Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Τι είναι η πατρίδα μου; Σηµειώσεις ηµερολογίου για τα παστά και τα λιαστά µιας χώρας µε ουσία


Τι είναι η πατρίδα μου;
Λίγο προτού ξεδιπλώσω τη σηµαία για την 25η Μαρτίου και ξαλµυρίσω τον εθνικό µπακαλιάρο, αναρωτιέµαι και εγώ, όπως έπραξε πριν από χρόνια ο Ιωάννης Πολέµης, «Τι είναι η πατρίδα µας;». Εστιάζω δε στη γαστρονοµική πατρίδα µου. Ορισµός της δεν υπάρχει. Για µένα βρίσκεται εκεί όπου υπάρχουν άνθρωποι µε τις ίδιες γευστικές µνήµες και τα ίδια βιώµατα. Ξέρουµε όλοι µας ποια είναι η δική µας πατρίδα, την καταλαβαίνουµε από την πρώτη πιρουνιά.
Στον δικό µου γευστικό κώδικα θεωρώ πατρίδα τα άγρια χόρτα που που γυαλίζουν λουσµένα µε αρωµατικό αγουρέλαιο. Πατρίδα µου είναι το κρητικό µπουρέκι µε δυόσµο, η αγριαγκινάρα µε αβγολέµονο, το σαντορινιό ντοµατάκι, η ναξιώτικη γραβιέρα και το καπνιστό του Μετσόβου. Είναι τα κρητικά παξιµάδια βρεγµένα µε ελαιόλαδο και πασπαλισµένα µε χοντρό αλάτι και ρίγανη, οι τσακώνικες µελιτζάνες στον φούρνο γεµιστές µε κρεµµύδι, το σύγλινο Μάνης µε αβγά στο τηγάνι, οι χωριάτικες χυλοπίτες µε κόκορα, το ζαφοριαστό ρύζι, το σπετζοφάι του Πηλίου. Είναι οι σκληρές φέτες της Βυτίνας και του Παρνασσού, το πρόβειο βούτυρο της Μυτιλήνης, οι θρούµπες της Θάσου, οι ανάλατες ελιές της Χαλκιδικής.

Είναι οι λουκουµάδες του Κτιστάκη (Σωκράτους 59, τηλ. 210 5240 891) στην Οµόνοια, τα Μπακαλιαράκια του Δαµίγου (Κυδαθηναίων 41, τηλ. 210 3225 084) στην Πλάκα, ο Μπαρµπα-Γιάννης (Εµµανουήλ Μπενάκη 94, τηλ. 210 3824 138) στα Εξάρχεια και ο Κούνδουρος στο Μπουρνάζι (λεωφ. Κύπρου 79, τηλ. 210 5713 546). Είναι, όµως, και η ολοκαίνουργια Αλεπού (Χάρητος 29 Β, Κολωνάκι, τηλ. 210 7242 717) που εξελίσσει την παράδοση φτιάχνοντας κρεατόπιτα µε ρόδι, χαρουπόψωµο και σουτζουκάκια µε σιουφιχτά δίπλα σε έναν µαυροπίνακα, σε µπιµπλό από πορσελάνη, σε χάλκινα σκεύη και σε αποξηραµένες πιπεριές.
Ολα είναι πατρίδα µου. Και αυτά κι εκείνα, όπως έλεγε και ο ποιητής. Είναι ακόµη τα µεταλλικά δοχεία µε αλίπαστα και καπνιστά ψάρια, τα λουκάνικα που κρέµονται από το ταβάνι στα µαγαζιά της Αθηνάς και στις παρόδους αυτής. 
Είναι ο πολύχρωµος κόσµος που ανεβοκατεβαίνει την Ευριπίδου και τη Σοφοκλέους, κοντοστέκεται στα µανάβικα της Αρµοδίου και στα ψαράδικα στη Βαρβάκειο για να µυρίσει, να διαλέξει, να κάνει όρεξη. Και να γυρίσει έπειτα σπίτι, να βάλει σε ένα πιάτο µια φέτα παστουρµά, ένα κοµµάτι κασέρι, να κεράσει τον εαυτό του ένα ποτήρι ούζο και να µεθύσει από εικόνες, αρώµατα και συναισθήµατα.
Αλεπού
Ταραµοσαλάτα µε τσιπς γαρίδας, µε την επιµέλεια του σεφΓιάννη Μπαξεβάνηυπό τους ήχους του Μπαγιαντέρα καιτου ΧατζιδάκιΠαρασκευή και Σάββατο ανοιχτό και 1.00-6.00 το πρωί για σούπα!
Χάρητος 39ΒΚολωνάκιτηλ. 210 7242 717. 
Κοκτέιλ Samos
Εκπληκτικά κοκτέιλφτιάχνονται µε το υπέροχοκρασί Samos Vin Doux. Γιαένα Golden Sour ανακινήστε δυνατά σε σέικερ 60 ml Samos Vin Doux, 20 ml Metaxa 5* και 30 ml χυµό λεµονιούΓια τοSamos Spritzer σερβίρετε το Samos Vin Doux σε ποτήριgoblet, γεµίζετε µε σόδα και γαρνίρετε µε φλούδα λεµονιού.
Το πνεύµα των Κυκλάδων
Σουπλά µε 2 σουβέρ, της ελληνικής σειράς The Cycladic Spirit, εµπνευσµένης από την κυκλαδική µαρµαρογλυπτική. Παράγονται στην Ελλάδα από τους Protoleum (www.designshop.gr).
Αλάτι από τα Κύθηρα
Στις βραχώδεις ακτές των Κυθήρων το θαλασσινό αλάτισυλλέγεται και στεγνώνει στον ήλιοσυµπυκνώνοντας στιςνιφάδες του της γεύση της Ελλάδας.
Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής ΔιατροφήςΣοφοκλέους1 & Αριστείδου 11, τηλ. 210 3628 738. 
Το µάτι της µπίρας
Ο Αλέκος Φασιανόςφιλοτέχνησε µικρά µάτια στανέα καπάκια τωνσυσκευασιών Volkan Santorini Blonde καιSantorini Black. Η Volkan είναι µια 100% ελληνική εταιρεία και οι συγκεκριµένες µπίρεςσυνδυάζουν το σπάνιο µέλι από τα σταφύλια της Σαντορίνης µε το πολύτιµο κίτρο τηςΝάξου.


Τι είναι η πατρίδα μου; - BHMAgourmet - Νόστιμα - ΤΟ ΒΗΜΑ