Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Ανέσυραν δύο κινητήρες του Apollo 11 από τον πυθμένα του Ατλαντικού


Τους κινητήρες του Apollo 11 που μετέφεραν στη Σελήνη τους Neil Armstrong, Buzz Aldrin και  Michael Collins ανακοίνωσε πως εντόπισε ο Jeff Bezos , ιδρυτής του Amazon.com, στον πυθμένα του Ατλαντικού.
Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας χρηματοδότησε την αποστολή επιστημόνων οι οποίοι με τη βοήθεια ενός ρομποτικού υποβρυχίου ανέκτησαν τις μηχανές οι οποίες βρισκόντουσαν τρία μίλια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η ομάδα δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει 100% εάν οι συγκεκριμένοι κινητήρες ανήκουν στο  Apollo 11 ή σε κάποιο άλλο πύραυλο εαν δε κάνουν ενδελεχή έλεγχο.
 
Τον περασμένο Μάρτιο ο  Bezos είχε γράψει στο προσωπικό του ιστολόγιό "Με ενθουσιασμό αναφέρω ότι, χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας συστήματα σόναρ, η ομάδα εντόπισε τις μηχανές του Απόλλων 11, 14.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, και σχεδιάζουμε να επιχειρήσουμε την ανέλκυσή τους από το βυθό. Δεν γνωρίζουμε ακόμη σε τι κατάσταση μπορεί να βρίσκονται αυτοί οι κινητήρες, καθώς κατέπεσαν στον ωκεανό με μεγάλη ταχύτητα και βρίσκονται σε θαλασσινό νερό για πάνω από 40 χρόνια. Από την άλλη, είναι φτιαγμένοι από ανθεκτικά υλικά, οπότε θα δούμε».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Βρετανική Daily Mail, οι κινητήρες χρησιμοποιήθηκαν στο γιγαντιαίο πύραυλο Saturn V που ήταν πέντε ετών, οδήγησε την αποστολή έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, μεταφέροντας τους αστροναύτες στη Σελήνη, όπου οι δύο πρώτοι πραγματοποίησαν την ιστορική πρώτη προσσελήνωση.
Η αποστολή εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 16 Ιουλίου 1969. Οι αστροναύτες του Απόλλων 11 προσθαλασσώθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στη νήσο Ουέηκ, στις 24 Ιουλίου 1969. Αμέσως μετά την περισυλλογή τους τοποθετήθηκαν σε καραντίνα επί τρεις εβδομάδες, για το φόβο ύπαρξης τυχόν άγνωστων μικροβίων που μπορεί να έφεραν από τη Σελήνη στη Γη.
Πηγή:Daily Mail


Ανέσυραν δύο κινητήρες του Apollo 11 από τον πυθμένα του Ατλαντικού - NEWS247