Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Πολλές μικρές ζυθοποιίες διάσπαρτες σε όλη τη χώρα


Δημητρα Μανιφαβα


«Η Νήσος είναι μεράκι. Δεν είναι επιχείρηση. Εμάς μας ενδιαφέρει να περνάμε καλά και να δημιουργούμε αξία εκεί που αγαπάμε». Αυτές οι φράσεις ανήκουν μεν στον κ. Αλέξανδρο Κουρή, ιδιοκτήτη της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων, η οποία ξεκινά τώρα την παραγωγή της μπίρας Νήσος, αλλά λίγο πολύ εκφράζουν και αρκετούς από όσους έφτιαξαν μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα, τουλάχιστον στο ξεκίνημα.

Και αν ακόμη το κέρδος δεν ήταν το αρχικό κίνητρο, το γεγονός ότι η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά την κατανάλωση μπίρας (35,4 λίτρα/κεφαλή ετησίως, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε.-27 είναι 72,8 λίτρα/κεφαλή ετησίως) την καθιστά μία αγορά με σημαντική προοπτική. Η πρόσφατη είσοδος του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, με την επενδυτική του εταιρεία Damma Holdings να κατέχει πλέον το 33,9%, μόνο τυχαίο γεγονός δεν μπορεί να θεωρηθεί. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 10 μικροζυθοποιίες, κυρίως στην περιφέρεια, δίνοντας έναν άλλο τόνο στη ζωή των τοπικών κοινωνιών.

Τελευταία είσοδος στη λέσχη των μικροζυθοποιείων είναι αυτή της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στη Βαγιά της Τήνου, δημιούργημα του Αλ. Κουρή, της Μ. Τσόκλη και του Κωστή και της Ελ. Δάλλα. Η διαδικασία της παραγωγής ξεκίνησε με στόχο να αρχίσει η διάθεση της μπίρας περί τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου κατά βάση στις Κυκλάδες, τόσο στην εστίαση όσο και στο λιανεμπόριο.

Σε ένα άλλο κυκλαδίτικο νησί, στη Σαντορίνη, μια άλλη παρέα ίδρυσε το 2011 τη Ζυθοποιία Σαντορίνης (SBC-Santorini Brewing Company), η οποία τον Νοέμβριο του ίδιου έτους άρχισε να παράγει την μπίρα Donkey με σήμα το γαϊδουράκι.

«Ουσιαστικά, η ιδέα ξεκίνησε από μια πολυπολιτισμική παρέα καλών φίλων που ζουν στο νησί πολλά χρόνια, ή είναι συνδεδεμένοι μαζί του με διάφορους τρόπους. Η βάση της ιδέας ήταν η επιθυμία εκμετάλλευσης ενός πολύ όμορφου χώρου (που τελικά παρέμεινε και ανεκμετάλλευτος) και στη συνέχεια εξελίχθηκε γύρω από ένα απλό ερώτημα: Αν είστε ένας επισκέπτης στη Σαντορίνη και σας προτείνουν μία τοπική μπίρα, δεν θα μπείτε στον πειρασμό; Η απάντηση στο ερώτημα υπήρξε πάντα μονοσήμαντη και ξεκάθαρη: Μα... φυσικά», επισημαίνει ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο οινολόγος της παρέας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταπόκριση του κοινού ήταν ενθουσιώδης και το προϊόν αγκάλιασαν τόσο ο κόσμος του νησιού όσο και οι εστιάτορες και λάτρεις της μπίρας και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το 2012 η παραγωγή στο ζυθοποιείο που βρίσκεται στη Μέσα Γωνιά ανήλθε σε 40.000 λίτρα και για φέτος προγραμματίζεται η παραγωγή περίπου 70.000 λίτρων μπίρας.

Τρία μετάλλια, ένα χρυσό, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο απέσπασαν το 2012 στον διεθνή διαγωνισμό International Beer Challenge τρεις από τις μπίρες που παράγει η Septem Μικροζυθοποιία, τα προϊόντα της οποίας διατίθενται και στα σούπερ μάρκετ, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή της είναι μικρή, περί τα 1.700 εκατόλιτρα. Η ζυθοποιία που βρίσκεται στο Αυλωνάρι Εύβοιας ιδρύθηκε το 2009 από τους αδερφούς Σοφοκλή και Γιώργο Παναγιώτου. Ο κατάλογος με τις αξιόλογες προσπάθειες που γίνονται σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας είναι μακρύς και σίγουρα δεν εξαντλείται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Το σίγουρο είναι ότι στην Ελλάδα της κρίσης αρκετοί είναι αυτοί που τολμούν ακόμη και σε ένα προϊόν στο οποίο η χώρα δεν θεωρείται ότι έχει παράδοση.


kathimerini.gr | Πολλές μικρές ζυθοποιίες διάσπαρτες σε όλη τη χώρα