Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

Αφιέρωμα στο κρασί της Σαντορίνης


  • Το ταξίδι στη Σαντορίνη είναι μια αληθινή εξερεύνηση των αισθήσεων, τόσο έντονη που κανείς από αυτούς που την επισκέφτηκαν για πρώτη φορά δεν μπορεί να αρνηθεί πως η καρδιά του δεν χτύπησε πιο δυνατά. Χιλιάδες μύθοι και θρύλοι έχουν γεννηθεί σ’ αυτή τη βαθιά θάλασσα, σ’ αυτούς τους άγριους βράχους που προέρχονται από την ίδια μυστηριακή πηγή: το ηφαίστειο. Τι ειρωνεία, μια από τις μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές ηφαιστειακές εκρήξεις στη γη κατέληξε να δημιουργήσει ένα από τα πιο όμορφα μέρη της γης! Πέρα από την προφανή ηφαιστειακή ομορφιά, αυτή που έχει αποτυπωθεί σε εκατομμύρια φωτογραφίες, υπάρχουν μερικές ακόμη μυστικές συνταρακτικές ομορφιές για να αποκαλυφθούν.

    Το νησί της Σαντορίνης έχει μια ιδιαίτερη παράδοση στην παραγωγή κρασιού από τη γέννησή του πριν από περίπου 3.500 χρόνια.Το κρασί βαδίζει παράλληλα με την εξέλιξη του πολιτισμού από τα βάθη του χθες μέχρι το σήμερα. Ο κύριος λόγος για το εξαιρετικής και μοναδικής στον κόσμο παραγωγής κρασιού είναι το ηφαίστειο. Ο ηφαιστειακός τόπος δημιούργησε τις προϋποθέσεις: πλούσιο ηφαιστειακό χώμα σε λάβα και στάχτη, ηφαιστειακό υλικό στο υπέδαφος, συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, ξηρή γη εξαιτίας της περιορισμένης βροχόπτωσης, θάλασσα και ήλιος. Το αμπέλι, αναπόσπαστο μέρος της Σαντορινιάς κουλτούρας, είναι παντού. Οι αμπελώνες του νησιού είναι από τους παλαιότερους της Ευρώπης και ακόμη χρησιμοποιείται ένας ειδικός τρόπος κλαδέματος σε σχήμα κουλούρας που προστατεύει το αμπέλι από τον άνεμο. Παλιά παραδοσιακά οινοποιεία θα συναντήσετε σε όλο το νησί αλλά και τα σπίτια έχουν το δικό τους μέρος αφιερωμένο στο κρασί. Σχεδόν κάθε σπίτι στη Σαντορίνη έχει την κάναβα, ένα μικρό οινοποιείο – υπόσκαφο κελάρι.

    Σήμερα στο νησί υπάρχουν πάνω από 10 οινοποιεία που καλλιεργούν περί τις 40 διαφορετικές ποικιλίες. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι: το αϊδάνι, το ασσύρτικο, το αθήρι, το λιάτικο και η μανδηλαριά. Τα οινοποιεία κρατούν την παραδοσιακή μέθοδο οινοποιήσης μέχρι και σήμερα, στοχεύοντας στην ποιότητα, θεματοφύλακες της μυστικής, θεϊκής γεύσης που χάρισε το ηφαίστειο στους Σαντορινιούς. Οι πιο γνωστές ετικέτες της Σαντορίνης είναι το Νυκτέρι, ξηρό, λευκό παλαιωμένο κρασί ποικιλίας ασσύρτικου και το απολαυστικό, μεθυστικό Vinsanto με την έντονη γλυκιά γεύση. Η μοναδική γεύση και το άρωμα των κρασιών της Σαντορίνης τα έφερε στο προσκήνιο της διεθνούς κοινότητας της οινογευσίας, κατακτώντας εξέχουσες κριτικές σε όλο τον κόσμο. Οι Σαντορινιοί μπορούν να παινεύονται, άλλωστε, ότι παράγουν κρασιά «Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας» όπως έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

    http://www.touristorama.com