουν και τα ξανααγοράζουν!

Έτσι λοιπόν, τα 5 πρώτα δημοφιλέστερα ελληνικά οινοποιεία είναι κατά σειρά:

1. Η Γαία Οινοποιητική
2. Το Κτήμα Σκούρα
3. Το Κτήμα ΑΛΦΑ
4. Το Κτήμα Σιγάλα
5. Οι Αμπελώνες Θυμιόπουλου


Το House of Wine συγχαίρει θερμά όλα τα παραπάνω οινοποιεία, και ιδιαίτερα το πρώτο στην κατάταξη, τη Γαία οινοποιητική για τη μεγάλη τους επιτυχία. Είναι δε η επιτυχία μεγάλη γιατί το Wine & Spirits Μagazine είναι ένα δημοφιλέστατο περιοδικό που ασφαλώς διαμορφώνει τάσεις στην Αμερικανική αλλά και παγκόσμια αγορά.

HOW Club - Γαία: Το δημοφιλέστερο Ελληνικό οινοποιείο ανάμεσα στα εστιατόρια των ΗΠΑ - Online Κάβα House of Wine - e-κάβα σου