Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

Η Γαία Οινοποιητική στον κόσμο του Vinsanto


Η δημιουργία ενός Vinsanto μοιάζει με ένα άλμα πίσω στον χρόνο, ένα άλμα μέχρι τον 7ο π.Χ. αιώνα, τότε που ο Ησίοδος περιέγραφε στην Κοσμογονία του τις λεπτομέρειες οινοποίησης αυτού του τόσο σπάνιου οίνου, γράφει στο ενημερωτικό του σημείωμα ο οινοποιός Γιάννης Παρασκευόπουλος για το νέο προϊόν της “Γαία Οινοποιητική”, το Vinsanto 2002.
Και συνεχίζει: “Λίγα πράγματα, αν όχι τίποτα, έχουν αλλάξει από τότε. Ακόμα τρυγούμε με το χέρι τα ώριμα και υγιέστατα σταφύλια (κυρίως Ασύρτικο, αλλά και λίγο Αηδάνι & Αθήρι), ακόμα απλώνουμε με μεγάλη προσοχή τα κομμένα τσαμπιά, κάτω από τον καυτό Αυγουστιάτικο Σαντορινιό ήλιο, για να αφυδατωθούν και να συμπυκνώσουν τα σάκχαρα και τα αρώματα τους.
Η μόνη ίσως απόκλιση από την παράδοση, στη δημιουργία του Vinsanto της ΓΑΙΑΣ, βρίσκεται στο ότι ένα τμήμα των σταφυλιών αφυδατώνονται στη σκιά, προστατευμένα από την απευθείας ακτινοβολία του ήλιου, τεχνική που βοηθά στο να διατηρηθούν καλύτερα τα αρώματά τους.
Μετά από δέκα μέρες, περίπου, στον ήλιο και αφού πλέον τα σταφύλια έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος από το νερό τους, τα πιέζουμε εξαντλητικά και για πολλές ώρες, μέχρι να μας αποδώσουν και την τελευταία σταγόνα του ιδιαίτερα συμπυκνωμένου και αρωματικού τους μούστου. Εκτιμούμε ότι μέχρι το στάδιο αυτό η απόδοση δεν ξεπερνά τα 100 lit μούστου για κάθε στρέμμα αμπελώνα…!
Στη συνέχεια ο μούστος τοποθετείται σε παλιά δρύινα βαρέλια όπου αργά, πολύ αργά, ξεκινά η αλκοολική ζύμωση. Η ζύμωση αυτή, κάτω από την επίδραση των πολλών σακχάρων και της αλκοόλης που δημιουργείται, θα σταματήσει από μόνη της, οδηγώντας έτσι στη γέννηση ενός Φυσικά Γλυκού Οίνου.
Στη συνέχεια  ο χρόνος επιβραδύνεται… Το Vinsanto μας θα συνεχίσει να παραμένει και να παλαιώνει, μέσα στα ίδια αυτά βαρέλια που ζύμωσε, για μια τουλάχιστον 10 μακρά έτη, αποκτώντας μέσα από την αλληλουχία των εποχών, τόσο το βαθύ χρώμα μελιού που το χαρακτηρίζει όσο και τον πολύπλοκο αρωματικό του χαρακτήρα.
Όταν επιτέλους φτάσει η κατάλληλη στιγμή το VINSANTO της ΓΑΙΑΣ απλά θα εμφιαλωθεί χωρίς να υποστεί την παραμικρή κατεργασία ή φιλτράρισμα. Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το σπάνιο κρασί πάντα κρύο, στους 6°C περίπου, συνοδεύοντας ένα πλούσιο επιδόρπιο με βάση την μαύρη σοκολάτα ή/και τα ξερά σύκα ή απλά να συνεχίσετε να το παλαιώνετε για πολλά-πολλά ακόμα χρόνια…”

 http://atlantis-santorini.net