Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

ISLE 2013 Διεθνής Έκθεση κρασιών από νησιωτικές γηγενείς ποικιλίες αμπέλου (1-2.6.2013) - συνέδριο «Άμπελος 2013» (30-31.5.2013)Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών των εκδηλώσεων,

Η στροφή των προτιμήσεων του καταναλωτικού κοινού προς κρασιά από ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται σε περιοχές όπου αυτές έχουν αναπτυχθεί παραδοσιακά αποτελεί πλέον μια κυρίαρχη τάση.
Είναι μια τάση που δεν αφορά μόνο στον κόσμο του κρασιού. Είναι μια γενικότερη αντίληψη και επιθυμία για φυσική αρμονία, κατανάλωση τοπικά παραγόμενων προϊόντων, ιχνηλασιμότητα και αυξανόμενη συνειδητοποίηση για την σημασία και την αναγκαιότητα της διατήρησης της κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας.

Τα κρασιά που παράγονται από τις αυτόχθονες ποικιλίες αμπέλου, τις λεγόμενες “ποικιλίες-κληρονομιά”, συγκεντρώνουν πλέον σχεδόν το αποκλειστικό ενδιαφέρον των επαγγελματιών αγοραστών έναντι των διάσημων διεθνών ποικιλιών. Και όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια.

Η ISLE 2013 Heritage Wine Exhibition είναι μια διεθνής έκθεση κρασιών από νησιωτικές γηγενείς ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται σε Ιταλία (Σικελία, Σαρδηνία), Μάλτα, Γαλλία (Κορσική), Ισπανία (Ίμπιζα, Μαγιόρκα), Κανάρια, Μαδέρα, Κύπρο, Τουρκία (Τένεδο), Κροατία (Πακλένι) και στα ελληνικά νησιά (Αιγαίου, Ιονίου και Κρήτη).. Πραγματοποιείται στο νησί της Σαντορίνης, ένα τόπο όπου καλλιεργούνται αποκλειστικά γηγενείς ποικιλίες αμπέλου και τα κρασιά του είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που εκφράζει τις σύγχρονες επιθυμίες των καταναλωτών.

Η Έκθεση πραγματοποιείται στις 1-2 Ιουνίου 2013, σε μια χρονιά που θεωρείται σταθμός για τη Σαντορίνη μετά την απόφαση του Δήμου Θήρας να ανακηρύξει το 2013 ως «Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη».
Το Έτος Γαστρονομίας αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο γεγονός· συνδέει το παρελθόν του νησιού της εποχής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου με το σήμερα και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και τη γονιμότητα των ηφαιστειογενών εδαφών της Σαντορίνης.

Περισσότερα για την έκθεση ISLE 2013: http://isle-winexpo.gr


Ενω, πρίν την «Διεθνή Έκθεση κρασιών από νησιωτικές γηγενείς ποικιλίες αμπέλου» θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο «Άμπελος 2013».

Το 3ο Διεθνές Συμπόσιο ΑΜΠΕΛΟΣ 2013 με θέμα «Εξελίξεις στον Αμπελοοινοικό Τομέα» θα πραγματοποιηθεί στις 30-31 Μαΐου 2013 στη Σαντορίνη, ακριβώς πριν από την έκθεση ISLE 2013. Στο ΑΜΠΕΛΟΣ, επιστήμονες, ερευνητές, μελετητές του αμπελο-οινικού τομέα, αμπελουργοί, οινοποιοί, επαγγελματίες από όλα τα συναφή πεδία και φίλοι της αμπέλου και του οίνου θα παρουσιάσουν και θα μοιραστούν τα αποτελέσματα της έρευνας, τις εμπειρίες της παραγωγής, τις γνώσεις, τις απόψεις τους και θα απολαύσουν ένα εμπνευσμένο και γεμάτο προκλήσεις συμπόσιο. Περισσότερα για το ΑΜΠΕΛΟΣ 2013:http://ampelos2013.conferences.gr

Η Έκθεση ISLE 2013 οργανώνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου
και του Δήμου Θήρας.


Εχουμε και λεμε: ISLE 2013 Διεθνής Έκθεση κρασιών από νησιωτικές γηγενείς ποικιλίες αμπέλου (1-2.6.2013) - συνέδριο «Άμπελος 2013» (30-31.5.2013)