Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Η αγορά των ΗΠΑ γνωρίζει τα κρασία της ΣαντορίνηςΑπό 16 έως 19 Απριλίου 2013 οι οινοπαραγωγοί της Σαντορίνης θα βρίσκονται στο Manhattan, προβάλλοντας τον μοναδικό αμπελώνα του νησιού τους. Οι ενέργειες που έχουν προγραμματισθεί και στις οποίες θα συμμετέχουν οι οινοπαραγωγοί είναι:

Τρίτη 16 Απριλίου
Γευστικές δοκιμές σε σημαντικά wine stores της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στα:

Astor Wines και
Gotham Wines
Maslow 6 Wine Bar

Το ίδιο βράδυ έχει προγραμματισθεί ένα Late night sommelier party σε ένα από τα πιο νέα και trendy εστιατόρια του Manhattan, το Salvation Taco.

Τετάρτη 17 Απριλίου
Γευστική δοκιμή και μεσημεριανό γαστρονομικό γεύμα για top δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες της οινικής αγοράς της Νέας Υόρκης στο εστιατόριο Μόλυβος. Για τις ανάγκες της εκδήλωσης, το μενού θα επιμεληθούν ο κος Γιώργος Χατζηγιανάκης και ο chef Νίκος Μπούκης του εστιατορίου Σελήνη στη Σαντορίνη σε συνεργασία με τον chef Jim Botsakos του Μόλυβος.

Το ίδιο βράδυ και πάλι στο Μόλυβο θα λάβει χώρα γεύμα προς καταναλωτές με Σαντορινιά κρασιά και γευστικές δημιουργίες του κ. Χατζηγιανάκη.

Πέμπτη 18 Απριλίου
Γευστική δοκιμή Σαντορινιών κρασιών με τυριά στο δημοφιλές ντελικατέσεν Murray’s Cheese στο Greenwich Village.

Παρασκευή 19 Απριλίου
Ο αμερικανικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός James Beard Foundation σε συνεργασία με το εστιατόριο Amali και τα Wines from Santorini διοργανώνουν γαστρονομικό γεύμα προς λάτρεις του καλού φαγητού και κρασιού.
Το James Beard Foundation  βρίσκεται στο κέντρο της Αμερικανικής γαστριμαργικής κοινότητας διοργανώνοντας υψηλού prestige εκδηλώσεις γαστρονομίας όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια και άλλες πρωτοβουλίες, βραβεία γαστρονομίας, συνέδρια, υποτροφίες, εκδόσεις κλπ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις των Wines from Santorini στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο επισκεφθείτε το:http://www.tastesantorini.com/


Γενικές πληροφορίες για το πρόγραμμα Wines from Santorini 
Οι παραπάνω ενέργειες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 4ου έτους υλοποίησης του στοχευμένου προγράμματος Wines from Santorini το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όλων των οινοποιείων της Σαντορίνης.

Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της αναγνωρισιμότητας των οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη αλλά και γενικότερα του ελληνικού κρασιού και η καταξίωσή τους ανάμεσα στα ποιοτικότερα του κόσμου.
Οι ενέργειες που υλοποιούνται απευθύνονται στους επαγγελματίες του οινικού κλάδου όπως δημοσιογράφοι, οινοχόοι, εισαγωγείς, διανομείς, εκπαιδευτές οινικών θεμάτων κλπ αλλά και στον κλάδο της γαστρονομίας γενικότερα. Το προτεινόμενο πρόγραμμα δίνει επίσης βαρύτητα στους νέους καταναλωτές κρασιού βασιζόμενο στη σημαντική στροφή που παρατηρείται στην κατανάλωση εισαγώμενων οίνων από τους νέους καταναλωτές οι οποίοι είναι ταυτόχρονα άψογοι γνώστες της τεχνολογίας και φανατικοί χρήστες του Διαδικτύου.

Επειδή οι ίδιοι άνθρωποι βομβαρδίζονται σε καθημερινή βάση με πληροφορίες σχετικά με κρασιά από ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να προσελκυστεί το ενδιαφέρον τους έχει επιλεγεί μια αλληλουχία ενεργειών με σκοπό να δημιουργηθεί ενθουσιασμός γύρω από τη μοναδικότητα του αμπελώνα και των κρασιών της Σαντορίνης.

Οι ενέργειες που υλοποιούνται είναι αλληλοσυμπληρωματικές και συνδυάζουν δράσεις δημοσίων σχέσεων, γευστικές δοκιμές, σεμινάρια, familiarization trips στον αμπελώνα της Σαντορίνης κλπ με τη χρήση προηγμένων μεθόδων marketing που δίνουν έμφαση στο διαδίκτυο και στα social media.

Αποτελεσματικότητα προγράμματος
Είτε πρόκειται για δημοσίευση σε κάποια μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα, οινικό ή life style περιοδικό ή γνωστό blog είτε πρόκειται για δηλώσεις γνωστών οινοχόων ή άλλων διαμορφωτών κοινής γνώμης για το ασύρτικο είναι φανερό ότι ο δημόσιος διάλογος για τους οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα έντονος.

Το χαρακτηριστικό της τελευταίας χρονιάς είναι ότι ενώ μέχρι πέρισυ είχαν δημοσιευθεί αρκετά άρθρα που αναφερόντουσαν αποκλειστικά στον αμπελώνα και τους οίνους της Σαντορίνης, φέτος βλέπουμε να περιλαμβάνονται αναφορές για τη Σαντορίνη και τα κρασιά της σε σημαντικά άρθρα για κρασιά από ολόκληρο τον κόσμο αναπόφευκτα συγκρίνοντάς τα με κορυφαία κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σημαντικοί διαμορφωτές κοινής γνώμης από την αγορά των ΗΠΑ αναφέρονται συχνά στα κρασιά της Σαντορίνης ως το ιδανικότερο παράδειγμα vins de terroir, κρασιών δηλαδή που εκφράζουν τον τόπο από τον οποίο προέρχονται.

Ο στόχος του προγράμματος ήταν να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα των ΠΟΠ Σαντορίνη και να καταξιωθούν τα Σαντορινιά κρασιά ανάμεσα στα ποιοτικότερα του κόσμου. Εάν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι τον τρίτο χρόνο του προγράμματος δημοσιεύσεις για ξεχωριστά κρασιά από ολόκληρο τον κόσμο περιλαμβάνουν οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη σε ΜΜΕ όπως το CNN, Forbes, New York Times, Wall Street Journal, Huston Press, Food & Wine, Wine Enthusiast, Bon Appetit αλλά και στα κορυφαία οινικά blogs και on line περιοδικά και wine portals  όπως το Snooth.com, Palate Press, Daily Meal, Vinography, Dr Vino, Another Wine Blog κλπ είναι φανερό ότι ο στόχος του προγράμματος έχει επιτευχθεί.

Στο συμπέρασμα αυτό συντείνει και το γεγονός ότι ανάμεσα στις αγαπημένες επιλογές των Αμερικανών οινοχόων είναι το Ασύρτικο από τη Σαντορίνη. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην ετήσια δημοσκόπιση του περιοδικού Wine & Spirits όπου για τρίτη συνεχή χρονιά οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη βρίσκονται στη λίστα με τα πιο δημοφιλή κρασιά εστιατορίων από ολόκληρη την Αμερική.
Τέλος, ως αποτέλεσμα του “θορύβου” γύρω από τους ΠΟΠ Σαντορίνη, βελτιώνεται η διανομή των οινοποιείων της Σαντορίνης. Έτσι 6 από τα 10 οινοποιεία της Σαντορίνης εισάγονται πλέον και διακινούνται από σημαντικά Αμερικανικά δίκτυα διανομής ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με αντίστοιχου βεληνεκούς αμερικανικές εταιρείες.


Xenia news - Η αγορά των ΗΠΑ γνωρίζει τα κρασία της Σαντορίνης