Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Νέος Πάπας ο Καρδινάλιος Μπεργκόλιο της Αργεντινής


Νέος Πάπας ο Καρδινάλιος Μπεργκόλιο της Αργεντινής

Άσπρος καπνός στο Βατικανό, που σηματοδοτεί την εκλογή νέου Πάπα. Ο 76χρονος καρδινάλιος της Αργεντινής Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος Πάπας, κάτι που έδειξε την πρόθεση του κονκλάβιου να
δώσει το χρίσμα σε έναν εκπρόσωπο της Λατινικής Αμερικής.
Η ανακοίνωση της ψηφοφορίας προκάλεσε σοκ σε εκατομμύρια Καθολικούς καθώς ο καρδινάλιος της Αργεντινής δεν ήταν από τα φαβορί. Ο νέος Πάπας θα πάρει το όνομα Φραγκίσκος το οποίο επέλεξε.
Περίπου στις 21.30 ώρα Ελλάδας, ο Πάπας έκανε την πρώτη του εμφάνιση στους χιλιάδες πιστούς που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και τους απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό:

“Αδερφοί και αδερφές καλησπέρα. Το καθήκον του κονκλάβιου είναι να εκλέξει τον επίσκοπο της Ρώμης. Φαίνεται ότι οι φίλοι μου οι καρδινάλιοι θα πήγαιναν την εκλογή μέχρι το τέλος του κόσμου. Σας ευχαριστώ που συγκεντρωθήκατε εδώ, και πρώτα από όλα θα ήθελα να κάνουμε μια προσευχή για τον επίσκοπο Βενέδικτο”.Αφού είπε μαζί με τους πιστούς το “Πάτερ Ημών” και το “Χαίρε Μαρία”, συνέχισε τον χαιρετισμό του: “ Αρχίζοντας αυτόν το δρόμο ο αρχιεπίσκοπος της Ρώμης πρέπει να ζητήσει την επιείκεια της Εκκλησίας. Εύχομαι ότι αυτός ο δρόμος της Εκκλησίας που σήμερα αρχίζουμε μαζί με τους καρδιναλίους, να είναι ένας δρόμος ευαγγελισμού, ένας δρόμος που θα μεταδώσουμε καλές ειδήσεις χριστιανοσύνης. Θα σας ζητήσω μια χάρη. Πριν σας ευλογήσω εγώ, θα ζητήσω από εσάς να προσευχηθείτε στον Κύριο να με ευλογήσει για να κάνω σωστά τα καθήκοντά μου".

Ο Αργεντινός Χόρχε Μπεργκόλιο, ο νέος Πάπας Φραγκίσκος A', είναι μια επιλογή έκπληξη για τον θρόνο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς το όνομά του δεν ήταν ανάμεσα στα περισσότερο αναμενόμενα. Είναι ο πρώτος Πάπας που ανήκει στο Τάγμα των Ιησουιτών.
Είναι 76 ετών και πέρασε σχεδόν όλη την ιερατική σταδιοδρομία μέσα στην Αργεντινή.
Πριν εκλεγεί από το κονκλάβιο ήταν αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες.
Ήταν υποψήφιος και το 2005 οπότε και φέρεται να τερμάτισε δεύτερος, πίσω από τον Πάπα Βενέδικτο και έκτοτε, σημειώνει το Reuters, επικεντρώθηκε στο ποιμαντικό έργο, κάτι που θεωρείται ότι μεγάλο όπλο για την εκλογή στο ύπατο εκκλησιαστικό αξίωμα.
Μετά από πέντε ψηφοφορίες, μια χθες το βράδυ και τέσσερις σήμερα- δυο το πρωί και δυο το απόγευμα- εξελέγη απόψε ο νέος Πάπας. Λίγο μετά τις 19.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) βγήκε λευκός καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα και οι καμπάνες της βασιλικής του Αγίου Πέτρου χτύπησαν χαρμόσυνα.


Νέος Πάπας ο Καρδινάλιος Μπεργκόλιο της Αργεντινής | ειδησεις , κοσμος | Ημερησία