Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Στην Ελλάδα το πλοίο της Greenpeace «Arctic Sunrise»Από τη Ρουμανία, με το πλοίο της «Arctic Sunrise», ξεκίνησαν τα μέλη της Greenpeace τη νέα πανευρωπαϊκή περιοδεία της οργάνωσης για τη διάσωση των ευρωπαϊκών θαλασσών.  

Από τη Ρουμανία, με το πλοίο της «Arctic Sunrise», ξεκίνησαν τα μέλη της Greenpeace τη νέα πανευρωπαϊκή περιοδεία της οργάνωσης για τη διάσωση των ευρωπαϊκών θαλασσών. Το πλοίο αναμένεται σύντομα να περάσει και από την Ελλάδα, για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή συμμαχία των παράκτιων ψαράδων και να αναδείξει το αίτημα χιλιάδων πολιτών για θάλασσες γεμάτες ζωή.

Μέσα από στοχευμένες δράσεις, παράκτιοι αλιείς και πολίτες θα στείλουν ηχηρό μήνυμα στους ευρωπαίους υπουργούς πριν αποφασίσουν για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων Ευρωπαίων οι οποίοι εξαρτώνται από τη θάλασσα. H Greenpeace καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη να υποστηρίξει τη ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ και να προχωρήσει στη δημιουργία του πρώτου θαλάσσιου καταφυγίου της χώρας στις Κυκλάδες.

Η ΚΑΠ βρίσκεται στο τελικό στάδιο μίας ριζικής αναθεώρησης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υποστηρίζει για πρώτη φορά φιλόδοξα μέτρα για τη μείωση της αλιευτικής πίεσης, την εξισορρόπηση του μεγέθους του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου και την προώθηση αλιευτικών μεθόδων μικρής κλίμακας και χαμηλής έντασης.

Τον Ιούνιο η τελική ψηφοφορία από τους αρμόδιους υπουργούς των κρατών-μελών της ΕΕ θα καθορίσει την πορεία της ευρωπαϊκής αλιείας για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στην Ελλάδα η παράκτια αλιεία απασχολεί χιλιάδες πολίτες και αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού για πολλές οικογένειες. «Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η στήριξη της παράκτιας αλιείας και η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων μπορούν να εγγυηθούν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στο σύνολό τους»σημειώνει η υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace κυρία Άντζελα Λάζου. Και επισημαίνει: «Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά στα δέκα χρόνια για να αλλάξουμε πορεία και να διασφαλίσουμε το μέλλον της αλιείας. Αυτή την ευκαιρία κρατούν στα χέρια τους ο κ. Τσαυτάρης και οι ευρωπαίοι εταίροι του. Δεν έχουμε περιθώρια αδράνειας. Ο έλληνας υπουργός πρέπει να υπερασπιστεί τους χιλιάδες μικρούς αλιείς και το μέλλον των θαλασσών μας, όχι τα συμφέροντα της καταστροφικής, βιομηχανικής αλιείας. Αν δεν το κάνουν τώρα, στην επόμενη αναθεώρηση σε δέκα χρόνια, θα είναι αργά».

Οι παράκτιοι ψαράδες αποτελούν το 80% του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου και παρέχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα ενώ για πολλές μικρές παράκτιες κοινότητες αποτελούν τη βασική οικονομική δραστηριότητα. «Για να έχουμε μέλλον εμείς οι ψαράδες, το άδικο σύστημα που ευνοεί τις καταστροφικές πρακτικές εις βάρος αυτών που έχουν μικρή επίπτωση στο περιβάλλον αλλά μεγάλη αξία για τις τοπικές κοινωνίες, πρέπει να αλλάξει» λέει ο παράκτιος ψαράς στην Άνδρο και εκπρόσωπος του LIFE (Low Impact Fishers of Europe) κ. Γιάννης Ζώταλης.

Στην Ελλάδα το «Arctic Sunrise» θα επισκεφτεί την περιοχή των βόρειων Κυκλάδων, όπου η Greenpeace εργάζεται συστηματικά μαζί με τους ψαράδες εδώ και πέντε χρόνια για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου, και τον Πειραιά.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να υποστηρίξουν την εκστρατεία της Greenpeace και των παράκτιων ψαράδων υπογράφοντας ένα χάρτινο καραβάκι που απευθύνεται στον αρμόδιο υπουργό κ. Τσαυτάρη, στην ηλεκτρονική σελίδα myboat.gp/gr ή στο πλοίο της οργάνωσης τις μέρες που θα είναι ανοιχτό για το κοινό.

http://www.parapolitika.gr