Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Τα χίλια πρόσωπα της Αφρικής: Ο πολιτισμός της Μαύρης Ηπείρου μέσα από τις φυλές της [εικόνες] Πηγή: Τα χίλια πρόσωπα της Αφρικής: Ο πολιτισμός της Μαύρης Ηπείρου μέσα από τις φυλές της [εικόνες]


Τα χίλια πρόσωπα της Αφρικής: Ο πολιτισμός της Μαύρης Ηπείρου μέσα από τις φυλές

Η Αφρική έχει τεράστιο λαογραφικό ενδιαφέρον, αφού φιλοξενεί ακόμα και σήμερα τις περισσότερες φυλές ιθαγενών. Τα ήθη και τα έθιμά τους αποφάσισε να εξερευνήσει ο Μάριο Γκερθ, με ένα μοναδικό φωτογραφικό αφιέρωμα.
Ο Γερμανός φωτογράφος ταξίδεψε περίπου 65 φορές στη Μαύρη Ήπειρο, σε Ναμίμπια, Αιθιοπία, Νιγηρία, Κένυα και Μάλι και απαθανάτισε με τον φακό του τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα καθεμίας από τις αμέτρητες φυλές ιθαγενών που ζουν στα τροπικά δάση και τις στέπες της Αφρικής, παρουσιάζοντας μία μοναδική ποικιλία από λαογραφικά στοιχεία που συνδέονται με την ένδυση, το βάψιμο, τη δερματοστιξία, τις τελετουργίες και τα αλλόκοτα πρότυπα ομορφιάς που εντυπωσιάζουν ακόμα την Ευρώπη.
Αξιοσημείωτα είναι επίσης και τα «διαφορετικά» πρότυπα ομορφιάς ορισμένων φυλών, όπως για παράδειγμα των Μούρσι, τα κορίτσια των οποίων, κόβουν το κάτω χείλος τους οριζόντια και περνούν έναν πολύ μικρό δίσκο τον οποίο αλλάζουν προοδευτικά με όλο και μεγαλύτερο μέχρι να φτάσει σε εξωφρενικό μέγεθος, το οποίο θεωρείται στοιχείο ομορφιάς και οι κοπέλες που το κάνουν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παντρευτούν σύντομα. Ωστόσο πρόκειται για μία διαδικασία είναι επώδυνη και επικίνδυνη για μολύνσεις ενώ επιφέρει σταδιακή απώλεια των κάτω δοντιών.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες στο Link που ακολουθεί

Πηγή: Τα χίλια πρόσωπα της Αφρικής: Ο πολιτισμός της Μαύρης Ηπείρου μέσα από τις φυλές της [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/96080#ixzz2OLfQr42j