Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Περισσότερες αφίξεις το καλοκαίρι αλλά… Ελληνικά ...


Κατερίνα Παναγοπούλου
Tην ώρα που το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωνε τα αισιόδοξα στοιχεία για την αύξηση των αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα, ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα έβαζαν λουκέτο, τουριστικοί πράκτορες μετρούσαν απώλειες και δεκάδες εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού διάβαιναν το κατώφλι της ανεργίας.
Από το 2008 έως και σήμερα, περίπου 3.000 εργαζόμενοι μόνο στον ξενοδοχειακό κλάδο έχουν χάσει τη δουλειά τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ οι πραγματικοί αριθμοί είναι ακόμα πιο τρομακτικοί, δεδομένου του υψηλού ποσοστού μαύρης εργασίας που καταγράφεται στον κλάδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αλλά και των ξενοδόχων, ο εσωτερικός τουρισμός έχει μειωθεί στο μισό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μιλώντας στην «F.S.», o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος σημειώνει: «Ο εσωτερικός τουρισμός βρίσκεται στα επίπεδα του 50% (1,5 δισ. ευρώ) σε σχέση µε το 2008 (3 δισ. ευρώ)».
Η καταστροφή της Αθήνας
Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής Αλέξανδρος Βασιλικός επισημαίνει στην «F.S.» την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας με την εγκατάλειψη από το Δήμο Αθηναίων, την αρνητική εικόνα που έχει αποκτήσει η χώρα μας στο εξωτερικό λόγω των επεισοδίων, αλλά και το ιδιότυπο καθεστώς που έχει δημιουργηθεί, το κέντρο της πρωτεύουσας να μένει μέρα παρά μέρα κλειστό: «Στα τρία χρόνια της κρίσης στην Αττική έχουν κλείσει 43 ξενοδοχεία και η κατάσταση εξελίσσεται αρνητικά. Τελευταία μόνο παρατηρείται μια τάση σταθεροποίησης σε σχέση με τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του 2012. Είναι ενδεικτικό ότι τον προηγούμενο μήνα ο αριθμός των λουκέτων ήταν 41 και σε μόλις ένα μήνα ανέβηκαν στα 43». Ο κ. Βασιλικός επιμένει ότι το θέμα είναι πολιτικό και θα πρέπει να επιληφθούν όλοι οι φορείς, δήμος, ιδιώτες και κυβέρνηση. «Δυστυχώς στο εξωτερικό αναπαράγεται διαρκώς η εικόνα από διαδηλώσεις, μολότοφ, απεργίες. Όλοι όσοι επιθυμούν να έρθουν το πρώτο που ρωτάνε είναι για την εικόνα που πρόκειται να αντικρίσουν. Όσον αφορά τον συνεδριακό τουρισμό, είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Στον συνεδριακό τουρισμό οι κρατήσεις γίνονται σχεδόν δύο χρόνια πριν. Από το 2008 και μετά δεν έχει κλειστεί τίποτα με την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στο εξωτερικό» σημειώνει.
Ενδεικτική είναι και η αναφορά της ετήσιας έκθεσης της διοίκησης του Hilton Αθηνών: «Η τουριστική κίνηση στην πρωτεύουσα το 2012 χαρακτηρίστηκε από την έντονα πτωτική πορεία του εισερχόμενου τουρισμού ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάµηνο, περίοδο κατά την οποία καταγράφηκε σημαντικός αριθµός ακυρώσεων ως αποτέλεσµα των κοινωνικών αναταραχών και της παρατεταµένης εκλογικής περιόδου». Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι το καλοκαίρι, που η χώρα βίωνε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και το φόβο για έξοδο από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, χάθηκαν 600.000 κρατήσεις.
Το ρεκόρ των 17 εκατ. τουριστών
Και ενώ τα στοιχεία για την πρωτεύουσα παραμένουν αποκαρδιωτικά, τα μηνύματα που λαμβάνει ο κλάδος για τους υπόλοιπους προορισμούς μέσα στο 2013 είναι εντυπωσιακά. Μιλώντας στην «F.S.», ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης σημειώνει: «Ήδη οι παραδοσιακές αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν δείξει σαφή θετική μεταστροφή. Στη βρετανική αγορά καταγράφεται αύξηση 20% σε δείγμα 600.000 επισκεπτών, οι οποίοι ήδη έχουν κλείσει τις διακοπές τους για το 2013 στη χώρα μας. Στη γερμανική, τη γαλλική και τη σκανδιναβική αγορά υπάρχει επίσης σημαντική αύξηση των προκρατήσεων, της τάξης του 15%, ενώ στις αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, το Ισραήλ και η Τουρκία, αν και είναι νωρίς, διαπιστώνεται βελτίωση της ζήτησης, σημαντικά ανώτερη του 20%. Ερωτηματικά παρουσιάζουν οι αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βουλγαρίας, όπου η οικονομική κρίση δεν θα επιτρέψει αυξητικές τάσεις προς τη χώρα μας. Υπάρχει επίσης αυξημένο ενδιαφέρον για τον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα, με μόνο αρνητικό σημείο τον εισερχόμενο συνεδριακό τουρισμό, την τουριστική εικόνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου πρέπει να γίνουν ακόμη μεγάλες προσπάθειες. Όλα αυτά, λοιπόν, μας κάνουν αισιόδοξους για την επίτευξη ή ακόμη και την υπέρβαση των στόχων του 2013 για 1 εκατομμύριο επιπλέον αφίξεις, δηλαδή για το 2013 σύνολο 17 εκατ. αφίξεων και 11 δισ. ευρώ σε άμεσα έσοδα».
Πτώση εσωτερικού τουρισμού
Σε ρεπορτάζ του Reuters αναφέρεται πως η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα «θα παρουσιάσει ανάκαμψη φέτος, σε μια κατά τα άλλα επίπεδη ευρωπαϊκή αγορά. Η επιθυμία των Ευρωπαίων τουριστών για καλοκαιρινές διακοπές πιο κοντά στην πατρίδα τους συμβάλλει στην αναθέρμανση της τουριστικής ζήτησης για τη χώρα, η οποία μάχεται κατά της ύφεσης και της κρίσης χρέους». Σύμφωνα με το τέταρτο σε μέγεθος ταξιδιωτικό γραφείο της Γερμανίας Αlltours, οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα αυξήθηκαν φέτος κατά 30% μέχρι τις 5 Μαρτίου, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εγκαινίασε την εμπορική έκθεση ΙΤΒ, κάλεσε τους πολίτες «να επισκεφθούν χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, για να βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Όπως λέει πάντως στην «F.S.» ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Γιάννης Ευαγγέλου, ο εσωτερικός τουρισμός τα Χριστούγεννα κατέγραψε 40% πτώση στον τζίρο, ενώ κατά 20% ήταν πεσμένη η κίνηση των ταξιδιών των Ελλήνων τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2012 μειώθηκαν κατά 4,6%, στα 9,89 δισ. ευρώ.


Πηγή: Τουρισμός Περισσότερες αφίξεις το καλοκαίρι αλλά… - Ελληνικά Ξενοδοχεία - Τουρισμός - Πολιτισμός - ΞΕΕ
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο