Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Τα βραβεία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ΘεσσαλονίκηςΣτην ταινία Ο εξ αίματος αδελφός σε σκηνοθεσία Στιβ Χούβερ απονέμεται το βραβείο κοινού του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για ξένη ταινία τεκμηρίωσης άνω των 45 λεπτών.
 
Η ταινία αφορά την ιστορία ενός ανθρώπου που αποφασίζει να αφιερωθεί στην φροντίδα παιδιών που πάσχουν από AIDS. 

Για ελληνική ταινία το βραβείο κοινού απονέμεται στον Μανάβη του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου. Η διοργάνωση, που φέτος έκλεισε 15 χρόνια, έληξε το Σάββατο 23 Μαρτίου με την τελετή απονομής των βραβείων και την προβολή της βραβευμένης ταινίας. 

Το Φεστιβάλ έριξε αυλαία με τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης, μία σπουδαία προσθήκη στην κινηματογραφική παιδεία της συμπρωτεύουσας. 

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Μια κληρονομιά: Με την ψυχή στο στόμα σε σκηνοθεσία Κυριακής Μάλαμα Για ξένη παραγωγή στην ταινία H υψηλή τιμή του χρυσού (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μεγάλη Βρετανία) του Ρος Ντόμονι. Τα βραβεία της φετινής κριτικής επιτροπής της FIPRESCI απονεμήθηκαν για ελληνική παραγωγή στην ταινία They Glow in the Dark σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ευαγγελίδη. 

Σύμφωνα με την επιτροπή, πρόκειται για «μια αιχμηρή, συγκινητική, χιουμοριστική και πολυεπίπεδη αποτίμηση αυτού που αποκαλούμε ζωή». 

Σε ανακοίνωσή της, η επιτροπή ανέφερε ότι «τα αφηγηματικά και υφολογικά του χαρακτηριστικά αποφεύγουν όλες τις παγίδες, στερεοτυπικές και ηθικολογικές προσεγγίσεις που συναντώνται συνήθως σε ταινίες που καταπιάνονται με το ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικότητας. 

Πρόκειται για ένα ουμανιστικό φιλμ, με φόντο τη Νέα Ορλεάνη που διερευνά τη φιλία μεταξύ ομοφυλοφίλων, την αρρώστια, την οικειότητα, τη σεξουαλική ταυτότητα, τη φτώχια, τη συντροφικότητα, εν τέλει αυτό που αποκαλούμε αγάπη». Παράλληλα, η επιτροπή βράβευσε το ξένο ντοκιμαντέρ Μέρη μιας οικογένειας (Ολλανδία, Μεξικό) σε σκηνοθεσία Διέγο Γκουτιέρες. 

Η επιτροπή ανέφερε στην ανακοίνωσή της, ότι το ντοκιμαντέρ του Γκουτιέρες «σκιαγραφεί το πορτραίτο ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, εγκλωβισμένου σε 50 χρόνια ενός -κάποτε αγαπημένου- γάμου, στα δεσμά της μεγαλοαστικής αφθονίας, σε μια απομονωμένη έπαυλη στο Μεξικό. Μοιράζονται ένα σπίτι, αλλά όχι τις ζωές τους. 

Καθώς ο γάμος τους καταρρέει μπροστά στην κάμερα του κινηματογραφιστή γιου τους, ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με την αποξένωση με τους δικούς του όρους. Πρόκειται για μια κινηματογραφικά ξεχωριστή σπουδή μιας ασφυκτικής σχέσης που κάποτε λεγόταν αγάπη».
 
Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζεται από τους: Πήτερ Γουιντόνικ (Καναδάς), Κρίστεν Κιένινγκερ (Γερμανία), Αλμπέρτο Καστελάνο (Ιταλία), Νίκος Τσαγκαράκης (Ελλάδα).
 
Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες Little Land (Ελλάδα, Γαλλία) σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά και Νομάδες του χειμώνα / Winter Nomads (Ελβετία) σε σκηνοθεσία Μανιέλ φον Στιρλέρ.
 
Η επιτροπή απαρτίστηκε από τους Γιώργο Μπότσο, Δημήτρη Βέτα και Γρηγόρη Γκίνο. To βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1500 ευρώ για καθεμιά ταινία, ενώ οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν από την ΕΡΤ3. 

Το βραβείο «Doc on Air» της ΕΡΤ αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ.
 
Το βραβείο απονέμεται έπειτα από απόφαση κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους tutors, οι οποίοι παρακολουθούν τις προτάσεις ντοκιμαντέρ στο Pitching Forum του Docs in Thessaloniki του EDN. Το βραβείο απονέμεται φέτος στο project Playing With Fire (Ελλάδα) σε σκηνοθεσία Αννέτας Παπαθανασίου και παραγωγή Φωτεινής Οικονομοπούλου, Modiano S.A. 

Το σκεπτικό της επιτροπής ήταν να βραβεύσει «ένα πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ που ρίχνει φως στην καθημερινότητα των ατρόμητων γυναικών ηθοποιών στο Αφγανιστάν και στη δουλειά μιας θαρραλέας ελληνίδας σκηνοθέτιδας.
 
Ενασχολούνται με την επανεμφάνιση της αφήγησης και του θεάτρου στην Καμπούλ, τέχνες που βρίσκουν τις ρίζες τους στην αρχή του χρόνου και φυσικά στην ελληνική αρχαιότητα. Αυτές οι γυναίκες λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, διαρκή αντίσταση, απειλές για τη ζωή τους και κοινωνική απόρριψη». 

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» αποφάσισε να βραβεύσει το ντοκιμαντέρ Λέγε Με Κούτσου σε σκηνοθεσία Κάθριν Φέρφαξ Ράιτ. 

Το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονέμεται στην ταινία Little Land (Ελλάδα, Γαλλία) σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά. Φέτος, για πρώτη φορά στα Docs in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απονέμεται βραβείο το οποίο αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ. 

Το βραβείο Docs in Progress απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Aunty (Ιταλία / Ισπανία), σε σκηνοθεσία και παραγωγή Σάλβα Μουνόζ και Μάνου Τζερόσα, One World Documakers.

Τα βραβεία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης // Αφιερώματα - Avant Premiere - Νέα - Cityportal.gr | Θεσσαλονίκη