Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Αφιέρωμα στον Τσιτσάνη στη Σητεία

Τσιτσάνης-Σητεία

Αν θέλουμε σήμερα να προσδιορίσουμε την εθνική μουσική μας ταυτότητα - αναγκαίο λόγω του σημερινού αδιεξόδου - θα πρέπει να ανατρέξουμε στο φαινόμενο Βασίλης Τσιτσάνης και σε όλους τους μετέπειτα συνθέτες που βάδισαν εκ του ασφαλούς στο δρόμο που αυτός άνοιξε. Δηλαδή στους ογκόλιθους του λαϊκού μας τραγουδιού: Γιώρο Ζαμπέτα, Απόστολο Καλδάρα, Ακη Πάνου αλλά και στους Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη οι οποίοι τον αναγνώρισαν ως δάσκαλο και μάλιστα εν ζωή.
Τι έκανε ο Τσιτσάνης; Γεφύρωσε τις μουσικές των Ελλήνων που προπολεμικά είχαν την εικόνα που είχε το γλωσσικό μας ζήτημα, δηλαδή «του Κουτρούλη ο γάμος». Ήταν ο πρώτος ιστορικά που κατάφερε να παντρέψει τα δημοτικά, τα ρεμπέτικα και τα τραγούδια της προσφυγιάς από τη Μικρά Ασία αλλά και τραγούδια των πλουσίων αστών που είχαν σαφώς δυτικό προσανατολισμό. Ετσι δημιούργησε ένα νέο ήχο που δεν είχε καμία σχέση με τους τουρκοαμανέδες και τα διάφορα ινδοαραβικά ακούσματα της εποχής και επίσης απείχε πολύ από τα διάφορα ξενόφερτα δυτικότροπα τραγούδια. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εθνική μουσική συμφιλίωση. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου τραγουδούσαν το «κάποια μάνα αναστενάζει».
Σας καλούμε λοιπόν σε ένα μουσικό ταξίδι όπου θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε όλα τα παραπάνω με τη βοήθεια και ψηφιακού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο) αλλά και με τη βοήθεια ρακοκερασμάτων.
Στο Πολύκεντρο Σητείας 30 Μαρτίου στις 21:00.

http://www.anatolh.com