Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Οι νικητές φωτογραφικού διαγωνισμού Οικολογίας


Λεπτομέρεια της εικόνας που κέρδισε το πρώτο βραβείο. Το έντομο και το δέντρο έχουν σχέση συνεξέλιξης (Moritz Muschnik/BMC)

Λεπτομέρεια της εικόνας που κέρδισε το πρώτο βραβείο. Το έντομο και το δέντρο έχουν σχέση συνεξέλιξης (Moritz Muschnik/BMC)  


Λονδίνο
Οι οικολογικές διαδικασίες είναι συχνά περίπλοκες, μπορούν όμως και να προσφέρουν εντυπωσιακές εικόνες. Η επιθεώρηση ανοιχτής πρόσβασης BMC Ecology ανακοίνωσε τους νικητές του πρώτου Φωτογραφικού Διαγωνισμού Οικολογίας.

Τραβηγμένες από ερευνητές σε όλο τον κόσμο, οι εικόνες δεν έχουν στόχο τόσο την τεχνική αρτιότητα όσο το να δείξουν την οικολογία εν δράσει.Benjamin Blonder, Πανεπιστήμιο της Αριζόνα Το αναπληρωματικό βραβείο πηγαίνει σε αυτή τη φωτογραφία ενός υποαλπινικού λιβαδιού στο Κολοράντο. Όπως γράφουν οι κριτές, «η έμφαση εδώ δεν δίνεται στην επιβίωση, αλλά στην αναπαραγωγή. Το χλωμό αλλά λειτουργικό πράσινο της φωτοσύνθεσης μοιάζει σχεδόν ασύμαντο δίπλα στο λίκνισμα των ζωηρά χρωματισμένων γεννητικών οργάνων των λουλουδιών».

Benjamin Blonder /BMC Ecology Image Competition


Laëtitia Kernaléguen. Εκτός από το πρώτο και το αναπληρωματικό βραβείο, οι κριτές επέλεξαν και νικητές σε πέντε επιμέρους θέματα. Στην κατηγορία της συμπεριφορικής και φυσιολογικής οικολογίας, η εικόνα αυτή δείχνει δύο αιματοβαμμένους θαλάσσιους ελέφαντες (Mirounga leonina) να τσακώνονται για το χαρέμι των θηλυκών.

Laëtitia Kernaléguen/BMC Ecology Image Competition


Michael Siva-JothyΣτην κατηγορία της μακροοικολογίας και πληθυσμών, μια παρασιτική σφήκα αιφνιδιάζει μια πεταλούδα καθώς επιτίθεται από πίσω.

Michael Siva-Jothy/BMC Ecology Image Competition


Hara WoltzΣτην κατηγορία οικολογικής διατήρησης και βιοποικιλότητας, μια γιγάντια χελώνα των νησιών Γκαλάπαγκος (Chelonoidis nigra) χρησιμοποιεί τους δρόμους των ανθρώπων. Σύμφωνα με τον φωτογράφο, η εικόνα δείχνει την αλληλεπίδραση των ειδών με το τοπίο.22/03/2013

Yulin JiaΣτην κατηγορία της οικολογίας τοπίων και οικοσυστημάτων, ένας ορυζώνας στο Γουανγιάνγκ της Κίνας. 

CS Gokhale and A Traulsen/BMC Ecology Image Competition


Στην κατηγορία της θεωρητικής οικολογίας και μοντέλων, νικητής είναι αυτό το γράφημα της εξελικτικής θεωρίας των παιγνίων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας με πολλαπλούς παίκτες

CS Gokhale and A Traulsen/BMC Ecology Image Competition


Η επιλογή των κριτών είναι αυτή η φωτογραφία του σημειωματάριου του ερευνητή Raf Aerts, ο οποίος μελετά τις επιπτώσεις της καλλιέργειας καφέ στα πτηνά του νοτιοανατολικού Περού.

Photograph: Raf Aerts/BMC Ecology Image Competition
Οι νικητές φωτογραφικού διαγωνισμού Οικολογίας - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία - in.gr