Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

Επίδαυρος 2013: Τα πρώτα νέα και μια οντισιόν


Μπορεί το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου να είναι ακόμη στον αέρα, όμως το Εθνικό Θέατρο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιάννης Χουβαρδάς έχουν ήδη καταθέσει τις καλοκαιρινές προτάσεις τους για το αργολικό θέατρο.
Με μια σπανίως παιζόμενη κι εν πολλοίς άγνωστη τραγωδία του Σοφοκλή, τις «Τραχίνιες», ο Θωμάς Μοσχόπουλος επιστρέφει στην Επίδαυρο τέσσερα χρόνια μετά την άκρως ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία του στην «Άλκηστη». Η υπόθεση αφορά στην απομυθοποίηση και το θάνατο του Ηρακλή.
Ο Αργύρης Ξάφης θα ερμηνεύσει τον μυθικό ήρωα, η Άννα Μάσχα τη σύζυγό του Δηιάνειρα, ενώ αυτήν την περίοδο γίνεται οντισιόν για τις νέες ηθοποιούς που θα στελεχώσουν τον Χορό (πληροφορίες: 2105288112). Η δεύτερη πρόταση του Εθνικού αφορά το μοναδικό ακέραια σωζόμενο σατυρικό δράμα της αρχαιότητας, τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη, τον οποίο θα ανεβάσει στην Επίδαυρο ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο οποίος σκηνοθέτησε πέρυσι για το Εθνικό, με μεγάλη επιτυχία, το έργο «Του Κουτρούλη ο γάμος».
Το βασικό θέμα του «Κύκλωπα» είναι η τύφλωση του Πολύφημου από τον Οδυσσέα, συνοδεία ενός Χορού από γυμνούς, δειλούς και άνανδρους σατύρους, με προεξάρχοντα τον Σιληνό.
http://www.athinorama.gr/